Eikö edes terveydellisistä syistä?

Viikonloppuna on kellojen siirron aika. Moni ajattelee, että jopa on turhaa. Niin ajattelen minäkin.

Ensimmäisen kerran Suomessa kelloaikarumba aloitettiin vuonna 1981. EU:ssa on tähänkin direktiivi, joten me suomalaiset emme edes tästä voi itse päättää, mikäli luopuisimme tästä puolen vuoden välein olevasta ”pakosta”.

Venäjällä edestakainen talvi- ja kesäajan siirtely on jo lopettu. Taitaapa olla siellä ihan lailla kielletty. Venäjällä perusteltiin silloin lopettamista terveydellisilläkin syillä.

Suomessa on tehty mielenkiintoista tutkimusta turkulaisten lääkärien toimesta.  Tutkimuksen mukaan kellojen siirtely lisäsi aivoinfarktiriskiä. Jopa Kanadassa asti ollaan asiasta kiinnostuneita. Alustavia testituloksia on valittu esiteltäväksi American Academy of Neurologyn kokouksessa huhtikuussa.

Tuntuu ihan merkittävälle vaikutuksellisesti, jos 8 prosenttia suurempi on aivoinfarktin esiintyvyys kellojen siirrosta kahden päivän sisällä. Oletan, että asiaa tullaan vielä tutkimaan lisää.

Eikö olisikin jo järkevä aikaa laittaa rattaat pyörimään kellojen siirron lopettamiseksi EU:n tasolla saakka? Ihan jo terveydellisilläkin syillä. Puhumattakaan rahallisista syistä.

Kellojen siirtoa on perusteltu joskus energian säästämiseenkin vedoten. Mikähän energia ja kuinkahan paljon sitä muka säästyy? Kuinka sellaista on laskettu ja missä ovat laskelmat? Jos energiaa säästyisi, niin säästyisikö sitä enemmän, jos niitä siirreltäisiin vielä useammin vuodessa?

Mitä hyvää ja positiivista nykyisessä kellojen siirtelyrallissa oikeastaan on? Minusta ei yhtään mitään.