Myrskyn jälkeen

Aila-myrsky ei saapunut yllättäen. Ilmatieteen laitos ennusti myrskyksi yltäviä tuulia ja rankkasateita jo useita päiviä ennen kuin myräkkä saapui. Myrskyn lopputulos on aina yllätys, niin oli nytkin. Pohjois-Savo säästyi suurilta tuhoilta, mutta pahimmillaan toistakymmentä tuhatta taloutta oli ilman sähköjä. Laajat sähkökatkokset tarkoittavat aina sitä, että puutakin on mennyt nurin. Myrskyn jälkeen maassamme alkaa aina metsiä […]

Lue lisää

Jouluaattona

Tähän ikään mennessä on ehtinyt herätä hyvinkin erilaisiin jouluaattoaskareisiin. Mieleenpainuvin on ilman muuta jouluaatto 24 vuotta sitten, jolloin sain hakea kolmen päivän ikäisen tyttäreni ja vaimoni Kätilöopistolta kotiin ihmiskunnan suurinta juhlaa viettämään. Päätimme vielä tulomatkalla pistäytyä katsomassa, että miten kantakaupunkilaiset ottavat joulun vastaan. Ajelimme opiskelijaperheen Volvo-vanhuksella jäisiä Helsingin katuja: melkein autiota. Kaupunki oli kuitenkin juhla-asussa.

Lue lisää

Heinätöihin marraskuussa

Metsänviljelyyn sijoitetaan eteläisen Suomen rehevillä kasvupaikoilla yli tuhat euroa hehtaarille. Moni metsänomistaja huokaisee työn jälkeen ja antaa puuston jatkaa kasvuaan. Pohjois-Savon metsien pinta-alasta kuitenkin lähes neljä viidesosaa on niin viljavia kasvupaikkoja, että ainakin osa uudistusalasta tarvitsisi heinäämistä viljelyn jälkeisinä vuosina. Metrinen tuuhea heinikko, horsmikko tai vatukko tukahduttaa osan kasvuun lähteneistä taimista.

Lue lisää

Koneellinen istutuskausi päättymässä

Metsäalalla on jo pitkään puhuttu, että taimikot perustetaan ja hoidetaan lähitulevaisuudessa koneellisesti. Kehitys ei ole tapahtunut suurin ja nopein loikkauksin. Puutavarayhtiöt ovat olleet koneellisen istutuksen pioneereja, mutta menetelmä on yleistynyt vähitellen myös yksityisten metsänomistajien maille. Konetyön osuus on vielä alle viisi prosenttia vuosittain istutettavasta alasta, vaikka koneellisen istutusta on tehty Pohjois-Savossa jo noin 15 vuoden […]

Lue lisää

Metsä on täynnä mustikkaa…

Saamme helposti vitamiinitarpeemme täydennettyä poimimalla herkullisia hedelmiä ostoskärryyn marketin hyllyltä. Jotkut meistä valitsevat apteekkien vitamiinivalmisteet. Jokainen päättää ruokavalionsa itse, mutta vaihtoehtoisia terveystuotevalikoimia voisi löytyä lähimetsistä ja –soilta. Esimerkiksi lakassa on 3-4 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa.

Lue lisää

Metsäalalle töihin?

Suvivirren sävelet kaikuivat äskettäin lukuisissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Peruskouluissa opiskelee reilut puoli miljoonaa koululaista. Ysiluokkalaisista reilut 30 000 lähtee jatkamaan lukioon ja osa suoraan ammattitutkintoon suoraan valmistaviin opiskelupaikkoihin. Osa nuorista ei löydä sopivaa opiskelupaikkaa tai jättää muista syistä koulun penkin yhdeksän vuoden jälkeen. Voisitko harkita metsää ammattina?

Lue lisää

Kelirikko koettelee syrjäkyliä

”Pitäs laettoo nelveto”, aloitti tuttavaperheen isäntä keskustelun muutama päivä sitten. Kylätie oli muuttunut savivelliksi, jossa perusjapanilaisesta perheautosta alkoi jo maavara käydä vähiin. Isäntä ei tosin jäänyt itkeskelemään kovaa osaansa, vaan jatkoi pilke silmäkulmassa: ”Jos tiet huononoo, niin kalusto paranoo”. Ongelma on tuttu myös Pohjois-Savon elinkeino-. liikennekeskukselle (ELY). Savo-Karjalan alueella on jo lähes 600 kilometriä yleisiä […]

Lue lisää

Tykkylumien jälkeen

Kevääseen kallistuva talvi jää monille Pohjois-Savon haja-asutusalueen asukkaille mieleen erityisesti sähkönjakelun häiriöistä.  Toistuvat kynttiläillalliset jäähtyvässä asunnossa, vesijohtojen jäätymistä odotellessa,  eivät ole olleet romanttisia parisuhdetta vahvistavia hetkiä. Pahimmillaan sähkökatkokset kestivät yli kolme vuorokautta: Pelastuslaitos joutui jopa evakuoimaan vanhuksia.

Lue lisää

Leudot talvet haastavat perinteisen puunkorjuun

Itäsuomalaista puuta tarvitaan lähivuosina aiempaa enemmän, kun metsäteollisuuden inventoinnit Varkaudessa ja Äänekoskella saadaan tehtyä. Keitele Forestin laajentunut toiminta vaikuttaa epäilemättä myös puun kysyntään. Lisäksi on joukko monia muita suunnitelmia, jotka lisäisivät puun käyttöä tulevaisuudessa. Metsänomistajat ovat myyneet puuta aktiivisesti kuluvana syksynä. Puuta on myös hakattu kuluneen syksyn aikana aiempaa enemmän. Jos leimikko voidaan hakata kesällä, […]

Lue lisää

Hirvipeijaisten aikaan

Mikä on sopiva hirvitiheys metsissämme? Tämä kysymys herättää hetkessä kiivaan väittelyn metsäammattilaisten kesken. Tunteet nousevat pintaan yhtä helposti myös metsänomistajien kanssa asiasta puhuttaessa.

Lue lisää