Terapeutti: Koulussa kiusataan, pahasti myöhässä

Se ei ole kuulkaa pikkujuttu nuo koulukiusaamisen seuraukset. Joku voi selvitä vähemmällä riippuen monesta seikasta,  en nyt tähän ala luetella mutta monen kärsimys jatkuu vuosia jälkeen päin. Kaikki eivät toivu koskaan.Kun vuosikausia tuhrimisesta kärsinyt pikkukaveri lopulta paranee. Sitten hoidetaan puoli vuosikymmentä sitä haavaa, kun luokkakaveri nyrpisti nenää: sie haiset!  Ei tainnut tietää, mikä vaiva jo pelkkä sairaus oireineen oli. Ja kun sille hajulle ei voinut mitään, se ei johtunut hygienian puutteesta. Millä sen pikkukaverin saa uskomaan, että hyvä sinä olet, ihan paras. Kun vuosia oli käännetty selkä ja sillä osoitettu, että et kelpaa.  En  muuten usko, että kukaan lapsi syntyy kiusaajana. Kysymys kuuluu, miksi heitä sitten on?

Tai se toinen, ihana, musikaalinen, lahjakas kaunotar. Joka ei ensin uskaltanut mennä omaan luokkaansa, sitten ei kouluunsa, lopulta ei edes lähikauppaan. Jonka kaikki arvosanat laskivat ja harrastukset jäivät. Kiusaaminen eteni kuin lumivyöry.  Miten hänet saa uskomaan, että koirat haukkuvat, karavaani kulkee.  Kenellä aikuisellakaan on sellaista vahvuutta, kuka on niin suurella itsetunnolla varustettu? Harvoin elämänsä alkutaipaleella oleva nuori. Sitten puhutaan, mistä tulevat syrjäytyneet, mitä heille pitäisi tehdä. Jos vaikka aloitettaisiin siitä, että turvattaisiin heidän koulutiensä. Ai miten? Ei ainakaan istumalla neljän seinän sisällä ääretönprojektien kanssa. Se on puuhastelua. Sanon sen vielä : se on puuhastelua.

Empatiaa ei oikein voi yhtäkkiä oppia. Kun ei vaan tunnu, eräs kerran vastasi,  kun tiukkasin, miltä sinusta tuntuisi jne. Empatia opitaan, kun lapsi vetää kissaa hännästä ja joku siinä vierellä sanoo, että älä, kissalle tulee pipi, sitä sattuu. Ulkoiset rajat opettaakin sitten ihan joku muu, joskus se on poliisi.  Jotkut oppivat, kun lyövät päätään seinään tolkuttomasti. Kaikki eivät opi koskaan. Toistavat oppimaansa käyttäytymismallia. Onko kukaan koskaan tutkinut, ovatko koulukiusaajat myöhempiä työpaikkakiusaajia, mikäli nyt ovat onnistuneet työpaikan hankkimaan?

Saadaan, onneksi, niitä kiusaajiakin hoitaa, vaikka enemmän vastaanotot täyttyvät kiusatuista. Eräällä uhkasi koulunvaihto. En kiusaa enää, hän sanoi. Otti varmuuden vuoksi pehmonallen kainaloon, kun meni kouluun. Sellainen tyyppi ei voi olla läpeensä paha, joka astelee luokkaan pehmonallen kanssa. Hän sai anteeksi. Oli loppujen lopuksi hieno kaveri, otti vastuun. Kiusaajat pitää pysäyttää, koulussa pysäyttäjä on ennen kaikkea rehtori. En kokemuksellani usko hetkeäkään, että koulussa ei tiedettäisi, ketkä kiusaavat. Tässä asiassa vastuuta ei voi sälyttää kiusatulle, joka muutenkin jo on  murjottu. Hänen rinnalleen ja auttamaan pitää tulla. Ollaan kovasti myöhässä, kun  kiusattu astelee itkukurkussa terapiapaikan ovesta sisälle.

Jätä kommentti

*