Buddhan patsaita ja trooppisia viinejä

Matkallani tutustumassa tähän meille eurooppalaisille vielä outoon ja tuntemattomaan käsitykseen viininviljelystä Thaimaassa, tutustuin moneen erittäin mielenkiintoiseen henkilöön. Kaikista mielenkiintoisin oli Village Farm & Wineryn johtaja ja omistaja, Noo nimeltään.
Hänen oikea nimensä on Vira Cholvanich. Suurimmilla osalla thaimaalaisista on pitkä ja monimutkainen nimi, joten heillä on yleensä joku kiva lyhenne. Minusta Noo on erittäin sopiva nimi tälle viehättävälle ja osaavalle naiselle:

IMG_5003

Noo, 40 v, on syntynyt ja kasvanut Bangkokissa vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa. Koulunsa hän on myös käynyt kotikaupungissaan Bangkokissa. Kun hän oli 25 vuotias, hän lähti Bostoniin. Siellä hän kävi 2 vuotisen yliopistokoulutuksen „Master degree in Business Management“.   Tämän jälkeen hän sai Management Consulterin paikan Australiasta, Sydneystä. Siellä hän työskenteli 3 vuotta, eikä hänellä ollut mitään aikomusta palata takaisin Thaimaahan, mutta hänen isänsä halusi laajentaa toimintaansa, ja pyysi tytärtään saapumaan avuksi.  Isänsä pyynnöstä siis Noo karisti Australian pölyt kantapäistään ja palasi kotimaahansa. Näin hänestä tuli Village Farm & Wineryn johtaja.

Noo oli erittäin ystävällinen ja vieraanvarainen – kuten kaikki thaimaalaiset ovat – mutta hän oli minua kohtaan erikoisen erittäin vieraanvarainen ja huomaavainen. Syy tähän selvisi illan mittaan: hän oli ollut opiskelunsa aikana Suomessa! Kun kysyin, että missä, niin hän sanoi sen olleen ”Juvaskuula” eli Jyväskylä. Aiheena Energy Business.
Sitten hän alkoi latomaan:  „rakastin paikkaa, rakastin ilmaa, oli tosi kylmä, hiljaista, paljon puhdasta luontoa, mukavia ihmisiä, vieraanvaraisia ihmisiä,  kävin monissa tehtaissa tutustumassa ja oppimassa, aina sydämellinen vastaanotto, en tykännyt ruuasta, kaipaisin kunnolla maustettua thai-ruokaa“.

Näin siis minä onnellinen sain kiitollisesti takaisin kaikkien suomalaisten häntä kohtaan osoitetun vieraanvaraisuuden! Eli nyt minä sanon: KIITOS!

Noon perheeseen Village Farm & Wineryssä kuuluu 14 koiraa ja 20 kissaa. Suurinosa niistä on kulkukoiria tai kissoja, jotka hän on pelastanut kadulta ja nälkäkuolemasta. Näille hänellä on koiratalo ja kissatalo, ja jokaisesta eläimestä riippuen ne saavat kulkea myös vapaana tai asua Noon talossa.

Village Farm & Winery on noin 80 hehtaarin kokoinen, joka on thaimaalaisen laskennan mukaan 300 raita.  Tilalla kasvaa Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon ja Syrah. Nämä lajikkeet kestävät hyvin kuumuuden sekä trooppisen ilmaston. Tempranillo menestyisi hyvin, mutta hän ei henkilökohtaisesti tykkää sen mausta.
Millaisia viinejä tuotat, kysyin Noolta: “Emme ole bulkkituotannosta kiinnostuneita. Tuotamme pelkästään hyvän laatuisia viinejä, joista voimme olla ylpeä. Ei ole rahan tekoa varten, vaan että me itsekin nautimme sen juomisesta. Teemme sen meille ja meidän perheillemme, jotta me kaikki saamme nauttia siitä. Jos siitä ei tule tarpeeksi hyvää, niin … emme juo sitä emmekä myy sitä.”

Kysyin Noolta myös, mikä hänen tehtävänsä viininvalmistuksessa on. Hän vastasi: “Viinin juominen.”  Niin se varmaan onkin. Autan hanta mielelläni tässä tehtävässä, Chokdee!  Viinien nauttimisen lisäksi hän arvioi viinimestarin kanssa, kuinka suuren määrän viiniä he haluavat tuottaa, miten leikkuu tapahtuu, paljonko roseeta valmistetaan ja muita tuotantoon liittyviä asioita. Tilan viinimestari on ranskalainen Jacques, joka saapuu joka vuosi sadonkorjuun aikaan hoitamaan ammattimaisesti tehtävänsä ja joka on alusta lähtien ollut mukana tilalla viinintuotannossa. Siitä johtuu myös viinien ranskalaiset nimet.

Mikä on sinun lempiviinisi?  “Riippuu mitä syö, mutta yleensä se on se tilan paras viini, joka on Chateau des Brumes” kertoo Noo.

“Chateau des Brumes“, vapaasti suomeksi käännettynä „Usvan linna“.  Ainakin auringon nousun aikaan – ihan totta: nousin auringon nousun aikaan nähdäkseni usvan tämän viinitilan rinteillä – ja se oli todella henkeäsalpaavan kaunis näky. Tilan paras viini on ansainnut nimensä.

Muutenkin koko tila sai minulta 100 pistettä 100:sta. VillageFarmissa on yhteensä 20 huonetta, viinikellari, ravintola, weintasting-osasto, kylpylä ja uima-allas.

IMG_4947

Noon isä Viravat Cholvanich, perusti tämän tilan. Hän on intohimoinen viinin ystävä. Hänellä ei ollut tarkoitus perustaa hotellia, mutta koska asiakkaat toivoivat yöpymismahdollisuutta, huoneita ruettiin vuokraamaan. Koska tämä on mukavan ajomatkan päässä Bangkokista, suurin osa vieraista saapuu sieltä viikonloppua viettämään ja rentoutumaan. Myöhemmin toiminta laajentui niin, että myös vieraita ennen kaikkea Japanista, Singaporesta ja Kiinasta saapuu tänne. Myös Expantien joukossa – länsimaalaisia tai yleensä ulkomaalaisia, parempipalkkaisia, topmanagereita jne. – VillageFarm on suosittu.

IMG_4983

Myöhemmin samana iltana minulla oli kunnia tutustua muutamaan Expantiin ja pääsin nuuhkimaan heidän maailmaansa. Tämä kuvan expantti Philippiineiltä kertoi harrastavansa autojen keräilyä. Hänellä on kotonaan Rolls Royce, BMW, MB, Jaguar….. Nice…eikö totta?

Pöytäseurueemme amerikkalainen kertoi, että hänen intohimonaan ovat kengät ja rannekellot. Hänellä on kenkiä, jotka hän laittaa jalkaansa vain silloin, kun tietää varmasti heti taksista noustuaan pääsevänsä kävelemään (punaisen) maton päällä. Kelloja hänellä on kotonaan 480 kappaletta.

Noon äiti on ollut ikänsä pankki-alalla, mutta on juuri päässyt nauttimaan eläkepäiviään. Hyvä, että perheessä on joku, joka osaa hoitaa raha-asioita, tuumasi Noo leikkisästi. Thaimaassa eläke-ikä alkaa 60 vuotiaana, sanoi Noo. Aika aikaisin, tuumasin mina. Noo myönsi heti perään, että ei hänellä ole aavistustakaan tästä. Ei ehkä tarvitse huolehtia moisesta, luulisin.

Viinitilalla ja hotellissa työskentelee yhteensä n. 80 henkeä. He ovat kaikki thaimaalaisia, kotoisin naapuristosta. ”Olen onnellinen, että minulla on tällainen maailman upein työpaikka, saan syödä joka päivä hyvää ruokaa, ympärilläni on ihana luonto, voin jutella monien ihmisten kanssa, tutustua aina uusiin ihmisiin, nauttia viiniä aina uusien ihmisten kanssa” juttelee Noo, ”ja olen iloinen, kun saan ihmiset yllättymään, miten hyviä Thaimaalaiset viinit ovat. ”

IMG_4904

Wineryn Wine spa on Noon isän idea. Hän halusi tehdä jotakin, josta kaikki viinin ystävät tykkäävät. Hän haluaa tehdä hyviä viinejä, jotka tekevät ihmisille ja niiden terveydelle hyvää. Kaikki terveys tulee viinistä. Hän haluaa paikan jossa ihmiset saavat hyvää ruokaa ja hyvää viiniä ja voivat nauttia ja rentoutua. Tämä viini menee jopa ihon kautta kehoon… Nyt ollaan viinikylvyssä…. uskomaton kokemus!

IMG_5006