Huimia eroja kiinteistöverotuksessa -kylätalojen kohtalo

Laki määrittelee, että yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,80% – 1,55%. Maamme hallitus on uusimmassa esityksessään esittänyt korotusta yleisen kiinteistöveroprosentin alarajaan. Se luultavasti tulisi olemaan 0,93%, mikäli se eduskunnassa hyväksytään.

Mutta yleishyödyllisten yhteisöjen rakennuksille ei laissa määrätä tiettyjä veroprosenttirajoja. Mitä se sitten tarkoittaa? Sitä, että jokaisella valtuustolla on mahdollisuus määrittää oman kuntansa yleishyödyllisille yhteisöille erillinen kiinteistöveroprosentti. Se voidaan siis määrittää olemaan vaikka 0%.

Kaikki kunnat eivät ole erikseen määritelleet yleishyödylliseille yhteisöille  erillistä kiinteistöveroprosenttia. Tätä tulisi mielestäni jatkossa pohtia. Suomen nykysysteemin mukaan vaihteluväli voisi olla 0-1,55%.

Tuntuu sille, että mikäli kiinteistöä käytetään yleishyödylliseen tarkoitukseen, voisi verotuksessa tulla vastaan. Kylätalot ja vastaavat ovat tärkeitä kylien elinvoimatekijöitä. Kuntaliitosten myötä asia näyttäisi nousevan yhä uudelleen ajankohtaiseksi.

Pohjois-Savon Kylät ry on mielestäni aiheellisesti nostanut esille tätä kiinteistöverotusasiaa. Pohjois-Savon Kylät ry:n mukaan yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentin nollaksi määritelleet kunnat ovat mm. Iisalmi, Kaavi, Leppävirta, Kiuruvesi, Rautavaara, Varkaus ja Vesanto. Yhdistyksen mukaan Siilinjärvellä tämä on 1,25% ja Suonenjoella 0,3%.

Neljässä Pohjois-Savon kunnassa yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosenttia ei näytä olevan erikseen määritelty. Tällöin siis peritään vero yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan. Pohjois-Savon Kylät ry:n mukaan Keiteleellä se on 0,9% ja Kuopiolla 1,3% sekä Lapinlahdella 0,9% ja Tuusniemellä 1,15%.

Tein valtuustoaloitteen Kuopiossa tämän valtuustokauden aikana, huhtikuussa 2014. Se ei edennyt yleishyödyllisten yhdistysten kiinteistöveroprosenttin alentamiseen. Toivoisin, että lähivuosina asiaa pohdittaisiin uudella tavalla ja eri näkökulmilta.

Monet kylätalot voivat joutua vaikeuksiin kiinteistöveron takia. Kylätalot pitää huoltaa ja kunnostaa. Kylätaloilla ei välttämättä tehdä bisnestä, vaan pidetään tärkeänä kohtaamispaikkana.

Näkisin kylien elinvoiman takia, että tulevaisuudessa lähivuosina Kuopiossakin otettaisiin pohdintaan ja tarkempaan selvittelyyn tämä kiinteistöveroasia. Toivon sitä.