Laajan testauksen hyödyistä on jo näyttöä

Useissa vanhusten hoitokodeissa on ilmennyt koronavirusepidemioita. Sairaaloiden työntekijöitä on sairastunut. Osa viruksen saaneista sairastaa koronan hyvin lievänä tai lähes oireettomana, mutta toimii silti ympäristössään tietämättään tartuttajana. Erityisesti hoitohenkilökunnan, mutta myös muiden testaaminen on tärkeää. Jatkossa olisi tärkeää tunnistaa myös ne, jotka ovat jo viruksen sairastaneet.

 

Nyt olisi erittäin tärkeää testata ja tunnistaa myös ne, joilla ei ole oireita.

 

Laajan testauksen hyödyistä on jo näyttöä

 

Laajoilla testauksilla ja tautiketjujen selvittämisellä on maailmalla saatu hyviä tuloksia. Erityisesti hoitohenkilökuntaa pitäisi testata laajasti. He työskentelevät kriittisissä tehtävissä, eikä sijaisia välttämättä ole taudin edetessä saatavilla riittävästä. Hoitohenkilökunta mm. sairaaloissa, kotihoidossa, vanhustenpalveluissa ja vammaisten hoitoyksiköissä työskentelevät usein juuri riskiryhmien kanssa.

 

Hoitohenkilökunnan testaaminen pitää olla ensisijaista, jotta suojelemme riskiryhmiä.

 

Koska koronaviruksessa on vielä paljon asioita, mitä emme tiedä, tulee testausta lisätä. THL:n mukaan vielä ei ole tiedossa, tuleeko taudille immuuniksi. Julkisuudessa olleen tiedon mukaan Wuhanissa sairaalasta kotiutettuja on testattu uudestaan virukselle positiivisiksi.

 

Kirjallinen kysymys ministerille

Tein ministerille kirjallisen kysymyksen, onko hallitus ajatellut aloittaa laajennettua testausta, joilla selvitetään kansalaisten, mutta erityisesti hoitohenkilökunnan osalta mahdollisesti jo koronan tietämättään sairastaneet?