Joulun odotusta

Kaikki rakkaat muistot joulusta liittyvät sinne lapsuuteen ja aikuisiän perhe-elämään. Vuosien saatossa ajatukset ja odotukset ovat muuttuneet, eikä oikeastaan mikään ole samanlaista. Ja kuitenkin on, mutta tunnemaailma on paljon latteampi, jotenkin haalistunut. En tiedä vaikuttaako siihen tämä omituinen ja ikävä koronavuosi, mutta suomalaisella sisulla on päiviä ja kuukausia klaarattu eteenpäin. Viime viikolla tartuin sitten topakasti kiinni moppiin sekä pölyrättiin ja kävin koko talon perusteellisesti läpi. Tiedän, ettei se joulu asu komeroissa, tonttu ei kurkistele keittiön kaappeihin eikä se vietä joutoaikaansa sängyn alla. Hölynpölyjen katoaminen tuo kuitenkin tyytyväisen mielen, että sainpas tehdyksi, enkä edes pudonnut tikkailta.

Tässä taloudessa on ainakin joulukuusia riittävästi, jopa runsaasti. Metsän harvennuksesta jäi komeita latvakuusia ja niistähän saa oikein upeat joulupuut. Lintujen ruokintapaikalla seisoo iso ja kaunis valaistu kuusi, mutta pihassa on laiha ja surullinen koronapuu niukkoine valoineen. Sitä katsoessa ei voi olla nauramatta ääneen, mutta en halua vaihtaa puuta hienoon käpykuuseen. Nykymaailman runsauden keskellä se muistuttaa minua joskus eletyistä niukoista vuosista sekä yhdestä yksinäisestä joulusta, jonka luulin olevan viimeiseni. Paljon on satanut uutta lunta sen jälkeen.

Kovin suuriin valmisteluihin en aio ryhtyä, mutta se aito mausteinen piparkakkujen tuoksu syntyy niistä itse leivotuista, vaikka täytyy tunnustaa, että taikina on melkein parempaa, kuin ne paistetut sydämet ja tähdet. Ruokiakin suunnittelen kohtuudella, kun ylenmääräinen mässäily ei kuulu meidän tapoihin, ja onkos se edes terveellistäkään. Yksi perinteinen asia on täytynyt unohtaa kokonaan. Tänäkään vuonna en kirjoita yhtään joulukorttia. Postimaksut nousevat koko ajan ja lähetysten perille meno on nykyisin aivan tuurinpeliä, valitettavasti. Netti on vikkelä ja luotettava posteljooni.

Oikeastaan ainoa paikka, mistä nykyisin löydämme joulutunnelman, on pohjoisen mökkijoulu. Siellä metsän keskellä, tykkylumen painaessa puidenoksia, mieleen hiipii oikea joulurauha, joka ei tarvitse ympärilleen hälyä, ei kaipaa kimalteita eikä loistoa. Sen tutun ja rakkaan pohjoisen joulun toivoisin toteutuvan tänäkin vuonna. Elämyksellistä ja mukavaa joulunaikaa kaikille. Toivokaamme uudelle vuodelle terveyttä ja onnea.