Niin mikä kuitu?

Luonnonkuitu vai tekokuitu, pehmeä vai karkea, sileä vai ryppyinen – mistä sinun vaatteet on valmistettu? Materiaalien ominaisuudet voidaan korostaa erilaisten käyttötarkoituksen sekä niiden kierrätettävyyden mukaan.

 

LUONNONKUIDUT

Luonnonkuidut nimensä mukaan ovat peräisin luonnosta, joita saadaan eläimistä ja kasveista. Materiaaleina ne ovat hengittäviä ja miellyttäviä ihoa vasten, minkä vuoksi niitä suositaan monipuolisesti vaate- sekä sisustusteollisuudessa.

Puuvilla

+ Puuvillan hyviä puolia on kuitujen hengittävyys, mukavuus sekä mainio pesunkestävyys  jopa 60°C:ssa. Puuvilla soveltuu erilaisiin käyttötarkoituksiin, minkä vuoksi sitä käytetään petivaatteissa, verhoissa ja vaatteissa. Lastenvaateteollisuudessa kovaa vauhtia yleistyvä luomupuuvilla eli ekopuuvilla on viljelty ainoastaan luonnonmukaisia lannoitteita käyttämällä ilman tuholaismyrkkyjä. Tämän takia kangas on erityisen pehmeä ja hengittävä.

Kääntöpuolena, perinteisen puuvillan kasvattaminen tarvitsee paljon vettä ja kemikaaleja torjumaan tuholaisia.

Puuvillapaita

Puuvillapaita

Villa

+ Talviaikoina villan käyttäminen yleistyy neuleissa, villasukissa, huiveissa ja muissa asusteissa, mutta myös esimerkiksi torkkupeitoissa. Lampaanvillasukat ovat oiva esimerkki siitä, kuinka villa toimii eristeenä kylmälle, koska ne ovat ilmavat, hengittävät ja pitävät jalat ulkoillessa kuivina ja lämpiminä. Villa hylkii likaa, joten sen puhdistaminen onnistuu helposti tuulettamalla.

Yksinään villalanka ei ole kuitenkaan yhtä kestävää kuin villasekoite lanka, minkä vuoksi pelkästä luonnonkuidusta valmistettu tuote kuluukin paljon nopeammin. Useimmiten sukkiin syntyy reikiä ja nukkaa merkiksi käyttämisestä.

Lampaanvillaa

Merinovilla

+ Merinovilla on lampaasta saatava erityisen hieno luonnonkuitu, jonka erikoispiirre on lämpötilaerojen tasaaminen. Kuitujen sisään jää paljon pieniä ilmataskuja, mitkä toimivat kerrospukeutumisen tavalla. Villakuiduilla on erinomainen kosteuden- ja lämmöneristyskyky, minkä takia kesällä villa viilentää ja talvella lämmittää. Siispä villa on monikäyttöinen ympäri vuoden. Villa on pehmeää ja miellyttävää ihoa vasten ja tämän vuoksi täydellinen materiaali aluskerrastoihin ja lasten vaatetukseen.

 –Villa kestää heikosti hankausta.

 

Kashmir ja mohair ovat hienoja kuituja ja tuovat kankaaseen kiiltoa ilman kutisevuutta. Alpakan villan pitkät kuidut eivät ole suomumaista rakennetta, minkä vuoksi sen sulava pinta on miellyttävää ihoa vasten ja kuidut hylkivät likaa. Alpakan villassa on samalla tavoin ilmataskuja kuin merinovillassa.

Alpakan villaa ja mohairia

 

Alpakan villaa ja luomupuuvillaa

 

Villaiset takit

Pellava

+ Erittäin kaunis ja viilentävä luonnonkuitu. Pellavan kuitujen rakenteen vuoksi se ei nyppyynny tai sähköisty. Materiaalina pellava sopii esimerkiksi kesäjuhliin ja lyhytaikaiseen käyttöön.

Suuri miinus pellavassa on sen rypistyvyys. Materiaali on hankala, jos sen haluaa näyttävän siistiltä ja huolitellulta (viehän silittäminen ja höyryttäminen aikaa). Arkikäytössä pellava kuluu nopeammin kuin muut luonnonmateriaalit, sillä se kestää hankausta vähemmän kuitujen ohuen rakenteen takia.

Pellavahousut

 

SYNTEETTISET KUIDUT

Tekokuidut voidaan jakaa orgaanisiin- ja epäorgaanisiin kuituihin. Orgaaniset kuidut voidaan vielä jaotella synteettisiin- ja muuntokuituihin. Synteettisten kuitujen lähtöaine ovat useimmiten öljy, kivihiili ja vesi. Synteettisesti tuotetut kuidut ovat kevyitä, mutta kestävät hyvin kulutusta, minkä vuoksi niitä sekoitetaan luonnonmateriaalien kanssa, tarkoituksena lisätä tuotteen käyttöikää ja kestävyyttä.

Akryyli

+ Akryylia voi havaita villan korvikkeena erilaisissa villapaidoissa ja takeissa, sillä akryylin kuidut ovat kuohkeita. Akryylia voidaan käyttää esimerkiksi luonnonmateriaalien kanssa tuomaan kankaaseen keveyttä ja kuohkeutta.

Vähäisessäkin käytössä akryyli nyppyyntyy helposti. Omistan muutaman akryylia sisältävän vaatteen ja myönnän, että lähes jokaisen käyttökerran jälkeen joudun kaapistani etsimään nukanpoistajan ja käyttämään aikaa nukan poistamiseen. Tosin huuhteluaineen käyttäminen ehkäisee ja vähentää sähköisyyttä. Akryyli hiostaa, nukkaantuu ja tuntuu kylmällä kostealta, koska kuiduista puuttuu kosteudenimukyky.

Akryylia sisältävä neuletakki

Nukanpoistaja (huolehtii myös kukkarosta, kun uutta ei tarvitse aina ostaa)

Polyesteri

+Polyesteristä voidaan tehdä erilaista kangasta, sileää lähes silkin tai karkeaa kuten villan kaltaista. Oikein kierrätettynä luja polyesteri voidaan hyödyntää esimerkiksi uuteen tuotteeseen ja sulkea sen kierto päätymästä roskaksi. Varsinkin polyesterin kaltaisille materiaaleille olisi suotuisaa saavuttaa suljettu kierto, mikä tarkoittaa kaikkien siihen käytettyjen kemikaalien talteen ottaminen uudelleenkäyttöä varten.

Polyesteri valmistetaan öljystä, jonka vuoksi se ei ylety ilmastoystävälliseen kärkikolmikkooni. Kankaan pesemisestä irtoava mikromuovi kulkeutuu putkistojen kautta luontoon ja sitä kautta vesieliöihin. Polyesteri ei hengitä samalla tavalla kuin luonnonmateriaali, minkä vuoksi itse koen polyesterivaatteen epämiellyttävänä ja hiostavana.

Polyesteri mekko

Polyesteri mekko

 

Polyamidi

+Polyamidi tai nylon, on synteettinen kuitu ja se tunnetaan lujuudesta ja hyvästä kulutuksenkestostaan, minkä vuoksi sitä käytetään esimerkiksi matoissa, mutta myös useasti vaateteollisuudessa. Polyamidi ei rypisty helposti…

…mutta sähköistyy nopeasti. Jos sähköisyys on häiritsevää, on mahdollista suihkuttaa kosteuttavaa hoitoainetta tai kokeilla käyttää huuhteluainetta pesunyhteydessä. Polyamidia valmistetaan maaöljystä, joka ei maadu. Öljyn jalostaminen aiheuttaa päästöjä ympäristöön, vesistöihin ja ilmaan. Pesun aikana polyamidista irtoaa polyesterin tavoin mikromuovia pesuveteen.

Elastaani

+Elastaania käytetään ainoastaan yhdessä muiden kuitujen kanssa, koska se antaa joustoa. Elastaania löytää useimmiten uimapuvuista ja farkuista tuomaan kankaaseen joustavuutta. Vaate rypistyy vähemmän, jos siihen on lisätty elastaania. Useimmiten kangas palautuu muotoonsa, vaikka se joustaa.

Elastaania sisältäviä vaatteita ei suositella pestävän huuhteluaineen kanssa, koska huuhteluaine haurastuttaa elastaanikuitua.

 

MUUNTOKUIDUT

Muuntokuitujen pääraaka-aine selluloosa, saadaan luonnosta erilaisista puulajeista.

Viskoosi

+Viskoosi tuntuu pehmeältä ihoa vasten, koska se on valmistettu orgaanisesta selluloosasta. Raaka-aineena ovat yleensä erilaiset puulajit, kuten koivu, kuusi ja mänty. Viskoosi kuitenkin luokitellaan muuntokuiduksi sen valmistamistavan vuoksi, vaikka se on orgaanista materiaalia. Materiaali on vahvempaa ja kestävämpää kuin varsinaiset luonnonkuidut (esimerkiksi villa ja pellava), minkä vuoksi sitä lisätään usein vahvistamaan luonnonmateriaalia. Viskoosi ei sähköisty, koska kuituihin imeytyy hyvin kosteutta.

Viskoosin valmistamisprosessi vaatii kemikaaleja, mitkä kuormittavat ympäristöä. Viskoosin miinus on sen märkälujuus, rypistyvyys ja huono muoto- ja mittapysyvyys. Kangas on pitkäikäisempi, kun käyttää hienopesuohjelmaa ja hellävaraisia pesuaineita. Olen huomannut, että viskoosi jämähtää kuin liima, jos laitan huuhteluainetta. Huuhteluaine mahdollisesti myös haurastuttaa viskoosin kuituja, joten konepesun yhteydessä sitä ei suositella.

Viskoosipaita

 

Viskoosipaidat

Modaali

Modaali on viskoosin tavoin selluloosasta lähtöisin valmistettu muuntokuitu ja muistuttaa tämän vuoksi puuvillaa. Modaali on kevyttä ja imee hyvin kosteutta, minkä vuoksi sitä käytetään sekoitteena muiden kuitujen kanssa tuomaan esimerkiksi pehmeyden tuntua.

Lyocell

Tencel, puhekielessä paremmin tunnettu nimeltään lyocell on muuntokuitu, joka on mahdollista valmistaa viskoosin tapaan eukalyptuksesta, pyökistä, koivusta, kuusesta tai männystä. Lyocell tuntuu lähes silkkimäiseltä sekä näyttää hieman kiiltävältä. Kangas rypistyy heikosti ja omistaa hyvän kosteudenimukyvyn.

Nykyään materiaalia valmistettaessa pyritään olla käyttämättä ympäristöä kuormittavia kemikaaleja ja vähemmän energiaa. Prosessi voidaan tehdä suljetussa kierrossa, jolloin käytetyt kemikaalit saadaan uudelleenkäyttöön. Tämän takia valmistusprosessi on ekologisempi kuin muilla selluloosamuuntokuiduilla.

 

Huh huh, tulipas paljon tietoa. Huippua, jos jaksoit tänne asti lukea ja opit ehkäpä jotakin uutta. Niin kuin huomattiin, jokaisella materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa. Vaate kannattaa valita sen käyttötarkoituksen mukaan ja hoitaa sitä oikein tavoitteena saada se kestämään mahdollisimman pitkään. Vanhasta voi aina tehdä jotakin uutta, joten nyt vain mielikuvitusta kierrätykseen!

Jätä kommentti

*