Mutteri puussa ja muita kukkatarinoita

Puutarhaharrastajana voinen todeta: ”Onneksi talvi taittui ja kesä koitti ja aurinko voitti!”

Talvi oli valtavan ankara puutarhakasveille. Puutarhoissa jännitettiin, mitkä kasvit selvisivät viime talvesta.  Pahinta oli, että lunta ei juurikaan ollut silloin kun kovat pakkaset paukkuivat puutarhoissa.  Hyvin moni kertoi jopa tavallisen perinteisen perennan, syysleimun kärsineen tai jopa hävinneen. Samoin hedelmäpuut olivat varmasti tiukoilla. Monet kasvit ovat kuitenkin onneksi melkoisia ”selviytyjiä” ja tokenivat talven hankaluuksista.

 

IMG_9302

Osa omenapuista ei talvehtinut hyvin.   Mutteri puussa kuitenkin talvehti hyvin. Ostin niitä viime vuonna rautakaupasta. Miksi sitten mutteri on puussa? Sen takia, että mutterin paino taivuttaa oksaa alaspäin. Oksa kantaa paremmin vanhempana satoa, kun se osoittaa mahdollisimman vaakasuoraan. Vastaavasti oksa, joka on hyvin jyrkkäkulmainen ja osoittaa ylöspäin, voi repeytyä herkemmin omenien painosta.  Mutteri toimi hyvin, mutta toki jokin muukin paino käy hyvin. Kuvan puu kesti hyvin kovat pakkaset ja satoa odotellaan.

 

IMG_9269 IMG_9300

Kuivaa kasvualustaa suosivat matalat perennat menestyivät talven yli suhteellisen hyvin. Keltainen maksaruoho (oikealla ylhäällä)kukkii hyvin juuri tähän aikaan. Sinivioletin perennan (kuvassa ylhäällä vasemmalla) luulisin olevan ehkä kangasajuruoho. Sain sen tuttavaltani vuosia sitten  ja se on  levinnyt hyvin mattoimaisena kasvustona. Lehdistössä on voimakas, miellyttävä tuoksu.

 

IMG_9291 IMG_9309

Vaaleanpunaista sävyä pihassani edustaa esimerkiksi  yläkuvassa vasemmalla oleva pioni. Se tekikin ensimmäisen kukkansa tänä kesänä, eli se ei suuttunut kovasta talvesta. Tosin ehkä todellinen syy siihen, että se kukki vasta hyvin monen vuoden jälkeen, on ihan muualla. Olen siirrellyt sitä paikasta toiseen. Niin ei saisi pioneille tehdä, koska se kukkii parhaiten kun saa olla pitkään samassa paikassa. Toivottavasti ensi kesänä se kukkisi useamman kukan voimin. Pionin vieressä kuvassa yksivuotisesta hämähäkkikukasta, jota minulla ei ole aiemmin ollutkaan. Erikoinen kukinta ja on jo kukkinut aika pitkään.

 

IMG_9282  IMG_9289

Runkoruusu ylhäällä vasemmalla aloittelee kukintaansa ruukussa.  Se ei talvehdi ulkona. Mutta esimerkiksi kellarissa tai vastaavassa onnistuu talvisäilytys. Runkoruusu ei kasva kovin nopeasti, mutta joka kesä se tulee hiukan kookkaammaksi. Tosin leikkaan aina keväällä sitä hiukan, jotta oksat pysyvät pyöreähkössä muodossaan. Jasmike oikealla ylhäällä aloitti jo kukkia valkoisin kukin. Se tuoksuu miellyttävälle. Jasmike kukkii suhteellisen pitkään heinäkuussa. Pensas on ollut jo vuosia ja kasvanut noin kaksi metriä korkeaksi. Mielestäni sen kukinta on kaunis.

 

IMG_9263  IMG_9280

Löysin puutarhakaupasta kivan keltaisen kesäkukan ja se kukkii paljon. Pensastomaatissa oikealla on jo muutama kukka. Toivon, että niistä tulee oikein maukkaita pikkutomaatteja.

 

IMG_9277

Perinteisistä perennoista akileija menestyy melkein missä vain. Sille ainakin tuntuu. Tämä kyseinen yksilö kasvoi laattojen välistä pelkässä hiekassa. Sininen akileija taitaa olla ykeisin väri. Tumman violetti on myös melko veikeä väri.

Puutarhanhoito on kiva harrastus. Aina ei kaikki onnistu, mutta toisinaan puutarhassa kasvi tuottaa iloa onnistuessaan pitkään. Pitkäjännitteisyys on valttia, koska tuloksia ei aina todellakaan tule heti. Ei kannata lannistua, jos jokainen istutettu kasvi ei menesty. Varmasti löytyy todellisia helmiä kasvien joukosta, jotka onnistuvat yli odotusten.

Iloista puutarhakesää!