Parempaa sisäilmaa – vaikka lakkoillen

Päiväkodin pieni poika  ihmeissänsä oli. Miksi päiväkodissa aina huono olo tuli? Yskä vaivasi, henkeä ahdisti, kuumeen nosti niin.  Mutta selvyyttä ei silti tullut, vaikka tutkittiin.

Tarinan 4 – vuotias poika kärsi päiväkodin sisäilmaongelmista. Hänellä oli jatkuvasti nuhaa, kuumetta ja erilaisia infektiotauteja. Häntä tutkittiin, mutta syytä oireiluun ei löydetty. Monet muutkin oireilivat päiväkodissa. Lapset ja aikuiset. Henkilökuntaa sairastui astmaan.

Lopulta asia saatiin sen verran tapetille, että  päiväkodin sisäilmaa alettiin tutkia. Asiaa tutkittiin, mutta mitään ei tapahtunut. Todettiin vain, että ei syytä huoleen. Vasta vuosien jälkeen tuli tuomio. Päiväkodissa oli vakava kosteusongelma.  Harmillista, että asiaa ei tutkittu heti huolellisemmin, vaikka henkilökunta ja vanhemmat toivat asiaa jatkuvasti esille.

Samanlaisia tapauksia on maassamme paljon. Julkisten rakennusten kunto huolestuttaa kaikkialla. Ihmisiä työskentelee sisäilmaongelmaisissa ja homeongelmaisissa rakennuksissa. Maamme lapset, koululaiset ja julkisen sektorin työntekijät ovat alttiina vakaville terveysongelmille.  Opettajien ammattijärjestö OAJ:n työolobarometrin mukaan jopa yli kolmasosa kyselyyn osallistuneista työskentelee sisäilmaongelmaisella työpaikalla. Ja noilla työpaikoilla on myös paljon lapsia joiden terveys on vaarassa.

Joissakin kunnissa näihin asioihin suhtaudutaan vakavammin ja toisissa ei niin vakavasti. Mutta eihän se näin saisi olla. Maamme lapset ja työntekijäthän ovat samanarvoisia. Mutta onko näin?

Riistavedellä Melalahden koululla on suunnitteilla ulosmarssi ja lakko koulun sisäilmaongelman vuoksi. Tällä teolla haluttaisiin vauhdittaa Melalahden koulun kuntoon laittamista. Vanhempainyhdistys haluaa, syystäkin, että Riistavedelle rakennetaan uusi yhtenäiskoulu.

Sisäilmaongelmista on puhuttava.  Kissa on syytä nostaa pöydälle. Kosteusvaurioista ja homeongelmista tulee vielä pitkä lasku yhteiskunnalle. Puhumattakaan siitä, mitä tuskaa ja vaivaa ne aiheuttavat yksilötasolla.

Onko todella näin, että tarvitaan lakkoja ja mielenilmauksia jotta saadaan sisäilmaongelmat uskottaviksi? Kyllä asioihin pitäisi reagoida muutenkin. Olisiko tarinani  4-vuotiaan pojan päiväkodissa säästytty joiltakin astmadiagnooseilta, jos olisi lähdetty marssille? Nähdäänkö  tulevaisuudessa enemmänkin lakkoja ja marsseja tämän tärkeän asian puolesta?

Iso osa julkisista rakennuksista kärsii jonkunlaisista sisäilmaongelmista. Kaupungeilla ja kunnilla on pohdittavana, mikä korjataan ensin, mikä seuraavaksi. Tai korjataanko ollenkaan.

Sisäilmaongelmat on otettava vakavasti. On tärkeää huomioida nämä asiat jo uudisrakentamisessa. Tiedän monia tapauksia, joissa uusi rakennus on kosteusongelmainen vain muutaman vuoden päästä valmistumisesta. Kiireaikataululla rakentaminen voi kostautua. Ja se maksaa. On kaikin puolin kannattavampaa ja taloudellisempaa  jo rakennusvaiheessa tehdä kaikki voitava sisäilma -ja homeongelmien estämiseksi.

Tarinani poika sai lopulta apua oireisiin. Äiti jäi pois töistä ja poika otettiin pois päiväkodista. Tervehtyminen alkoi.

Osa työntekijöistä joutui pitkille sairaslomille. Joltain meni työkyky.

Entä miten kävi päiväkodin muille lapsille?

 

 

 

 

 

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Ikävä juttu tuo kokonaan.
  ”Sisäilmaongelmat on otettava vakavasti. On tärkeää huomioida nämä asiat jo uudisrakentamisessa.”
  – pohdin samaa yksityishenkilönä hieman eri puolelta:

  – – Eino J. Pennanen ehdotti äskettäin Lukijan Sanomissa erityisen rakennusrahaston perustamista sisäilmaongelmien hoitamiseksi, ja jatkaa nyt aiheesta blogissaan.

  5 on tykännytkin, mistä kiitän kauttasi
  https://www.facebook.com/savonsanomat1/posts/1043295179052014

 • Mustamies

  Kuopion koulujen ”sisäilmaongelmista” olisi paljonkin kerrottavaa. Kaikki se mitä 50 vuotta kestäneen työurani aikana joutuin pakostakin näkemään.
  Vielä nytkin pikkulapset joutuvat edelleen hengittämään monissa päiväkodeissa ja kouluissa ”epäterveellistä” sisäilmaa.
  Olen käynyt muutaman vuoden ajan keskusteluja s-postin ja kasvotustenkin Kuopion kaupungin (erään) Johtajan, sekä operatiivisestä vastuusta olevien henkilöitten kanssa.
  Kaikki on mennyt kuuroille korville, koska samat sisäilmaongelmat jatkuvat näillä näkymillä hamaan ikuisuuteen.
  Toivontaan kuitenkin, että Kuopion kaupungin johtajat
  heräävät ”Ruususen-unestaan” ja säästävät jossakin muussa, kuin pikkulasten ja työntekijöitten terveyden menettämisen uhkapelillä !

 • Silmät auki

  Käykeepä tutustumassa kuopijon uusimpaan homekouluun jynkässä.

  Ikkunat vuotaa vettä kun sisällä valetaan ja ruiskutetaan, ja ilman kosteusprosentti pidetään korkeana tilkitsemällä paikat pulloksi, joka ikinen puurakenne imee kosteuden ennen kun ne ummistetaan. Kattovillan ja betonin välissä oleva huopa on alapuoleltaan jo varmasti likomärkää. Eihän se loppu kosteus muualle pääse kun lämmöllä pusketaan sitä ylöspäin, kohdatessaan kylmän kondensoituu ja jäätyy sinne muhimaan.

  Ei räppänääkään auki ettei vaan vahingossa tuulettuisi.
  Kuka keksi ”pölyttömän” rakentamisen?
  No, eihän se betoni liejuna pölise.

  Työmiehiin törmää kaupassa jonne pakkasellakin kulkevat t-paitasillaan, varmaankin sisällä vallitsee sellainen sauna.

  Merkit näkee jo maallikkokin ja tästä luetaan taas parin vuodenpäästä…

 • Mustamies

  Liekkö sama urakoitsija, kun oli presidentti Ahtisaaren koulun rakentamisessa ?
  Ko. urakoitsija oli pitänyt miehet asfalttitöissä, hyvin vähissä vuatteissa.
  Koulujen rakentamisessa tarvitaan ”ammattimiehiä” ettei ne homehu heti urakan tultua valamiiks !

 • Ari Niemeläinen

  Kuopiossa ja muuallakin valvova mestari on edelleenkin pelkkä urakoitsijoitten maksama juoksupoika ilman minkäänlaista vastuuta. Etukäteen kabineteissa jaettujen urakoiden työn ja materiaalien laatuun puuttuva valvoja on hyvin äkkiä entinen valvoja! Näin oli ainakin ennen, silloin kun itsekin tein töitä rakennuksilla, muunmuassa eräällä jo nyt puretulla Kuopion koululla. 70-80-luvulla oli näin ja miksikä se siitä on muuttunut! Ensin pitäisi kuitenkin katsoa ne omien nurkkien pölyt ja homeet, ennenkuin syyttää koulua!

Kommentointi on suljettu.