Tervetuloa lääkereseptien järkevä muutos!

Ensi vuoden alussa on tulossa järkevä uudistus liittyen lääkeresepteihin. Resepti on nykyisin voimassa yhden vuoden reseptin kirjoittamis- tai uusimispäivämäärästä. Tämä muuttuu.

Jatkossa reseptit ovat voimassa puolta pitempään eli kaksi vuotta. Mielestäni uudistus on hyvä.

Jos lääkitys on jatkuva, tuntuu järkevälle, ettei reseptiä tarvitse uusia joka vuosi. Pitkäaikaislääkityksen ollessa tasapainossa, pitempi reseptien voimassaolo tuntuu perustellulle. Lääkäreillä menee merkittävästi aikaa uusintojen tekemiseen. On hyvä, jos tämä aika voitaisiin käyttää muuhun tärkeään lääkärin työhön.

Moni lääkkeenkäyttäjä voi myös olla tyytyväinen uudistukseen.

Terveydenhoitohenkilökuntaan on kuitenkin otettava yhteyttä pitkäaikaislääkityksessä, jos aihetta  ilmenee, vaikka resepti olisikin vielä voimassa.

Lääkäri voi  määrätä lääkereseptin myös tietylle määrälle. Eli automaattisesti reseptit eivät jatkossa ole aina kahden vuoden lääketarvetta vastaavalle määrälle.

Uudistus ei koske pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, eikä erityislupavalmisteita.

Tuleva vuosi tuo mahdollisesti muutoksia myös kelakorvauksiin. Eduskunta ei ole vielä näitä lopullisesti päättänyt. Ensi vuonna kirjoitettavat reseptit ovat käytännössä lähes kaikki jo sähköisiä lääkemääräyksiä.

Reseptin voimassaolon jatkaminen on minun mielestäni varsin fiksu muutos.

 

resepti

 

 

Kommentit

  • Farmanatsi

    ”Lääkäri voi määrätä lääkereseptin myös tietylle määrälle”

    Käytännössä lääke on aina määrätty ”tietylle määrälle”, vaikka reseptiin olisi kirjoitettu ”365 päivää”. Tämä on yksi keskeisistä kela-korvauksen perusteista. Esim. kun lääkäri määrää lääkkeen kahdeksi vuodeksi annosohjeella 1×2, apteekissa kirjoitetaan lääkemäärä kappaleina (15×100). Enempää reseptillä ei saa, vaikka olisi voimassa 10 vuotta.

    • Minna Reijonen

      Kiitos kommentista, mutta lääkeresepteissä ei aina ole määritelty tiettyä kokonaismäärää. Otetaan esimerkiksi voidemainen valmiste tai vaikka iholle käytettävä liuosmainen valmiste tai vastaavasti tarvittaessa käytettävä silmätippa. Annosohjeessa voi olla merkintä tarvittaessa ja siten reseptin kokonaismäärä ei välttämättä ole suoraan laskettavissa kuten esimerkiksi säännöllisesti samalla annostuksella käytettävässä lääkkeessä.

Kommentointi on suljettu.