Antti Kaikkosen (kesk.) mielenkiintoinen ehdotus

Miten saadaan tekemätön työ tehdyksi? Kuinka Suomessa helpotettaisiin tilapäisen työntekijän palkkaamista? Kuinka byrokratiaa vähennettäisiin?

Suomessa tuntuukin olevan todella byrokraattista palkata henkilö esimerkiksi johonkin lyhytaikaiseen ja tilapäiseen työhön. Moni pienehkö työ voi jäädä teettämättä, koska se on kaikkiaan varsin monimutkaista.

Muutama päivä sitten keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen esitti otettavaksi käyttöön erillistä seteliä. Nyt ehdotetulla setelillä työantaja ikäänkuin ostaisi palveluita esimerkiksi 100 eurolla. Työnanjaa byrokratia helpottaisi, sillä tähän seteliin sisältyisi palkan oheiskulut ja byrokratian vaiva.

Tällä setelillä työntekijälle jäisi 100 eurosta tietty summa, esimerkiksi noin 75 euroa. Loput, eli noin 25 euroa menisi muihin palkkauksesta aiheutuviin kuluihin. Työnanjamaksut ja verot hoitaisi tässä mallissa muu taho kuin työnantaja. Byrokratiaa ei hoitaisikaan työnantaja,vaan erillisellä setelillä ostettaisiin koko systeemi.

Kansanedustaja Kaikkonen on ottanut esille mm. melko samalla tapaa toimivat liikunta- ja ruokasetelit.

Kansanedustaja on kommentoinut mahdollisista jatkotoimenpiteistä, että kehittäminen ja käyttöönotto olisi toteutettava kilpailutuksen kautta niin, että valittava yritys voisi hoitaa tarvittavan järjestelmän mielellään kokonaisuudessaan.

Tämä herättää kysymyksiä. Olisiko vain yksi yritys, joka sen voisi hoitaa? Vai olisiko mahdollisesti valtion hoidettava enemmän? Mitä muuta voitaisiin helpottaa, jotta työllisyyttä parannettaisiin? On mielenkiintoista seurata, millaisia muita vaihtoehtoja kansanedustajat nostavat esille.

Kansanedustaja Kaikkosen ehdotus on varsin mielenkiintoinen ja varmasti herättää puolueissa keskustelua.

Lista olisi pitkä, jos jokainen suomalainen kirjaisi tyhjänpäiväiseksi kokemastaan byrokratiasta listan ja samaan listaan lisättäisiin myös muiden kirjaamat eri asiat.

Byrokratiaa vähentäminen on järkevää ja taloudellista monessa asiassa.

Kommentit

 • Tuula Kyyrönen

  Kiitos Minna!
  Kannatat ja vieläpä jaat eteenpäin toisen puolueen edustajan ehdotusta. Näinhän poliitikkojen pitäisi toimia!

  Monet asiat ovat lopulta yksinkertaisia, kun oikein oivaltaa. Minusta ehdotus kuulostaa järkevältä.

  • Minna Reijonen

   Tämä työllisyysasia on meidän kaikkien yhteinen asia ja samalla varmasti tärkeä jokaiselle puolueelle.

   Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos asia on hyvä ja kannatettava, sitä voi kannattaa riippumatta siitä, mikä puolue on ideaa tuonut esille. Kuten kuntapuolellakin. Tulee ajatella kansalaisten ja maamme parasta sekä pohtia asioita eri kantilta.

   Minusta on ikävää, kun joskus olen kuullut kerrottavan, että jonkun mielestä jokin idea olisi ollut hyvä, mutta se oli väärän henkilön esittämä. Väärällä tarkoitettiin tässä yhteydessä ilmeisesti eri puoluekantaa omavaa henkilöä.

Jätä kommentti

*