Jyrki Katainen, onko heppoista puuttua tehottomuuteen?

Alle kaksi viikkoa sitten Suomen EU-komissaari Jyrki Katainen kertoi, että populistit tarjoavat heppoisia ja yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin (Savon Sanomat 8.11.2016). Minun mielestäni on todella hienoa, jos monimutkaiselta vaikuttavaan asiaan löytyy yksinkertainen ratkaisu. Mielestäni se on mahdollista.

Suomen rahat eivät tahdo riittää. Sen tietää jokainen. Tehottamuutta vastaan tunnutaan taistelevan. Vaikeista ajoista tuntuvat kertovan selvästi tulevaisuudet suunnitelmat. Säästöjä haetaan ja kikyä sekä Sotea hiotaan.

Suomen rahojavaroja valuu kuitenkin maamme rajojen ulkopuolelle. Jopa varsin reilustikin.

Kansanedustaja Sampo Terho lopettaisi Suomen maksaman kehitysavun, koska se on tehotonta (Savon Sanomat 20.11.2016). Terho perusteli mielipiteensä. Hän totesi, että valtion tehtäviin ei kuulu veronmaksajien maksamien varojen siirtäminen toisen valtion ja sen kansalaisten hyväksi. Onhan se aika merkillisen tuntuista, että pakkoverotetaan oman maan kansalaisia ja annetaankin ne toisen maan kansalaisille.

Olen Sampo Terhon kanssa samaa mieltä.

Fakta on, että tämän vuoden talousarvion kehitysyhteistyön määrärahat ovat 818 miljoonaa euroa. Raha on suuruusluokassaan valtava.

Mitä saa miljoonalla? Entäs kun se summa kerrotaan 800:lla? Saa sillä ainakin Suomea noususuuntaan.

Eikös asian pitäisi olla yksinkertainen? Kunnat pitävät huolta omista kuntalaisistaan. Maat pitävät huolta omista kansalaisistaan. Siinä se. Onko järkevää laittaa rahaa kehitysapuun, jos se on vieläpä tehotonta?

Jos kaikkia koskettavan yhteiskunnallisen asian todetaan olevan tehotonta, tulisi siihen pyrkiä vaikuttamaan. Nostan hattua Sampo Terhon kriittiselle ajatukselle kehitysavusta! Terhon ajatus ei ole heppoinen. Toivon, että asiasta tulee keskustelua ja sillä olisi vaikutusta.

 

 

Kommentit

 • Mustamies

  Turha on komissarjus Kattaiselta kysellä, hän elää eri maalimassa, kun myö. EU ei ymmärrä muitten, kun vain EU:n suurimpien valtioitten/pankkien elämää.
  Eppäilen, että EU:n päättäjät ei hallitse monenkaan valtion raha-virtoja, minne ”kehitysapurahat” loppujen lopuksi menevät.
  Sampo Terho on tehnyt oikean esityksen: turha rahanjako tulee lopettaa.
  Kannata Sampon esitystä ja nostan myös hänen esitykselleen hattua, kuten Minnakin !

 • Eino J. (maallikkona)

  Laitoin peukun tuosta yo. kommentista:

  ”… Minun mielestäni on todella hienoa, jos monimutkaiselta vaikuttavaan asiaan löytyy yksinkertainen ratkaisu. Mielestäni se on mahdollista.” Näinhän se on!

  Äskettäin pohdiskelin yksityishenkilönä hieman samoja teemoja: … jokainen valtio on ensisijaisesti vastuussa omista kansalaisistaan … no, voiko heitä auttaa kotimaassaan paremmin kuin esimerkiksi siten, että he taapertavat tuhansia kilometrejä Suomeen, on politikkojen ratkaistava.

  Aiemmin kirjoitin mm., että USA:n presidentti Lyndon B. Johnson oli todennut, että ”Oikean tekeminen ei ole ongelma, oikean tietäminen on”. Linkki blogini palstalle: http://blogit.savonsanomat.fi/rauhallista-odotusta/nalka-maassa/

Kommentointi on suljettu.