Allroundtalent Bag in Box

2014-07-10 18.57.07

Allroundtalent Bag in Box

Bag in Box – sananmukaisesti käännettynä – pussi laatikossa. Suomessa näitä kutsutaan kartonkiviineiksi. Alkuperäisesti antiikin aikaan viiniä säilytettiin vuohen nahkasta valmistetuissa pusseissa. Vuohennahkapussissa ulkopuolella oleva karvaturkki toimi viilentävänä elementtinä. Nykyään sen korvaa pahvilaatikko.

Kun minä vuonna 2010 muutin Suomeen, oli melkein joka kotitaloudessa perjantai-illan kunniaksi nostettu sininen viinikartoki keittiönpöydälle. Mahdollisesti vielä siihen kuuman patterin lähelle tai jopa ikkunapenkille ihan patterin päälle ja siinä se oli siihen saakka kunnes se oli tyhjä. Tarjoilu tapahtui yleensä paksuista juomalaseista. Meikäläisen mielestä nuo viinit olivat aina aivan aliarvoisia eikä missään nimessä juotavaksi kelpaavia.

Minä itse en ikinä halunnut ostaa, toimittaa enkä missään nimessä markkinoida näitä Bag in Boxeja. Mutta muutaman Suomessa viettämäni vuoden jälkeen on pakko minunkin myöntää, että tällä hanapakkauksella on paljon etuja lasipulloon verrattuna. Se on kätevä ottaa mökille mukaan. Se ei voi särkyä nuotiolla rymytessä. Jos se kaatuu tai tipahtaa, niin silloinkaan ei tapahdu vahinkoa. Se mahtuu jääkaappiin. Jos sitä ei saada juotua yhden illan aikana loppuun – mikä on harvinaista Suomessa – säilyy se noin 4 viikon ajan vakuumina pussissaan. Siis teoreettisesti säilyy.

Nykyään BiB-viini ei edes välttämättä ole vihoviimeistä pohjakuraa, josta viininviljelijä on iloinen päästessään eroon. Huippulaatua se ei varmasti voi olla, sillä kuka huippuluomuviininvalmistaja muka pussittaisi huippuluomuviinejään?

BiBiä ostaessasi siis ostat tietoisesti tuotetta, jonka tiedät tulevan mahdollisimman edullisesta tuotannosta. Sitähän tässä haetaankin: edullista hintaa.

Mutta kun tätä viiniä tarjoilee oikeassa lämpötilassa, pikkupurtavan kanssa, hauskassa seurassa, ystävien kanssa… niin mikä ettei!
Tällainen tilaisuus on varmastikin viimeistään Juhannuksena käsillä!

Cheers!

Marjut Langefeld   www.its-langefeld.com

 

Kaikki luomu