Metsäalalle töihin?

Suvivirren sävelet kaikuivat äskettäin lukuisissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Peruskouluissa opiskelee reilut puoli miljoonaa koululaista. Ysiluokkalaisista reilut 30 000 lähtee jatkamaan lukioon ja osa suoraan ammattitutkintoon suoraan valmistaviin opiskelupaikkoihin. Osa nuorista ei löydä sopivaa opiskelupaikkaa tai jättää muista syistä koulun penkin yhdeksän vuoden jälkeen.
Voisitko harkita metsää ammattina?
Uuden hallitusohjelman mukaisesti metsiä hyödynnetään lähitulevaisuudessa 15 miljoonaa kuutiometriä enemmän kuin nykyään. Tavoite on sama kuin kansallisen metsästrategian 2025 tavoite. Tällä puumäärällä voidaan turvata metsäteollisuuden jo aloitetut tai suunnitellut investoinnit.
Metsäkoneen kuljettajien ja rekkakuskien eläköitymisen seurauksena alalle tarvitaan laskelmien mukaan vuosikymmenen lopulla jo 800 uutta metsäkoneen kuljettajaa sekä 500 tukkirekan kuljettajaa vuosittain. Myös metsureita tarvitaan tulevaisuudessa aiempaa enemmän, sillä pääosa metsureista jo yli 50-vuotiaita. Jos tulevaisuuden suunta ei ole vielä selvä, kannattaisiko harkita metsäalaa vaihtoehtona.
Toivottelen kaikille vastavalmistuneille, koulunsa päättäneille tai elämänsä suuntaa vielä hakeville hyvää kesää!
Markku Remes
Kirjoittaja on savolainen metsänhoitaja, joka hoitaa mielellään vapaa-ajallaankin metsiä. Päätyönään hän toimii metsänhoidon johtavana asiantuntijana Suomen metsäkeskuksessa.