Aamen = Prost

Juhlan huumaa Keski-Saksassa

Bergfreiheit on pieni, suloinen kylä, joka on perustettu vuonna 1561. Alkujaan koko kylä sai kuparikaivoksestaan, jossa työllistettiin vankeja ja karkureita. Tämän lisäksi muut siellä töissä käyvät saivat palkkansa verovapaana. Tästä nimi Bergfreiheit eli „mäki vapaus“. Kylän tammirunkoiset talot rakennettiin aikoinaan asuintaloiksi työmiehille sekä työkaluja tuottaville sepille. Paikka on todella idyllinen, sillä kylän ympärillä pehmeästi kumpuilevat mäet ovat satumaisen kauniiden lehtimetsien peitossa. Kylä on kuuluisa „Lumikki ja 7 kääpiötä“-sadusta. Grimmin veljekset kirjoittivat historiallisesti todistetusti tosiasioihin perustuvan kertomuksen tyttärestä, joka pakeni ilkeää äiti-puoltaan ja saapui Bergfreiheitiin.
IMG_3813
Täällä Lumikki löysi turvapaikan 7 kääpiön luota. Todellisuudessa miehet eivät olleet kääpiöitä, vaan pimeän kaivoksen johdosta kasvussaan häiriintyneitä ja ennen aikaisesti vanhentuneita nuorukaisia. Lumikki ja 7 kääpiötä kuuluvat yhä tänäänkin elävästi kyläyhteisöön.

IMG_3810
www.schneewittchendorf.de

Yhtä elävästi jatkuu Bergfreiheitissa Schützenfest-perinne. „Schützenverein“ eli Ampumaseura perustettiin vuonna 1966. Yksi perustajajäsenistä oli Erich Langefeld, joka on tänään 85 v. vanha.

IMG_3812

Erich oli 12 v kylän pormestari ja lisäksi vaimonsa Marian kanssa lukuisia kertoja kylän Kuningaspari. Ampumaseurassa on tänä päivänä 160 jäsentä. Joka toinen vuosi kylässä järjestetään Ampumaseuran juhlat, joka kestää yhteensä 4 päivää.

IMG_3850

Juhlien aikana syödään, juodaan, tanssitaan, nimitetään uusi kuningaspari 2 vuoden hallituskaudelle, nimitetään prinssit, prinsessat ja ritarit, jaetaan kunniakirjoja, lauletaan Waldeck-hymni, herkutellaan kylän kotirouvien luomilla kermakakuilla ja vaihdetaan kuulumisia.

IMG_3803

IMG_3804

Koko kylä vauvasta vaariin on mukana juhlilla ja myös vieraat ovat tervetulleita mukaan juhlimaan.

IMG_3806

IMG_3807

IMG_3808

IMG_3809

Juhlat loppuvat koko kylän voimin, kun kuollut kala haudataan ja pappi antaa sille siunauksensa.
„Aamen“in sijaan väki lausuu hartaasti „Prost“ (=kippis) ja kaikki loput oluttynnyrit juodaan tyhjiin. Bergfreiheit on näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Se on kätevästi matkan varrella, kun ajat Saksan läpi: 400 km Travemündestä, 500 km Münchenistä.
Poikkea kylään ja rentoutumaan!

http://www.hardtmuehle.de/

t. Marjut Langefeld

ITS Logo