Paholaisen asianajaja vai kansanvallan palauttaja?

 

Yhdysvaltain uusi presidentti on Donald Trump. Kansa on puhunut ja pulinat pois.

Mutta ei se näin ole mennyt. Kyllä on pulinaa riittänyt.

Lehdet ja nettisivut pursuavat mitä erinäisimpiä raflaavia juttuja.On puhuttu maailman lopusta, sivilisaation tuhosta, pelosta ja epävakaudesta. Eri ohjelmiin on kilvan juoksutettu ihmisiä kertomaan, kuinka kauhea tilanne tämä on. On kyselty missä meni pieleen. Uusi presidentti ei ole vielä ollut virallisesti päivääkään työssään, mutta tuomio on jo tullut.

Mahdollisesta suurvaltojen lähentymisestä on myös jossain mainittu, mutta se on sivuutettu melko matalalla profiililla, olan kohautuksin.

Tämän päivän lehdissä kuitenkin jo luodaan ”uskoa”: Trump on liennytellyt kampanjapuheitaan. Ja samaan hengenvetoon mainitaan, että tämä saa varmasti ihmiset miettimään, kannattaako kaiken maailman populistisiin juttuihin uskoa ja lähteä mukaan.

Olen havaitsevinani, että jossain päin kytee pelko kansanvallan noususta?

Trump on saanut monenmoisia nimityksiä niskaansa. Häntä on haukuttu mm. valehtelijaksi ja paholaisen asianajajaksi. Mutta entäpä jos hän onkin kansanvallan palauttaja?

Samaan aikaan kun  kauhistellaan vaalitulosta,  rummutetaan myös  valtaeliitin ja lehdistön saamasta kolauksesta.  Kyllä. Vaalitulos on erittäin hyvä muistutus siitä, että gallupit eivät äänestä. Ne eivät ole ennenkään äänestäneet.  Kansalaiset äänestävät vaikka mikä olisi.

Mutta kyllä  tavallinen äänestäjä menee vähemmästäkin pyörälle päästään. Ketä uskoa, mihin luottaa?

Media voi vaikuttaa suuresti ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Äänestäjän on siis hyvä  kuunnella omaa sisintään ja tarkkailla kuka ehdokas ajaa itselle tärkeitä asioita. Jokaisella äänioikeutetulla on yksi ääni ja se on suuri mahdollisuus saada vaikkapa muutosta aikaan. Media myllyttää, mutta silti kaikilla on käytössä se yksi tärkeä ääni.

Yhdysvalloissa olleiden presidentinvaalien jälkeen on ihmetelty ja kummasteltu. Miten tässä nyt näin kävi? Tulosta on kauhisteltu avoimesti. Jotakin kuulemma oksettaakin.

Minusta tuollaiset puheet eivät osoita kunnioitusta kansalaisia, äänestäjiä kohtaan. Toki jokaisella on oikeus mielipiteeseen.

Mutta äänestystulos on aina tärkeä viesti. Sitä on kunnioitettava ja se on otettava vakavasti.