Kapteenin mietteitä

Olen Jaana Laitila, Team Rynkeby Jyväskylä–Kuopio pyöräilyjoukkueen kapteeni. Asun Jyväskylässä ja toimin Alkio-opiston rehtorina. Olen neljän lapsen äiti, lapsenlapsen mummu ja elämäntapaliikkuja. Maantiepyöräilyn aloitin Team Rynkebyssä, ja nyt on menossa kolmas kausi tiimissä.  Heinäkuussa 2018 pyöräilimme unohtumattoman matkan Pariisiin.

Vuonna 2020 ajoimme vajaan 1000 km Tour de Finland kierroksen Itä- ja Keski-Suomen kauniissa järvimaisemissa. Tähän kolmanteen kauteen lähdin ensimmäistä kertaa kapteenin roolissa. Nyt tämäkin kausi on huipentumassa ja tätä kirjoittaessani starttiin kohti Pariisia on aikaa enää viisi viikkoa. 

Kapu ajovaatteissaan

Talvella rakennetaan perustukset

Tiimin harjoitustaipaleella taakse ovat jääneet talvikauden yhteiset spinningtreenit ja pitkät kävelylenkit sekä omatoiminen muu liikunta. Loppusuoralle tultaessa pyöräilyn merkitys on korostunut. Myöhäinen kevään tulo viivytti keltaisen pyörän päälle nousua ja välillä saimme ajaa hyytävissä keleissä mittarin ollessa nollan tienoilla. Välillä satoi lunta ja aurinko löytyi vain pyöräilijöiden kasvoilta. Olemme saaneet opetella yhdessä ajoa myös sadekeleillä, jolloin kura lentää ja hiekka narskuu hampaissa. Maantiepyörissä kun ei ole rapakaaria. Kosteissa ja märissä olosuhteissa jarrutusmatkat pitenevät ja ajoryhmässä ennakoinnin merkitys korostuu. Onneksi aurinkokin on paistanut ja olemme saaneet nauttia ihanista ajopäivistä. Sinnikkyydellä ja yhteistreenien säännöllisyydellä on saatu kilometrejä kerrytettyä ja joukkue tiimiajokuntoon. Vielä ovat edessä tuttujen tiistain ja torstain tiimiajojen lisäksi viikonlopun yhteiset pyöräilytapahtumat Kallaveden ja Pirkan pyöräily, Joensuun lenkki sekä kenraaliharjoitus. Minimitavoite 2500 kilometriä ajoa ennen Euroopan matkamme alkua saavutetaan. Team Rynkebyn yksi tavoite ”Tehdään hyvää itselle” toteutuu kuin itsestään. 

Turvallisesti Pariisiin

Kapteenina päätehtäväni on vastata tiimin turvallisesta perille pääsystä Pariisiin. Tämän tavoitteen saavuttamiseen liittyvät ajoturvallisuuden lisäksi myös yhteiset kokoontumiset tiimipäiviin ja etätiimipalavereihin.  Olemme tutustuneet toisiimme sekä jakaneet tietoja ja taitoja. Yhdessä olemme pohtineet ja ratkaisseet asioita. On naurettu ja vähän itkettykin. Muuna aikana WhatsApp klingahtelee ja viestit singahtelevat neljän maakunnan välillä. Ryhmiä on useita eri käyttötarkoituksiin ja kapteenillakin oma Kapun kuuma linja tärkeiden asioiden samanaikaiseen tiedottamiseen. Team Rynkebyn toinen tavoite: ”Pidetään hauskaa yhdessä”, konkretisoituu pitkien välimatkojen vuoksi lisäksi näillä viestikanavilla.  

Sää kun sää, niin me pyöräillään

Jyväskylän, Kuopion, Mikkelin ja Joensuun seudulta olevassa tiimissämme on eri alojen osaajia ja näitä osaamisia olen pyrkinyt huomioimaan tiimimme vastuutehtävien jaossa. Vastuutehtäviä ovat kapteeniston lisäksi mm. sponsori, some, navi, talous, mekaanikko, huolto, koulujuoksu ja medic. Käymme vastuualueiden tilannekatsausta läpi ohjausryhmän kuukausittaisissa kokouksissa. Mitä lähemmäksi matkamme lähtöpäivää pääsemme, sitä enemmän meillä on yhteistä pohdittavaa, viestiteltävää ja päätettävää. Viestittelymme apukapteenimme Anun kanssa on tiivistä ja lähes päivittäistä.  

Valtakunnallisesti Suomen yhdeksän tiimin kapteeneja ja apukapteeneja johtaa Suomen maajohtaja Lea Koivisto. Kokoonnumme kuukausittain kapukokouksiin etänä ja käymme läpi yhteisiä asioita. Viestintäalustana on FB ja sinne on perustettu omat ryhmät kapteeneille, PR- ja somevastaaville, koulujuoksuvastaaville ja huollolle. Kapteeni luonnollisesti on jokaisen näiden ryhmän jäsen. Eli viestittävää ja seurattavaa riittää ehtoon tunneille. 

Matkamme Pariisiin ei tietenkään olisi mahdollista ilman kullanarvoista huoltoa. Tänä vuonna huoltotiimi on yhteinen Pohjanmaan joukkueen kanssa. Pyöräilemme kolmessa ajoryhmässä saman reitin Travemündesta Pariisiin. Huolto järjestää meille pyöräilijöille päivän aikana kolme huoltopistettä ja muun ajan huollamme itseämme taka-autojen tarjoamilla juomapullojen täyttämisillä ja ”takataskueväillä”. Huollon toiminnasta kerromme myöhemmin lisää erillisessä blogissa. 

Vakavasti sairaiden lasten puolesta liikkeellä

Team Rynkebyn kolmas tavoite on kerätä mahdollisimman paljon rahaa hyväntekeväisyyteen vakavasti sairaiden lasten hyväksi. Suomessa keräykset ohjautuvat Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle. Tavoitteen toteuttamiseksi olemme myyneet logopaikkoja ajovaatteisiimme ja nyt kauden edetessä järjestäneet useita tapahtumia. Meidän jokaisen tiimiläisen työpanosta on tarvittu, että on pystytty järjestämään näinkin pienellä 23 hengen tiimillä näin monta iloista tapahtumaa. 

Yöpyöräilyssä kilometrit karttuivat klo 22–23 työantajani Alkio-opiston piikkiin

Kuopion Matkuksessa järjestimme 24.4. Kauppakeskuspyöräilytapahtuman. Tapahtumassa teimme toimintaa tutuksi kuopiolaisille onnenpyörällä, vastasimme kysymyksiin, tiimiläiset polkivat trainerien päällä kilometrejä ja lisäksi toteutettiin lipaskeräys. Jyväskylässä järjestimme yhteistyössä paikallisen pyöräseura JYPS:n kanssa 6.–7.5. klo 21–06 Hyväntekeväisyys yöpyöräilyn. Yritykset ostivat 30–60 minuutin bloggeja, joiden aikana poljetuista kilometreistä yritys maksoi euron / kilometri. Tällä tapahtumalla kerättiin yli 1100 euroa. Iloiset yökyöpelit ja kannustajat lahjoittivat lisäksi MobilePayn kautta.

Kuopiossa Sawohousessa tiimimme järjesti Hyväntekeväisyysbrunssin, jossa sai nauttia maittavan brunssin elävän musiikin ääressä. Musiikista vastasivat Naiskuoro Savotta ja Kalakukko-orkesterin klarinetti trio. Sawohousen yrittäjät tilittivät jokaisesta ostetusta brunssista 10 euroa hyväntekeväisyyteen. Pöytävarauksia tehtiin runsaasti, joten hyvällä summalla saimme jälleen kartutettua hyväntekeväisyyspottiamme. 

Kiitos Sawohouse!

Tervetuloa tutustumaan Team Rynkebyhyn!

Tervetuloa tervehtimään!

Tiimimme on mukana Kuopiossa 5.–6.8. Sunsets tapahtumassa. Tässä, kuten aiemmissakin tapahtumissamme kerromme mielellämme toiminnastamme, vastaamme kysymyksiin ja rekrytoimme uusia pyöräilijöitä ensi vuoden joukkueeseen. Otamme vastaan toiminnastamme tai sponsoroinnista kiinnostuneiden yhteystietoja. Seuraavan kauden pyöräilijöiden haku on käynnissä jatkuen 31.8.2022 saakka osoitteessa: https://www.team-rynkeby.fi/lahde-team-rynkebyn-matkaan

Kapteeniakin alkaa jo hieman jännittämään, minkä suuruiseen hyväntekeväisyyspottiin me Suomen joukkueet tänä vuonna pääsemme. Meneekö miljoonan euron raja rikki? Itse olen kokenut Team Rynkeby toiminnan mielekkäänä hyvän tekemisen tapana. Kerätty raha menee syöpään sairastuneiden lasten ja heidän perheittensä auttamiseen ja me pyöräilijät maksamme itse omat kulumme. Toki olemme iloisia jokaisesta tiimisponsorista, joka haluaa auttaa omilla tuotteillaan matkaamme ja perille pääsyämme Pariisiin. Tiimisponsorointi tarjoaakin paikallisille yrityksille mahdollisuuden esitellä omia tuotteitaan hyväntekeväisyyspyöräilyn yhteydessä. 

Kolmas kausi toi mukanaan jälleen ison joukon uusia aikuisia ystäviä ja kavereita eri puolilta Suomea. Tiimimme on täynnä suurisydämisiä ihmisiä ja upeita persoonia, joihin on ollut ilo tutustua. Kiitos ja kunnia on toimia juuri tämän viimeisen Jyväskylä-Kuopio joukkueen kapteenina. Ensi kaudeksi nimi nimittäin vaihtuu Järvi-Suomen joukkueeksi. 

28.5.2022 Jaana Laitila