Mollataanko tunteella?

” Tunteella ei pitäisi äänestää!”  Tähän kommenttiin törmätään varsin usein keskustelussa äänestyksien yhteydessä. Jos äänestystulos ei miellytä, kuulee varsin usein sanottavan, että äänestettiin tunteella. Kommentteja on helppo antaa siitä, että järjellä kannattaisi äänestää.

Kumpi on sitten se ainoa, oikea äänestystapa.  Tunne vai järki? Kummalla sinä äänestät? Tai ehkä on parempi kysyä, että onko ainoaa oikeaa tapaa äänestää? Kuka osaa sanoa, oliko vain tunne vai ainoastaan järkisyy äänestyksen peruste? On huomioitava, että joku voi tuntea eri asiat järkiperusteeksi kuin toinen ihminen. Tunnesyy voikin olla toisen mielestä järkisyy.

On tökeröä, jos kansanäänestyksen tarkoituksenmukaisuutta vähättellään perustuen siihen, että kansa on liian tyhmää äänestämään.  Huh, huh! Eihän se kansa nyt niin tyhmää voi olla. Vai voiko? Kuka määrittelisi rajat, kuka on riittävän viisas äänestämään? Mielestäni jokainen äänioikeutettu on pätevä äänestämään kansanäänestyksessä, jos sellaisia järjestetään.

Faktaa vai fiilistä suosit äänestyksessä? On tarkoituksenmukaista, että asioista tiedotettaisiin ennen äänestystä. Siinä tullaan seuraavaan kysymykseen, missä on täysin puoluetonta tietoa tai sitoutumatonta faktaa?

Muistelen jonkun sanoneen, että banaanien kasvatus Tahkon rinteillä voidaan perustella kannattavaksi. Kun vain esitetään tietynlaiset laskelmat. On selvää, miten asia esitetään ja perustellaan, se vaikuttaa. Oleellista on myös sekin, mikä jätetään kertomatta. Se muuten onkin usein merkittävää. Kun tehdään tilastoja, kannattaisi ottaa selvää tilaston tekijän sidonnaisuuksista. Tai siitä, kuka on tilannut ja maksanut tilastojen tekemisen.

Mainittakoon, että mainonta vetoaa tunteisiin. Ostatko tuotteen, jos mainoksesta jää pahuksen huono fiilis? Banaaneista puheen ollen, muistan kuinka banaanin tulevia hintoja vertailtiin mediassa EU:n alkutaipaleella. Ei ehkä kovin oleellinen asia koko EU:ta koskien. Ainakaan nykypäivänä kun isompia ongelmia on siellä ilmennyt. Ja pitikö banaanin arviohinnat paikkansa?

Kun aikoinaan äänestettiin EU:hun liittymisestä, oliko sinulla millaiset faktatiedot asiasta? Kai nyt EU:sta meillä on enemmän kokemusta, kun silloin äänestyksessä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi, että on kerran äänestetty siitä asiasta ja me suomalaiset uskomme kerralla. Sipilän kommetti vaikutti aika ehdottomalle. Minusta olisi tärkeää pitää mahdollisuus kansanäänestykseen olemassa, jos tulevaisuudessa siltä näyttää. Ei ehkä kannattaisi yleistää, että me suomalaiset uskomme kerralla.

Kun äänestyksiä järjestetään, on tärkeää että ihmiset osallistuisivat niihin. Harmittavasti äänestysprosentit eivät aina ole kovinkaan korkeat.

Äänestätkö sitten fiiliksen mukaisella tunteella vai täysin faktoihin perustuen? Tärkeintä on kuitenkin sinun oma, aito ja oikea mielipiteesi. Mielipiteesi ei voi olla väärä, sillä se on juuri sinun kantasi.