Onnistuuko alppiruusu Savon korkeudella?

Moni puutarhaharrastaja miettii, menestyykö rhodot Savon korkeuksilla. Kun vierailee esimerkiksi Helsingin tai Turun seudun puistoissa, voi nähdä upeita ja isoja alppiruusuja.  Pohjois-Savo ei ole ihan yhtä ihanteellinen paikka rhodoille, mutta voivat ne kasvaa täälläkin. Moni on kokeillut kasvatusta ja on onnistunut siinä. Alppiruusun kasvatusta ehkä pidetään turhankin monimutkaisena. Ei voi onnistua, ellei edes yritä.

kesakuu-2014-038 kesakuu-2014-039

Olen kokeilut kasvattaa useaa eri lajiketta, kuten kuvistani näkyy. En tosin ole kasvattanut niitä siemenestä, vaan hankkimalla taimia. Yllättävää on ollut, että jopa Savon korkeuksilla ne ovat menestyneet yllättävän hyvin. Vaikka viime talvi oli ankara, se ei niitä pahoin tuhonnut.

Mielestäni alppiruusut ovat olleet suhteellisen helppoja kasvattaa. Joissakin oppaissa ne neuvotaan peittelemään talveksi. En ole niitä peittänyt yhtenäkään talvena havuilla. En ole myöskään laittanut niille muutakaan talvisuojaa tai kangasmaista peitettä.

Lannoitus voisi parantaa tulosta, mutta se on jäänyt aika vähälle. Ostin pienen rhodoille  tarkoitetun lannoitepakkauksen, kun hankin ensimmäisen alppiruusun. Mutta siitä purkista on vain vähän tullut käytettyä. Läheskään joka vuosi niitä ei ole tullut lannoitettua.

Alppiruusu ei tykkää, jos juurella kasvaa tuuhea nurmikko.  Mutta kun istuttaa ne keskelle kanervikkoa, ei nurmesta ole haittaa kasville. Ilmeisen hyvä kasvupaikka on juuri havupuiden alla. Puut varjostavat sopivasti kevätauringolta. Suora keväinen auringonpaahde voi olla niille haitaksi. Tuskin ne rakastavat seisovaa vettäkään.

kesakuu-2014-036 kesakuu-2014-072

Joka kevät ne näyttävät surkealta. Lehdet roikkuvat alaspäin ja ne näyttävät hieman nuutuneilta.  Kun kevät alkaa kääntyä kesäksi, ne näyttävät virkoavan. Lehdet ryhdistyvät. Nupuista tulee pulleampia. Alppiruusun keväiset nuput voivat yllättää. Nupusta ei voi päätellä tuleeko siitä komia kukka vai uusia lehtiä.

2016-10-22

Tässä kuvassa ylhäällä näkyy tämän syksyn nuput. Lokauussa jo selvästi erottuu tulevan kesän nuput. Niistä ei tosiaan vielä tiedä, tuleeko kukkia vai lehtiä. Harvinainen kasvi, koska tekee jo edellisenä kesänä seuraavan kesän nuput. Tätä en tiennyt, ennenkuin olin hankkinut ensimmäisen kyseisen kasvin.

Alppiruusujen hoidosta joku on kertonut, että olisi hyvä kerätä ruskistuneet kukinnot pois kesällä. Tämä siksi, että alppiruusu jaksaisi kasvattaa uusia kukkanuppuja. Joskus olen näin tehnyt. En säännöllisesti.

kesakuu-2014-068 kesakuu-2014-079

Mielestäni se ei pidä paikkaansa, että rhodo olisi hankala kasvattaa. Kun olosuhteen ovat suotuisat, se voi olla helppo kasvi puutarhassa.  Kukinto on kuitenkin aika näyttävä ja voi kestää viikkoja. Kaikki värit eivät kuki yleensä samaan aikaan, vaan hiukan eri aikoihin. Vaaleita ja vaaleanpunaisia sekä punaisen moninaisia sävyjä myynnissä näyttää ainakin olevan.

Ihan kokeilemisen arvoinen ja valokuvauksellisesti innoittava kasvi.

img_8595 img_8617