Hätämajoitustila – päätöksiä Kuopiosta

Tänään Kuopion kaupunginhallitus päätti, että Leväsen palvelukodin rakennukset Kivelä ja osasto 3 otetaan tarvittaessa hätämajoitustiloiksi turvapaikanhakijoille.

Esitin hallituksen kokouksessa muutosesityksen, että vastaanottokeskus- ja hätämajoitustila-asiaa käsittelisi kaupunginvaltuusto ja myös päättäisi kyseisistä asioista.  Asiaa on nyt puitu kaupunginhallituksessa, mutta mielestäni laajempijäsenisessä kaupunginvaltuustossa käsittely olisi paikallaan ja avointa.

Keskustelu maahanmuutosta on asia siinä missä mikä tahansa muukin yhteiskunnallinen asia. Mielestäni tässä Suomen taloudellisessa tilanteessa asiasta on erittäin tärkeää puhua ja pohtia. Suomen ja  maamme kuntien suurilla rahavaroilla tuskin kukaan voi kerskua. Mihin valtiomme ja kuntiemme resurssit oikeasti ja rehellisesti riittävät? Entä kuinka käy meidän oman maamme ja kuntiemme hädänalaisille?

Kunnat ja kaupungit suhtautuvat varsinkin vastaanottokeskusten perustamiseen eri tavoin. Joissain kunnissa keskustelua käydään valtuustoissa ja niin muodostuu kunnan kanta vastaanottokeskuksiin tai vastaaviin. Toisissa kunnissa ei asiaa valtuustotasolla käsitellä. Harmi sinänsä.

Valtuustohan on kunnan ylin päättävä elin. Mielestäni olisi asiallista käydä keskustelua myös valtuustotasolla. On tärkeää puhua kustannuksista. Vastaanottokeskuksista voi kunnalle tulla kustannuksia esimerkiksi kouluikäisten opetukseen liittyen.

Asiallinen keskustelu, myös kriittinen, on paikallaan  tulevaisuudenkin pakolaiskysymyksissä. Ja vieläpä ihan EU:ta myöten.

 

 

Kommentit

  • Rusinatko vain kelpaavat?

    Kuopio on kunnostautunut poimimaan rusinat maakunnan pullasta, joten eiköhän olisi ihan kohtuullista ottaa niitä kovasti haluttuja uusia asukkaita näistäkin maahanmuuttajista eikä vain naapurikuntia tyhjentämällä. Ei tänne korvenperälle kukaan pakolainen tule kuin suurimmassa hädässään. Siihen hätään meidän tulee olla valmiita vastaamaan. Eihän meillä helppoa ole itselläkään, vaan ei sentään henki ole vaarasssa. Mitä kustannuksiin tulee, niin mm. koululaisista kunta saa kyllä hyvät korvaukset valtiolta ja sekin raha jää sitten maakuntaa piristämään.

Kommentointi on suljettu.