Levittääkö koneellinen ilmanvaihto koronavirusta?

On olemassa huolestuttavia uutisia tutkimuksista, joiden mukaan koronavirus voi säilyä huoneilmassa jopa 20 minuuttia. Tämä on todellinen uhka.

Covid-19 koronaviruksen leviämistä ole vielä tutkittu riittävästi, mutta leviämistavaltaan samankaltaisen Sars-koronaviruksen todettiin vuoden 2003 epidemian aikana leviävän mm. lentokoneissa ilmanvaihdon kautta.

Onko esimerkiksi ilmanvaihto lämmöntalteenottolaitteissa hygieenistä, jos laite kierrättää osittain samaa ilmaa huoneista toiseen.

Ilmanvaihdon laittaminen suuremmalle ei välttämättä vähennä ilmasta viruspartikkeleita, vaan voi levittää ne tehokkaasti laajemmalle alueelle ja nopeuttaa siten viruksen tartuttavaa leviämistä. Suomessa on käytössä laajalti ilmanvaihtokoneistusta.

Tein ministerille kirjallisen kysymyksen, kuinka Suomessa aiotaan puuttua ja ohjeistaa ilmanvaihdon kautta mahdollisesti leviävän koronaviruksen torjuntaan.

Kommentit

 • Insinööri

  Oikeasti? Pitäisikö perehtyä laitteiden toimintaan? Ei edes halvimmat LTO-koneet kierrätä samaa ilmaa, näin siis asunnoissa lentokoneissa tekniikka on erilaista. Tällaisten vatipäiden takia puhelinmastoja poltetaan kun luullaan että 5g verkot levittää koronaa. Ei näin…

 • Rauno Haikonen

  Näetäkii ilimanvaehto mänetelmijä on monellaesija ja lisäks vielä muutama erlaenen.
  Maenihtemimijaes systeemejä en nyt tiijjä oesinko millonkaan nähnä. Sanotaan tässävaeheessa, etten oo IV-alan ammattilaenen, jonniiv´verran oon vuan erlaesija laetteita nähnä.
  Tässä talossa justiisa alakuvuosta mittaeltiin ja siäjettiin virtaokset koko talon osalta.
  Uskosin kuitennii tuon lämmön talteenoton tapahtuvan suuremmilta osin siten, ettei koko talon pieruja, ruuvvankäryjä y. viiruksija kierrätellä tasan kaekkiin huusholleihi.
  Esmerkiks tämän talon lämmöntalteenotto tapahtuu ns. klykoolilämmönvaehtimen kaotta, jossa lämmin poistoilima puhallettaan lämmönvaehtimen läpi, jossa kiertää klykoolineste ( on siis tavallaan iso syylärin kenno) joka luovuttaa lämmön tuas sisäälle puhallettavvaan ilimaan. Nuo ilimat – poesto- ja tuloilima – eevät niä toesijaan pitemmilä suorillakkaa, joten eivät kyllä lähe toestesa matkaan.
  Ihmettelen suuresti mikäli jossaen on semmonen järjestelmä, että sotketytaes tulo ja poestoilimoo keskenään.
  Istuppa Minna alas ja aatteleppa vähän asijoo vaekkapa nyt niihe pieruin ja tirripaestin käryjen risteytyksenä, joeta levitettäes tasan kaekille olpa sitten paestamata tae piereskelemätä, niin osansa saes kuitennii.
  Uskosin tupailloessa juttuva asiasta tulevan.

 • Rauno Haikonen

  Miten en älynnäkkään tuota Insinöörin kirjotusta, hän tuoppii asijoo myös esile, näen se justiisa on.

Kommentointi on suljettu.