Kotiseutumatkailua Shakespearen houkuttelemana

Ranskassa asumisessa on puolensa.
Yksi olennaisimmista on se, että ihan lähiseuduilta löytyy kaikkea jännää. En edes ala siitä tosiasiasta, että Pariisiin on tunnin junamatka, Lontooseen kahden. Vielä lähempänäkin voi tutustua brittikirjallisuuden helmiin.

Saint Omer on täällä Pohjois-Ranskassa, Pas-de-Calais’ssa, oleva keskiaikainen kaupunki, jossa on aikoinaan sijainnut paitsi vilkas jokisatama, myös katolisen kirkon pesiä luostarista aina piispanistuimeen. Niiden perintönä kaupungissa on myös vaikuttava kokoelma arvokasta kirjallisuutta; kaupunginkirjaston Le Fonds Ancien, jonka hyllyissä on tekstejä aina 900-luvulta saakka.

St. Omerin kokoelmat pääsivät julkisuuteen viime syksynä, kun niiden seasta löytyi ”kadonnut” (eli aiemmin tunnistamaton) Shakespearen First Folio. Koko nimeltään kirja on Mr. William Shakespeare, Comedies, Histories and tragedies, First folio, published according to the originall copies, ja se on painettu seitsemän vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen vuonna 1623.

Shakespeare First Folio

Shakespeare First Folio (Hamlet)

Kirja ”löytyi” viime vuonna, kun Rémy Cordonnier, kirjaston Fonds Ancienin vastaava etsiskeli kokoelmista sopivia kirjoja suunniteltuun brittiläistä kirjallisuutta koskevaan näyttelyyn. Hän lehteili kirjaa, jonka oletettiin olevan 1700-luvulta. Kirja oli ollut kirjaston kokoelmissa jo viimeiset kaksisataa vuotta, ja siitä puuttuivat alkulehdet, joille painovuosi olisi kirjattu. Joskus aikanaan se on siis luetteloitu tuoreemmaksi painokseksi. Cordonnierista kuitenkin vaikutti, että kirja olisi vanhempi, ja asia tarkistutettiin Lontoossa asiantuntijoilla. Muutama minuutti riitti, ja St. Omerin kirjasto sai lisätä luetteloihinsa First Folion n° 233. Alkuperäinen painos on ollut 800 kappaletta, jäljellä on enää (tiettävästi) vain nuo.

Nyt sitten elettiin viimeisiä päiviä tuosta pitkällisesti valmistellusta britannialaisen kirjallisuuden näyttelystä, joten pitihän se käydä katsomassa. Osuin vielä paikalle opastetun kierroksen aikaan, joten sain annokseni ensimmäisiä painoksia, käsikirjoituksia ja myöhempiä kopioita. Melkein olisi syyhyttänyt päästä lehteilemään…

Bède le Vénérable,  Commentaire sur les épîtres de Saint Paul. 900-luku.

Bède le Vénérable, Commentaire sur les épîtres de Saint Paul. 900-luku.

Edmund Spenser

Edmund Spenser: The Faerie Queene – disposed into twelue bookes, fashioning XII. morall vertues. Tätä alkuperäistä v. 1590 painosta on käsittääkseni jäljellä enää 24 kappaletta.

Isaac Newton

Isaac Newton: An Abstract of Chronology. Ennen vuotta 1726.

Isaac Newton
Fonds Ancien Bibliothèque Saint Omer