Kohtalo ministerin käsissä! -Voittaako Savo vai Helsinki?

Savo jännittää, kuinka Kuopiolle käy. Vetääkö Helsinki taas pitemmän korren vai jääkö se häviölle? Pysyykö kriisinhallintakeskus Kuopiossa vai menetämmekö sen(kin)  Helsingille?

Sisäministeri Mykkänen arvioi 11.6. Savon Sanomissa (nettiuutinen), että päätöksiä kriisinhallintakeskuksen sijoittamisesta olisi tiedossa ennen heinäkuuta. Heinäkuu on jo ovella. Kuuluuko asialle mitä?

Kyllä kuuluu.

Savon Sanomat uutisoi (netissä) 29.6. asian olevan edelleen avoinna. Alueellistamisen koordinaatioryhmä on kokoontunut. Tämä ryhmä on tuntunut antaneen kommentin, että valtioneuvoston yleisistunto pohtisi asiaa.  Pohtiiko se vai ei?

Ilmeisesti sisäministerin harkinnassa tuntuu olevan, kuinka paljon alueellistamisen koordinaatioryhmän kommentteja huomioidaan.

Saman päivän iltana Savon Sanomat uutisoi jo netissä, että kohtalo on täysin sisäministeri Mykkäsen käsissä.

Täysin? Miten tämä nyt sitten käytännössä oikein menee?

Kuopio on puolustanut kriisinhallintakeskuksen säilymistä Kuopiossa. Sisäministeri Mykkänen on jo aiemmin kertonut, että puoltaa sen siirtämistä Helsinkiin. Asiaa pohti sen jälkeen alueellistamisen koordinaatioryhmä.

Mitä merkitystä on tällä koordinaatioryhmällä, jos asiasta sitten kuitenkin päättää ministeri?  Ministeri on jo aiemmin ilmoittanut kantansa.

Samaisessa uutisessa ( Savon Sanomat 29.6.) kansanedustaja Markku Eestilän (kok.) kerrottiin kommentoineen, että päätös on jo tehty. Hallituspuolueet olisivat tästä siis jo päättäneet. Milloin ja miten?

Voidaankin kysyä, näyttääkö nyt siltä, että hallituspuolueet enemmistöltään olisivat sitä mieltä, että maakunnissa ei voisi olla tämän kaltaisia toimintoja?

Onko lobbaus toiminut tehokkaasti Helsingin puolesta?

Perusteet yleensä tälle siirrolle olisivat mielestäni kummalliset. Matkakulut oli eräs peruste! Sote oli eräs peruste, vaikka koko sotehan on vielä aika pitkissä puissa! Eli oliko tämä vain esimakua siitä, mitä vielä voidaan siirtää soteen perustuen, maakunnista Helsinkiin?

Henkilökunnasta kuitenkin suuri osa on tuntunut viihtyvän Kuopiossa.

On ikävää, jos kriisinhallintakeskus menetetään Savosta.

Tällä päätöksellä on vaikutusta vuosien ja vuosikymmenten päähän. Mikään ministeriö ei taida olla perusteellisesti selvittänyt, mitä Pohjois-Savo alueellisesti menettää tai mihin muihin toimintoihin tämä pitkällä aikajanalla vaikuttaisi.

Toivoisin Kuopion voittavan tämä kisan, mutta valitettavasti tuskin niin käy. Kerran menetettyä toimintoa on yleensä aika hankalaa saada takaisin.

 

 

 

Kommentit

  • Jonne

    Saittehan te Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen sinne Kuopioon pitkällisen lobbauksen jälkeen. Tosin ette onnistuneet saamaan sille työntekijöitä.

    Ehkä jotain on opittu ja yksi fiasko riittää.

Kommentointi on suljettu.