Jouluomenan voi kasvattaa itse

Ala-asteen joulujuhlassa saimme todistukset ja jouluisen pussin. Tuo paperinen pussi rapisi mukavasti. Sisällä oli Joulun tuoksuinen omena, pipari ja joulukuuseen sopiva suklainen koristepallo. Juhlan jälkeen alkoi joululoma. Muistan, että tuo omenan tuoksu oli suorastaan valloittava.

Omenapuun kasvattaminen on todella mielenkiintoinen projekti. Puutarhaliikkeistä löytyy runsas valikoima eri puulajeja. On tosin haasteellista kokeilla puun kasvattamista kokonaan ihan alusta asti. Suosittelen kokeilemaan.

Kasvattamisen voi aloittaa siemenestä. On huomioitava, että siemenestä ei välttämättä kasva samankaltainen kuin emopuu on. Ellei malta kasvattaa puuta siemenestä asti itse, on joiltakin puutarhoilta saatavilla pikkutaimia tähän tarkoitukseen. Pikkutaimen voi varttaa haluamakseen lajikkeeksi.

Kun puun taimi on kasvanut jonkun verran, noin 15-30 senttimetriä, varttaminen onnistuu. Se tehdään talvella. Paras aika on kevättalvi. Silloin puu ei vielä ole kasvuvauhdissa.

Varttaminen on sitä, että puusta tehdään tiettyä lajiketta. Käytännössä siis sen lajisen puun oksa tai oksan pätkä, joka halutaan uudesta puustakin tulevan, kiinnitetään siihen pieneen taimeen. Tämä liitetty oksa alkaa sitten kasvamaan ja puusta tulee haluttua lajiketta.

Mutta kuinka sen oksan saa kiinni taimeen?

-Mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto on ollut teipata se kiinni esimerkiksi pitävällä ihoteipillä. Kuitenkin parhaaksi olen kokenut esim. sähköasennuksissa käytettävät teipit.

Molemmat oksat kannattaa leikata viistosti. Leikkauksessa on tärkeää, että on puhdas työkalu, esim. kirurgin veitsi. Oksat teipataan toisiinsa kiinni siten, että mahdollisimman paljon puiden ulointa kerrosta koskettaa toisiaan. Ravinteet ja muut tärkeät jutut liikkuvat juuri tässä puun uloimmassa kerroksessa.

Mistä tiettää, että  varttaminen on onnistunut?

-Ei sitä heti tiedäkään. Täytyy odottaa kevääseen ja ehkä myöhemmälle kesään asti. Jos taimen kasvuun lähtö onnistuu, uudet silmut pulpahtavat kasvamaan vartetusta oksasta. Silmut puhkeavat yleensä näihin vartettuihin oksiin paljon myöhemmin, kuin muihin omenapuihin. Se voitapahtua vasta loppukesällä. Oi sitä ilon tunnetta, kun nupuista alkaa kehittyä lehtiä!

Milloin sitten poistan teipin oksan ympäriltä pois?

-Omasta kokemuksestani olen huomannut, ettei kannata kiirehtiä. Yleensä olen poistanut sen vasta seuraavana kesänä, jotta liitoskohta on riittävän vahva. Silti teipin poistamisessa kannattaa olla varovainen, ettei riko kehittyneitä rakenteita puussa.

elokuu2014-063        2016-10-222

Koska puusta saa omia jouluomenoita?

-Se on mahdollista, mutta siihen menee vuosia. Jos haaveilee jouluomenoista, kannattaa valita talvilajike. Kesälajikkeet eivät säily hyvin kauan. Talvilajikkeet säilyvät paremmin viileässä varastoitaessa jopa Jouluun asti.

Leikkauksia kannattaa oksille tehdä. Oksista olisi hyvä saada tukevat, jotta ne kestävät sadon painon.

Omenapuun kasvattaminen on hieno kokemus. Ja aina ei onnistu, mutta varsin palkitsevalle tuntuu, kun pääset maistamaan oman puusi antimia.

Makoisan sadon ohella omenapuulla on varsin komea kukinto. Valkoiset tai hiuman punertavat kukat ihastuttavat kevätkesällä. Myös koristeomenapuissa on viehättävät kukat. Alhaalla kuvassa eräs koristeomenapuuni, jossa melko punaiset kukat.

kesakuu-2015-308

Uskaltamalla kokeilla kasvatusta voi onnistua. Kirjoittamani vinkin eivät suinkaan ole ainoat oikeat ohjeet.

Hyviä, erilaisia ohjeita ja vinkkejä löytyy paljon. Samoin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.

Onnea yritykseen!

Mutta muistathan suojata varsinkin nuoret taimet pupujen hampaiden jäljiltä.

heinakuu-2014-095