Kotipuutarhasta punaista ja pyöreää

Elokuu oli varsin loistavaa aikaa kotipuutarhassa. Kukat kukkivat ja puutarhasta voi saada satoakin. Hyöty ja harrastus sekoittuvat sopivassa suhteessa. Tänä kesänä monet marjat kypsyivät yllättävän samoihin aikoihin.

 

KIRSIKKA

Kesäkuu 2014 010Lähes ensimmäisiä kukkivia hyötykasveja kotipuutarhassa ovat kirsikat.        Kukinto on kaunis, valkoinen.  Läheskään jokaisesta kukasta ei tule marjaa. Lajikkeita löytyy nykyisin puutarhaliikkeistä hyvin runsaasti.

Kirsikka tekee usein pieniä puun alkuja juurelleen. Niistä näyttää yleensä kasvavan ihan päteviä kirsikkapuita.  Kirsikoita löytyy puumaisena ja pensaina.

Kirsikka näyttää maistuvan jäniksille, tosin ei ehkä yhtä hyvin kuin omenapuu. Kirsikka- ja omenapuissa  olen huomannut, että on näppärää leikata alaoksat pois noin 150 senttimetriin asti. Puun alapuoli on näppärä suojata esim. tarkoitukseen olevalla muovisella suojalla. Yläpuolella oksat ovat talvella sen verran korkealla, että jänikset eivät niihin ylety. Toki leikkaaminen on jokaisen puutarhurin oma asia.

Kuva kirsikankukista on jotain aiempaa vuosikertaa.

 

IMG_9346

Parhaimmillaan kirsikka on, kun sen malttaa antaa kypsyä tummanpunaiseksi. Lajikkeissa on eroavaosuuksia myös värien osalta. Jotkut lajikkeet ovat jopa melkein ruskeita marjojen väriltykseltään. Marjat ovat ehdottomasti parhaita suoraan puusta syötynä.

Luin jostakin, että kirsikka pitää tuhkasta. Joten tuskin on huono asia silloin tällöin saunasta tai uunista laittaa tuhkaa kirsikan juurelle.

 

KORINTTIPENSAS

Kokeilin muutama vuosi sitten kivaa pensasta. Muistaakseni sitä kutsuttaan korinttipensaaksi. Sillä oli myös muita nimiä. Pensas tekee samantyylisiä marjoja kuin marjatuomipihjala, mutta ne ovat maultaan pehmeämpiä ja jotenkin mehevämpiä. Parhaimmillaan marjat ovat mustaherukan kokoisia. Se kukkii alla olevassa kuvassa. Kuva myös marjoista. Tänä vuonna se teki kivan sadon.

Kesäkuu 2014 018      Elokuu 2014 071

 

BOYSENMARJA

Tämän vuoden sato ei tule olemaan iso boysenmarjapensaissani, sillä ne kärsivät viime talvena. Pensas näyttää tekevän satoa edellisen vuoden versoihin parhaiten.  Pensasta kutsutaan myös karhunvadelmaksi.

Joka kesä se ei ehdi tehdä satoa. Mutta jos syksy on lämmin, se tekee runsaasti satoa. Marjat ovat isoja, noin viinirypäleen kokoisia. Marjat yleensä kypsyvät vasta syyskuussa. Kukinta on kaunis alkukeväällä ja näkyy kauas.

Kesäkuu IV 2013 064      Elokuu 2014 017

Huono puoli pensaassa on piikkisyys. Piikit ovat hyvin pitkiä ja todella teräviä. Tosin nykyisin taitaa olla jo kehitetty piikittömiäkin versioita. Pensas on ehdottamasti kokeilemisen arvoinen. Menestyy hyvin ainakin aurigossa ja hiekaisessa maastossa.

TOMAATTI

Kuin herkullinen karamelli voisi kuvata pienten auringossa kasvaneiden tomaattien makua. Tai oikeastaan parempi kuin karamelli. Minulla ei ole kasvihuonetta, mutta tomaatteja kannattaa kokeilla vaikka ruukussa. Muistaa vain laittaa riittävästi  multaa, siis paljon. Muistaa kastella ja kurittaa, siis paljon. Kurittamisella tarkoitan lehtien nyppimistä. Nypin lehtiä pois hyvin reilusti pensaasta, jolloin kasvuvoimaa jää itse syötävälle osalle.

IMG_9280      2016-8-24

Lajikkeita löytyy valtavasti. Ruukkuun ei kannata valita valtavan korkeaksi kasvavaa tainta, sillä tuuli voi olla korkealle taimelle pahaksi. Näitä on kiva napostella välipalaksi puutarhassa ja hakea ruoan seuraksi.

ARONIA

Syyskuu 2014 026

Aroniat ovat voimakkaan makuisia. Niiden marjoissa voi tuntea säväyksen pihlajanmarjan makua. Niistä joko pitää tai sitten ei.

Ehkä hiukan kitkeränmakuisia syödä suoraan pensaasta, mutta jos mehustaa muiden marjojen kanssa, ne ovat ihan ok.

Minulla on kokeiltavana puumainen versio tästä ja hyvin on Kuopion korkeudella menestynyt. Pensasmaiset aroniat ovat yleisempiä. Myös vaalea kukinto on keväällä varsin mukava.

 

MANSIKKA

Mitä olisi puutarha ilman mansikkaa?  Tai mitä olisi metsä ilman metsämansikkaa? Tätä sopii kysyä!

IMG_9349

Kokeile metsämansikkaa maanpeitekasvina. Olen melko varma, ettet pety. Varsin kiva puiden alla ja pensaiden juurilla. Leviää kivasti ja tekee jopa satoakin. helppo hoitaa, sillä sitä ei tarvitse hoitaa.

Tänä kesänä ostin ensimmäistä kertaa amppelimansikan. Aika näppärä. Lajike sattui olemaan makea. Se tekia satoa pitkän aikaa.

Vielä näyttäisi olevan muutama raakile. Nähtäväksi jää, ehtivätkö ne kypsyä vielä tänä syksynä. Istutan sen talveksi multaan. Katsotaan, kuinka se talvehtii vai talvehtiiko lainkaan.

 

KARVIAINEN

Karviainen on helppo kasvi. Se menestyy melkein hoitamatta ja leikkaamattakin.

19.8.2016

Tuntuu sille, että punaiset lajikkeet ovat yleisempiä kuin vihertävät lajikkeet. Vihreät ovat yleensä maultaan pehmeämpiä.

Punaisia lajikkeita on useita. Perinteiset ovat pienimarjaisia, kuten kuvassa.

Karviaista on helppo lisätä, sillä se lähtee hyvin kasvamaan, kun taivuttaa oksaa maahan ja peittelee osan oksasta mullalla. Eikä mene kovinkaan kauaa aikaa, kun oksa on saanut juuret ja taimi on käyttökelpoinen siirtää kasvupaikkaansa.

Myös karviaiset ovat parhaimmillaan suoraan pensaasta.

Rinne on sopiva paikka karviaiselle. Sitä ei välttämättä tarvitse tukea, mutta ei siitä ole haittaakaan.

Menestyy hyvinkin vaatimattomissa kasvuolosuhteissa, mutta pitää auringosta

OMENA

Eräs lempikasvini on omena. Olen kokeillut omenien varttamista ja on ollut ilo jopa onnistuakin siinä. Varttaminen tarkoittaa sitä, että omenapuun runkoon liitetään jalopuun oksa. Siemenestä kasvatettu omenapuu ei välttämättä tee laadukasta satoa. Varttaminen tehdään talvella. Se on mielenkiintoista.

Luulin aikoinaan aloittelevana puutarhan harrastajana, että talviomenapuu tarkoittaa hyvin talvehtivaa puuta. Myöhemmin selvisi, että talviomenapuu onkin sellainen, joka tekee omenoita, jotka säilyvät pitkälle talveen.

 

Nautitaan vielä syksyn sadosta ja suunnitellaan tulevaa, vielä parempaa puutarhakesää

2016-8-28     Syyskuu 2014 012