”Humaltuu ja veret palavat”

Olemme varmasti kaikki samaa mieltä siitä, että terveellisyys on vaihdellut aikojen saatossa. Toinen asia on hyväksi ja toinen vähemmän hyväksi.

Lapsetkin oppivat kuulemaansa ja joskun ihmettelevät kuulemiaan asioita. Joskun lapsille perustellaan asioita hiukan merkillisestikin. Kun ikää tulee, voi asioida nähdä hiukan toiselta kantilta. Jotkut asiat hymyilyttävät vanhempana.

Pari veikeää väittämää tuli mieleeni lapsuudestani. Kuulin kerrottavan, että sinappi voi polttaa veret. Tottakai sitä kummasteli, että kuinka ne veret palavat. Se ei voisi olla hyvä juttu ollenkaan.

Toinen mielenkiintoinen kuulemani juttu oli, että viinirypäleitä ei voi syödä kovinkaan paljon kerralla, koska muutoin tulee humalaan. Ehkä kuitenkin tällä väittämällä haluttiin,  etteivät lapset söisi kaikkia viinirypäleitä. Niitä ei siihen aikaan ollut ihan niin yleisessä käytössä kuin nykyään.

Varmasti jokaisella on jokin vastaava mielenkiintoinen ja hiukan miettimään pistänyt väite lapsuudesta. Jos edelliset väitteet oikeasti täysin pitäisivät paikkansa, olisi luuttavasti molempien myynti jo aikaa sitten kielletty. Niin ei kuitenkaan ole tehty,  joten sinappia ja viinirypäleitä kyllä uskaltaa syödä.

Jokin ruoka on välillä hyvin epäterveellistä ja välillä sama ruoka voikin olla terveellistä. Esimerkiksi voin on katsottu ajoittain olevan hyvä asia ja välillä taas sen on koettu olevan pahaksi ihmiselle.  Samoin on suolan ja sokerin laita.

Jotkut bakteerit ovat hyväksi ja jotkut eivät. Jos jokin bakteeri saa ylivallan, sillä ei yleensä ole pelkästään positiivisia vaikutuksia.

Voisi kuvitella, että ihan vähällä ei Niilin varrella asuva saa vatsatautia. Varsinkaan jos on tottunut juomaan Niilin vettä, jossa on jos jonkinlaista bakteeria. Vedessä voi kellua jopa kuolleita lehmiä. Sellainen vesi ei maistuisi.

Puhdas ruoka on oikeasti arvokas asia.

Kesäkuu2015 453