Yrittäjyys rauhan asialla – ehdolla Nobel-palkinnon saajaksi

Yrittäjyyteen kannustamista parhaalla kentällä. Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu / Jaakko Laukkanen

Yrittäjyys on iskussaan. Olemme Itä-Suomessa parhaalla kentällä ja parhaassa seurassa uuden yritystoiminnan kehittämisessä.

Draft Program -yrittäjyysohjelma sai ennen joulua erikoismaininnan Eurooppalaisen yrittäjyyden edistämisen (EEPA) kilpailussa. Kilpailussa esitellään parhaita yrittäjyyden edistämisen toimintatapoja ja käytäntöjä. Draft Programin on luonut Karelia-ammattikorkeakoulu.

Ja mikä parasta Business Center järjestää Pohjois-Savossa saman Draft-ohjelman ja liikeideakilpailun. Kyse on innovatiivisesta ja luovasta yrittäjyyttä edistävästä toiminnasta.

Draft Program on siis viiden itäsuomalaisen oppilaitoksen (Karelia-amk, Savonia-amk, Itä-Suomen yliopisto, Savon ammattiopisto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria) yrittäjyysohjelma. Siinä tarjotaan mikrorahoitusta ja valmennusta opiskelija-, henkilökunta- ja alumnitiimeille. Draftista on viime vuosina syntynyt vajaa kymmenkunta yritystä vuosittain.

Viime viikolla oli jälleen Pohjois-Savon Draft Program -liikeideakilpailun arviointi. Kaikki viisi esitystä ja liiketoimintaideaa olivat kehittämisen ja tutkimisen arvoisia. Niistä kaksi palkittiin 1000 euron kehittämisrahalla.

Toinen oli Savonian henkilöstötiimin liikeidea ja toinen UEF:n opiskelijatiimin. Ideat liittyivät retkeilyyn, lähiruokaan, monialaisen tiedon hyödyntämiseen teollisuudessa, urheiluun ja terveyden edistämiseen.

Eikä tässä vielä kaikki. Olemme usean vuoden kehittäneet Pohjois-Savon eri koulutusasteiden oppilaiden yrittäjyysvalmiuksia NY Nuori Yrittäjyys ry:n yhteistyönä. Järjestämme muun muassa NY24h-innovaatioleirejä ja ideatyöpajoja. Lisäksi usea kunta kannustaa NY-kesäyrittäjyyteen tukemalla nuoria rahallisesti.

Nuori Yrittäjyys on osa kansainvälistä JA Worldwide -verkostoa, joka toimii yli 100 maassa antamalla nuorille työelämässä ja yrittäjyydessä tarvittavia tietoja, taitoja ja asennetta. Maailmanlaajuisesti yli puolen miljoonan vapaaehtoisen ja opettajan tukemana toiminta tavoittaa yli 10 miljoonaa opiskelijaa vuosittain.

Nyt tämä Nuori Yrittäjyys / JA Worldwide-verkosto on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi!

Nuori Yrittäjyys valmentaa nuoria tulevaisuuden työntekoon ja varmistaa, että heillä on työkalut taloudellisesti kykeneviksi aikuisiksi, ja opettaa myös yrittäjähenkistä ajattelua.

JA Worldwiden toimitusjohtaja Asheesh Advani kiteyttää hienosti Nobel-ehdokkuuden merkityksen, ja mitä yrittäjyyskasvatuksella voidaan saavuttaa:

”Rauha on mahdollista vain, kun nuorilla kaikissa maissa ja alueilla on taloudellista vaikutusvaltaa. JA Worldwidella on kunnia saada tämä nimitys ja jatkaa työtämme, jotta kaikilla nuorilla olisi taidot ja ajattelutapa kukoistavien yhteisöjen rakentamiseen. Ensisijainen toivomme, maailman monimutkaisimpien ongelmien ratkaisemisesta, on tämän päivän nuorissa, joista tulee huomisen johtajia.”

Kaija Sääski

yrityspalvelujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Business Center Pohjois-Savo