Puutarha pukeutuu ruskaan

”Nyt on lokakuu ja minusta näkee sen”, lauloi Juice aikoinaan, mutta tuskin hän puutarhasta riimitteli. Ihmisen mieli lienee kuitenkin hyvin erilainen näin syksyllä, kuin siinä keväisessä rakkauden huumassa.
Kaipausta ja jäähyväisten tuskaa kokee viherpeukaloinenkin pestessään kukkaruukkuja ja siivotessaan kuihtuneita kasveja pois. Minne se kesä meni, kun äskettäin innolla kiersimme puutarhamyymälöissä ja selailimme siemenluetteloita. Onneksi sentään voi laittaa kukkasipuleita maahan tai ruukkuihin sillä lumi antaa odottaa tuloaan.
Useampi meistä pohtinee puutarhassaan kesällä tapahtuneita asioita. Mitkä kasvoivat hyvin, mikä antoi parhaimman sadon? Missä olivat kauneimmat kukkaset ja kuinka ystävän kirsikkapuu on lähtenyt kasvuun?
Oma kirsikkani on elossa samoin luumupuu, joka tosin näyttää yksinäiselle ja eksyneelle. Tulikohan se istutettua väärään paikkaan? Suojaisiko lähimetsä orpoa puuta talven pakkasissa.
Ensimmäiset lumihiutaleetkin olemme jo nähneet. Peräti pari päivää kesti ohut kerros valkoista höttöä aitan katolla.
Osa kukista ehti paleltua silloin, mutta muuten pieni kylmänsäväys piristi pihapiiriä. Puiden syysvaatetuksessa hehkui punaisen ja keltaisen eri sävyjä. Siellä täällä pensaissa näkyi mustia ja punertavia marjoja, kuin pieniä helminauhoja. Linnuille riittäisi syötävää vielä joksikin aikaa.
Paratiisiomenapuu oli räväyttänyt oikein juhla-asun ylleen. Kauniin keltainen lehtimekko kimalsi auringossa. Luumumaiset, punaiset omenat koristivat sitä ympäriinsä ja sorjan vartensa se oli kietonut heinäisiin silkkisukkiin.Porraspielessä asteri, tuo pienen kylmän kestävä kaunotar kukki täyttä päätä ja pukkasi jopa uusia nuppuja.
IMG_7852

Niin monet kasvit olivat saaneet lämpiminä hehkuvat ruskavaatteet ylleen. Pimeän laskeuduttua pihalla tuikkivat kynttilälyhdyt ja vanha pesukoneen tuunattu rumpu valaisi kivirykelmää. Syksy on kaunista aikaa, sanokaa mitä sanotte.
IMG_7857

Luopumisen sietämätön haikeus ja kiitollisuus ovat päällimmäiset tunnelmani. Viherpeukaloinen haravoi värikkäitä lehtiä ja muistelee niitä lämpöisiä päiviä. On aika tallettaa muistot aurinkoisesta kesästä mielen sopukoihin ja valokuvakansioon.
On myös tullut hetki sanoa hyvästit puutarhalle ja kasvihuoneelle. Kas, ne kun käyvät ansaittuun talvilepoonsa.
Pukeutukaamme syksyn kunniaksi lämpimästi ja iloisen värikkäästi. Nauttikaamme lähitilojen ja kasvihuoneiden puhtaista tuotteista. Tämä puutarha-aiheinen blogini jää nyt uinumaan talviuntaan herätäkseen keväällä uuteen kasvukauteensa. Tervehdi sinäkin pihaa ja puutarhaa kiitoksella :)

Kirjoittaja on Keiteleen Kulvemäessä kahden hengen taloutta asuva rotukissan omistaja. Hän uskoo, että luonto parantaa, metsä kuuntelee ja kukkien kauneus on eliksiiriä silmille. Mottona on ”Kaikki muu on elämässä turhaa, paitsi puutarhanhoito”.

Kommentit

  • Marja Konimäki

    Upea kirjoitus! Aivan kuin myös Marittan edelliset kirjoitukset.

  • Sirkka

    Kiitos Marketta kauniista ruskan ylistyksestä, Me monet näemme se harmaana klöttinö, mutta Sinä taiteilija sieluna yhtenä kauniista vuodenajasta, joka puhuttelee meita joka lehden väriläiskällä. Jatkahan edelleen on ilnani minulle ainakin Kaikki kauneus minkä näet. terkuin sirkka.

Kommentointi on suljettu.