Savolaenen rojekti

Opin joskus vuosia sitten termin ”savolaenen rojekti”. Se osui ihan nappiin, paitsi ulkosavolaisuuteeni, myös luonteeseeni. Savolaenen rojekti on aloittamista vaille valmis. Se sellainen, jota on roikutettu kuukausitolkulla ja sitten sen hoitamiseen menee varttitunti.

Viimeisimmän savolaesen rojektini toteutin eilisiltana yhdentoista aikaan. Korjasin hanan. Tai oikeastaan annoin sille saattohoitoa.

Meidän kylppärin hanamme on temppuillut jo pitkään. Se on sellainen vanhemmanmallinen, joutsenkaulainen hana, jossa väännetään erikseen päälle kylmä ja kuuma vesi (hanalle on varmasti jokin tarkempikin tyyppinimi, mutta enpä nyt jaksa googlata). Tai noh, vanhemmanmallinen on suorastaan eufemismi. Se on ihan oikeasti vanha. Tiivisteet ovat kuluneet, ja sitä on jo kuukausia väännetty hampaat irvessä kiinni ja auki, ettei se tiputtelisi.

Eilisiltana se sitten ei sulkeutunut senkään vertaa, joten minä totesin jotta ”perkele”, kaivoin esiin työkalupakkini (huomatkaa sanan omistusliite) ja pyysin apua miesihmiseltä. Nyt lukija miettii, että mihin se moderni nainen muka miestä tarvitsee yhden hananlurpakkeen kanssa. Noh, veden sulkemiseen.

Tässä maassa nimittäin törmää säännöllisesti, etenkin vuokra-asujana, hyvin persoonallisiin rakennusratkaisuihin. Meillä nykyisessä asunnossa/talossa yksi persoonallisimpia on vesimittarin ja veden sulkuhanan sijoitus. Ne ovat lattian alla.

Kun ulko-oven edustalta ottaa kuramaton pois, sen alta löytyy levy:

IMG_0946

IMG_0947Se levy on saamarin painava metallilevy, ja sen alla taas sitten on… maata. Niin, maata. Siellä mullan seassa vesimittari ja sulkuventtiilit.

Hmm. Onneksi täällä ei ole routaa.

Tosiaan, minä en pikkusormineni (ja kynsineni, krhm) saa tuota levyä nostettua, joten sen verran jouduin turvautumaan miesihmisen apuun. Sitten katsoin kaksi minuuttia ohjevideota juutuubista, tein hanalle ruumiinavauksen ja totesin tiivisteet kertakaikkiaan hengettömiksi.

Vaikka työkalupakkini on melkoinen aarrearkku, just tähän sopivia tiivisteitä siellä ei ollut. Joten harjoitin ensiapua teflonnauhan kanssa. Ja katso! Se ei vuoda. Huomenna sitten suuntana rautakauppa oikeiden tiivisteiden toivossa.

Tänä aamuna availin ja suljin hanaa miettien, miksi en tätäkään tehnyt aiemmin?

Mutta kun maailmasta loppuisivat savolaeset rojektit, jos kaikki laitettaisiin kuntoon ensmäesen nikottelun kohdalla.