Olen työterveyslääkäri Aaro Liukkonen ja pyöräilen ensi kesänä Pariisiin osana Team Rynkeby Jyväskylä-Kuopio -joukkuetta. Olin edellisen kerran mukana Team Rynkebyssä vuonna 2018, joten tämä kausi on minulle toinen reissu Pariisiin. Tässä blogikirjoituksessa käyn läpi tyypillisiä terveyshuolia, joihin täytyy varautua pitkää matkaa pyöräillessä.
Pyöräily on terveyden kannalta monella tapaa suotuisa urheilulaji. Se kehittää kestävyyskuntoa, auttaa painonhallinnassa ja kohentaa sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä. Lisäksi pyöräily on varsin ystävällinen liikuntamuoto nivelten kuntoa ajatellen. Pyöräilyyn liittyy kuitenkin myös omat terveysriskinsä. Yleisesti ottaen jo aikaisemmin todetun perussairauden oireilu pitkäkestoisen urheilusuorituksen aikana on tyypillistä. Tällainen perussairaus voi olla vaikkapa astma tai nivelrikko. Team Rynkeby -joukkueen valmistautuessa Pariisin matkaan onkin tärkeää, että joukkueen pyöräilijät hoitavat mahdolliset aiemmat sairautensa mahdollisimman hyvään tilaan ennen matkalle lähtöä.
Kestävyysurheiluun liittyy tavalla tai toisella rasitusvammojen kehittyminen. Lihakset, jänteet ja nivelet ovat toistoliikkeissä kovassa kuormituksessa, ja erilaisia tulehdustiloja kehittyy pitkäkestoisen rasituksen myötä. Pyöräillessä riittävän suuri kadenssi, eli pyöritysnopeus, säästää alaraajojen niveliä liialliselta kuormitukselta. Rasitusvammojen hoitona useimmiten auttaa lepo, kylmähoito, erilaiset teippaukset ja tarvittaessa tulehduskipulääkekuuri.
Pyörän päällä vauhdilla kulkiessa liike-energia kasvaa suureksi ja kolaritilanteessa voi sattua rajuja törmäyksiä. Päähän kohdistuvat vammat ovat toki vakavia, siksi kypärän käyttö on aivan ehdottoman tärkeää pyöräillessä. Yläraaja- ja keskivartalovammat ovat kaatumisissa melko tyypillisiä. Murtumia sattuu usein kylki- ja solisluihin sekä ranteisiin. Ennakoivalla ajotavalla ja muut tiellä liikkujat huomioiden kolaritilanteita voidaan välttää.
Pitkää matkaa pyöräillessä useamman päivän peräkkäin hiertymät takapuolen ja haarovälin iholla ovat kivulias vaiva. Hiertymiltä välttyy parhaiten sopivalla satulalla ja oikein säädetyllä ajoasennolla. Hiertymille herkillä alueilla voi myös käyttää voidetta vähentämään ärsytystä ajon aikana tai sen jälkeen. Myös kantapäiden ja jalkapohjien iho voi ärtyä. Rakkolaastarit näillä seuduilla helpottavat iholle kohdistuvaa painetta.
Käsien puutuminen pyöräillessä on monelle tuttu pulma. Puutuminen aiheutuu yleensä hermojen pinnetilasta ranteiden seudussa tai ylempänä yläraajojen ja kaularangan alueella. Hyvin säädetty pyöräilyasento auttaa myös puutumiseen. Välillä on myös hyvä vaihtaa otetta tangosta ja pyrkiä lepuuttamaan käsiä.
Riittävä energian saanti ja nesteytys on jaksamisen kannalta tärkeää pitkäkestoisen urheilusuorituksen aikana. Meillä Pariisin matkan aikana huoltoryhmä vastaa ruokahuollosta pitkillä etapeilla. Tasainen ruokailu pitkin päivää täydentää energiavarastoja. Nestettä tulisi nauttia noin yhden juomapullon verran tunnin aikana kuivumisen välttämiseksi. Omaa nestetasapainoa voi jokainen tarkkailla virtsan väristä, jonka tulisi ihanteellisesti olla melko kirkas. Ennakoimalla voimme välttää monia huolia. Toivotan teille kaikille turvallisia ja mukavia ajokilometrejä!
1.5.2022 Aaro Liukkonen