Syksy on kuin uusi alku

Minulle syksy kuvaa uutta alkua, sillä koulut ja työt alkavat lomakauden jälkeen uudenlaisella energialla ja kehittyneillä ideoilla. Pimenevät illat kannustavat työskentelemään ja visioimaan uutta, jonka vuoksi minua kiehtovat luonnon ruska-ajan sävyt, jotka valtautuvat vaatemarkkinoille jo varhain loppukesästä. Vaatekaapin sisällön tarkistaminen ajoissa on tärkeää, jottei ylimääräisiä vaatteita tule hankittua.

Syksy on kerrospukeutumisen aikaa parhaimmillaan, jolloin sitä voisi verrata maratoniin. Aamuisin on ihanan viileä, mutta päivän mittaan lämpötila voi kohota, minkä johdosta helposti puettavat villatakit ja isot huivit saa tarvittaessa vähennettyä pois. Erilaisilta vaatemainoksilta sosiaalisessa mediassa, Tv:ssä sekä lehdissä ei lomankaan aikana voi välttyä, joissa mainostetaan uusia upeita sesonkituotteita, kuten syksyyn villapaitoja ja asusteita.

Valkoinen poolopaita ja musta merinovillainen pitkähihainen yhdistettynä puolipitkään hameeseen.

Ihana merinovilla, pehmeä, lämmin sekä lämpötilaeroja tarvittaessa tasaava lämmittää ja viilentää, jonka vuoksi se on monikäyttöinen ympäri vuoden. En muista kesää jolloin en villasukkia olisi käyttänyt. Villaan tosiaan voi rakastua… Tänä syksynä menin hankkimaan merinovillaista korkeakauluksista paitaa ja hankittuani sen huomasin jo omistavani vastaavanlaisen. Harkitsin uuden paidan tarpeellisuutta, mutta koska pidän villatuotteita lähes päivittäin, paidan merkitys esimerkiksi ulkoillessa tulee tarpeeseen.

Syksyisin on hyvä aika tarkistaa vaatekaapin sisältö ja myydä tai lahjoittaa tarpeettomat vaatteet pois sekä tarvittaessa hankkia käytännöllisiä lisää. Olin unohtanut siistiä vaatekaappini, jonka vuoksi omistan nyt kaksi samanlaista paitaa. Syksyisin kaupat ovat täynnä keltaisen, oranssin, punaisen ja ruskean sävyisiä vaatteita, joita voi olla vaikea vastustaa. Tiedän sen lämpimän tunteen, kun saa pukea uuden ihanan villapaidan päälle, mutta sitten mietin onko paita todella tarpeellinen vai onko se vain kiva värinsä vuoksi.

Pimenevien iltojen edetessä paljon puhutaan värikkäiden vaatteiden käytöstä ja kerrospukeutumisesta. Avatessa vaatekaappini huomaan 70 % olevan tummia sävyjä ja loput 30% värikkäitä. Jo pelkästään värikkäällä huivilla ja hatulla asusta saa mieleenpainuvamman. Valkoisen ja mustan väriyhdistelmä on klassinen eikä sitä voi pilata. Näin ollen se on helppo ja tyylikäs vaihtoehto, jota huomaa käyttävän päivittäin.

 

Syksyn sävyt näkyvät pukeutumisessa vaaleina ja rusehtavina esimeriksi asusteissa, jotka saa helposti yhdistettyä erilaisiin vaatekappaleisiin.

Ammattijärjestäjä Maria Laitinen kertoo Ylen artikkelissa ”Liikaa vaatteita?” (Yle, 12.2.2015 ) että kotona voi olla jopa 20 jätesäkillistä ylimääräisiä vaatteita. Artikkeli on hyvin kattava ja siinä perehdytään aiheeseen montako vaatekappaletta tarvitaan yhtä vuodenaikaa kohden. Suosittelen lukemaan, jos oman vaatekaapin päivittämistä on harkittu.

Uskon, että vaatteita hankitaan tarpeen sekä mielihyvän vuoksi eikä varsinaista vaatemäärää yhtä vaatekaappia kohden ole, koska jokainen tietää mikä itselle on parhaaksi. Oman vaatekaappini hyvä sääntö on (todellakin muistisääntö), että jos osaan katsomatta nimetä jokaisen vaatekappaleen mitä vaatekaapistani löytyy, vaatekaapissani on sopiva määrä. Tämän vuoksi uusiin trendeihin tarttuminen on vähäisempää ja tyyli pysyy yhtenäisenä.

Jo vaatekaapissa olevia vaatteita voi uudistaa esimerkiksi erilaisilla asusteilla. Hattu luo asuun yhtenäisyyttä ja saa vaatteiden tuntumaan uusilta. Kauniisti kääritty huivi värien ja kuosien kanssa antaa viimeisen silauksen kokonaisuuteen. Mielestäni päähineet ovat parhaita asusteita, sillä ne ovat kauniita, mutta myös vähentävät lämpöenergian haihtumista.

Villahattu on tyylikäs, mutta myös lämmin. Musta samettimekko ja villahattu tekevät asun mielenkiintoiseksi erilaisten materiaalien avulla.

Varastoon säilytykseen viety vaatelaatikko kannattaa käydä läpi ennen kauppaan lähtemistä, sillä entuudestaan olemassaolevia vaatteita voi uudistaa. Jos kuitenkin vaatteita säilyttää ”tulen tätä käyttämään vielä joskus” periaatteella, mutta et ole sitä käyttänyt viimeiseen puoleen vuoteen tai edes ajatellut sitä, lahjoita vaate kierrätykseen. Säilytyksessä olevat siistit vaatteet vievät tilaa sekä keräävät ylimääräistä pölyä. Sanonta ”Toisen roska on toisen aarre” kuvaa kierrättämistä täydellisesti!

Yle – Tunnista millainen vaatteiden omistaja olet

 

Jätä kommentti

*