Outoa, ettei kukaan kerro tarkemmin lisäkuluista hallinnossa

 

Sote-uudistus muka vähentää hallintoa. Väitän, että näin ei ole. Näyttää siltä, että käy päinvastoin. Oletan vahvasti, että hallintokulut kasvavat. Ainakin luottamushenkilöhallinto tuntuu paisuvan. Ikävää on, ettei ole selvitetty mitä se maksaa.

Ensinnäkin kunnissa ja kaupungeissa on valtuustot ja hallitukset. Tämän lisäksi ovat lautakunnat.

Valtuustot jatkavat kuten ennen, vaikka sote tulisi. Valtuuston minimikokohan on laissa säädetty. Hallitukset jatkavat kuten ennen. Käytännössä lautakunnatkin tuntuvat jatkavan kuten ennen.

Terveyden ja sosiaalipuolen lautakunta olisi oikeastaan ainut lautakunta, joka mahdollisesti lakkaisi. No, ehkä ei sekään, jos enneltaehkäisy jäisi kunnille.

Eli byrokraattinen hallinto ei kunnissa ainakaan luottamushenkilöhallinnon osalta kevene tai tule edullisemmaksi.

Toisekseen meillä on jo maakuntahallinto. On maakuntaliitot, valtuustot ja hallitukset. Luottamushenkilöitä myös näissä.

Kolmanneksi meillä on jo sairaanhoitopiirit hallintoineen. Miten Yliopistollisia sairaaloita jatkossa johdettaisiin? Tulisiko uusia hallinnon instansseja?

Kyselin valtuutetuille tarkoitetussa ajankohtaistapahtumassa, että onko laskettu, paljonko luottamushenkilöhallinto lisääntyisi uudistuksessa.

Ei kuulemma ole laskettu.

Väitän, että kunnissa luottamushenkilöpaikat eivät juurikaan vähene. Luodaan lisäksi uusia maakuntahallinnon lautakuntia ja johtokuntia.

Ennustan, että uudesta systeemistä tulisi kallis ja kukaan ei tiedä kuinka kallis.

Eikö eduskunnassa pitäisi olla tiedossa hintalappu myös kokonaisuutena hallinnon kuluille? Mielestäni olisi pitänyt selvittää, kuinka paljon hallinto lisääntyy ja paljonko se vaikuttaa kustannuksiin.

Byrokratia ei ainakaan tunnu vähenevän.

Minna Reijonen, farmaseutti, kansanedustajaehdokas, perussuomalaiset

Kommentit

  • Eino J (maallikkona)

    Hyvä kysymys on toisinaan parempi kuin hyvä vastaus.

    Maallikkona olen seurannut juttujen kehittymistä poimintoina. Esimerkiksi vanhusten palvelujen ulkoistamisessa ”moititaan” kuntien osto-organisaation heikkouksia – että ei osata kilpailuttaa siten että palvelun taso (laatu) säilyisi tai tunnettaisiin; saa mitä tilaa;
    Niin, tämähän tulisi osata sitten myös (lisäksi) maakuntatasolla, jos ja kun palvelujen järjestäminen siirtyisi maakunnille? eikös vain? – Ja meidän jokaisen on osattava kilpailutus, jos ja kun valitsemme sen suhteen, kumman sektorin palveluja käytämme, julkisen vai yksityisen (tai kolmannen)?

Kommentointi on suljettu.