Suhteeni muodin kanssa

Olen aina rakastanut muotia, mutta enemmän luontoa. Jo pienenä katsoin muotia televisiosta ja sain tyyli-ideoita ala-asteelle ja sitäkin enemmän yläasteelle. Saatoin pitkään istua TV:n ääressä ja bongailla mikä vaate sopisi juuri minulle. Seuraava vaihe oli, että aloin hahmottelemaan vaatteet lähimpään paperiin, mikä saattoikin olla sanomalehden nurkka tai nenäliina, sitten niitä jo ommeltiin.

Muistan, kun joku kertoi, että oma tyyli löytyy lukiossa, jos sitä vielä etsii. Minusta tuntuu, että tyylin voi löytää jo ala-asteella, mutta se kehittyy jatkuvasti. Tänä päivänä tyylini riippuu aivan siitä, millä mielellä herään… tämä huomattiin jo silloin, kun olin kahdeksanvuotias.

Jos kuvailisin millainen arkityylini on, niin sitä parhaiten kuvaava adjektiivi olisi rento. Kaikki vaatekaapissani olevat vaatteet tarkoittavat minulle jotain. Niillä on tarina, jonka haluan kertoa tai ne tuottavat iloa. Tämän vuoksi käytännöllisyys on kaikki kaikessa. Haluan pystyä yhdistelemään eri vaatekappaleita, mutta tuntea oloni rennoksi ja tyylikkääksi samaan aikaan.

Uskon, että sijoittamalla muutamaan laadukkaaseen vaatteeseen tulee toimeen hyvin. Yksinkertaista valkoista T-paitaa ei välttämättä tarvitse omistaa kolmena vaan yksi laadukas riittää. Tästä haluaisin puhua vielä enemmän mukaan lukien sen, mistä itse olen löytänyt vaatekaappini aarteet.

Paljon puhutaan pikamuodista, joka tarkoittaa sitä, että vaatekappaleen hinta on alhainen sekä elinkaari lyhyt uusien muoti-ilmiöiden vuoksi. Usein vaate ei kestä jatkuvaa käyttöä, jonka vuoksi se hylätään ja se päätyy todennäköisemmin roskakoriin. Henkilökohtaisesti olen alkanut viime vuosina tarkkailla vaatteiden valmistusmateriaaleja ja niiden alkuperää. Myönnän omistavani muutamia vaatteita ”pikamuoti” liikkeistä, mutta käytössäni olevat vaatteet ovat kestäneet alkuperäisessä kunnossa hoitamalla niitä hyvin. Oman kokemukseni vuoksi kerron, että vaatetta hankkiessa kannattaa miettiä miksi ostat sen. Tarvetta vai halua varten? Onko sinulla jo vastaavaa? Mistä materiaalista vaate on tehty sekä kenties mitä materiaalien tuottaminen on ilmastolta ja tuottajiltaan vaatinut.

Hyvänä esimerkkinä puuvillasta tehdyt vaatteet. Puuvilla on ihoa vasten aivan ihana materiaali, joka hengittää, koska se on luonnonkuitu. Usein kaupassa helposti ajatteleekin, että ”huippua, hengittävä ja luonnollekin vieläpä hyvä”. Mutta piilopuoli löytyykin puuvillan kasvattamisesta, joka tarvitsee kasvaakseen todella suuren määrän vettä. Vaatteiden materiaaleista ja niiden tuottamisesta kerron lisää myöhemmin.

Muoti voi olla myös ympäristöystävällistä, kuten kierrättäminen tekemällä vanhasta jotakin uutta. Tämän vuoksi rakastan erilaisia värejä, kuoseja ja tyylejä, joita voi löytyä esimerkiksi kirpputoreilta. Haluan puhua jatkossa inspiraatiosta, vinkeistä kestävään vaatekaappiin sekä samaa aihetta käsittelevään sisustukseen. Vaatekaappini kuvaa minua, mutta kotini kertoo minusta.

Kuten yhdessä mainoksessa sanottiin, että ”Jos sinulla on koti, olet sisustaja” niin tämän aiheen voisi päättää ”Jos käytät vaatteita, olet trendikäs”.

Jätä kommentti

*