Outoa ja kallista uudistamista? -Kuka ja mitä maksaa?

Ajokortti uusiksi?  Kelalortti ja passi uusiksi?  Kuka maksaa uudistuksen kulut?

Terveydenhuollon tiedostot ja moni muu asia voisi mennä uusiksi. Näin takuulla kävisi, jos hyväksyttäisiin henkilötunnusten mahdollinen lakkauttaminen. Tuntuu sille, että myös kustannukset olisivat valtaisat.

Tällä hetkellä valtiovarainministeriössä mietitään henkilötunnusten tulevaisuutta.  Henkilötunnusten kohtaloa miettivän työryhmän toiminta on alkanut viime syksynä. Tämä työ kestää ensi vuoden loppuun. Ryhmältä on odotettavissa esityksiä asiaan.

Lopetetaanko entisten henkilötunnusten käyttö kokonaan? Vai uudistettaanko systeemiä jotenkin muuten?

Uudistusta tunnutaan tekevän vedoten esimerkiksi siihen, että tästä nykymuotoisesta henkilötunnuksesta käy usein tarpeettomasti ilmi henkilön syntymäaika tai sukupuoli. Eräs peruste tuntuu myös olevan se, että henkilötunnukset voivat loppua.

Nämä perusteet tuntuvat hieman erikoisille.

Voisi luulla, että nimenomaan tunnistuskeinoina henkilön ikä ja sukupuoli olisivat merkityksellisiä.

En oikein jaksa uskoa siihen, että henkilötunnukset loppuisivat. Onhan meillä Suomessa kirjaimia ja numeroita vaikka kuinka paljon.

On myös huomioitava mahdollinen väärinkäytösten riski.

Entäs sitten eräs oleellinen asiapuoli?

Se rahapuoli.

Olettaisin, että tulisi varsin kalliiksi, jos ihan kaikki nykymuotoiset henkilötunnukset korvattaisiin muilla tunnisteilla. Ennen mahdollista uudistusta tulisi selvittää avoimesti mahdollisesti aiheutuvat kulut. Lankeaako mahdollisen uudistuksen mukanaan tuomat kulut veronmaksajille? Vai kustantaisiko valtio kaiken?

Jotenkin tuntuu, että onkohan aivan välttämätöntä uudistaa sellaista systeemiä, joka toimii. Samoja fiiliksiä tulee mieleen sotekuvioissa. Miksei kohenneta vain niitä asioita, jotka tuntuvat olevan pielessä?

On todella mielenkiintoista kuulla, millaisia esityksiä kyseinen työryhmä tekee.

Systeemin uudistaminen pelkän systeemin uudistamisen vuoksi tuntuisi yleensä vähän oudolle.

 

Kommentit

 • Maxa

  Mitä eroa valtion maksamisella tai veronmaksajien
  maksamisella?

 • Hennesy

  Niimpä.Kokouudistuksessa siis sotesopassa ei ole mitään mieltä.Kaikki toimii aivan hyvin.Ja toimis edelleen jos näitä saatanan Sipilöitä ja Orpopiruja ei päästettäs Argadianmäelle talkoisiin.
  Eihän tässä ole muustakyse kun keskustan ja kokoomuksen kilpajuoksusta.
  Ja naurettavalta tuntuu toi,että henkilötunnuksilla ei enää voi asioida???Miten sitten?
  No,digiaikaa eletään.Digitaalitekniikkahan on siitä mukava,kaikki on vaan 1ä ja 0:lia.Eikö inssit keksis näistä numeroista jotain sosiaaliturvatunnusta kaikille maailmankansalaisille.Mitä me nimistä tai sotun lopputunnuksista?Sä olisit se entinen Maija,joka nyt 010100101 ja mä 0100100.Huomaat eron,ei voi olla kahta samanlaista.Ja kukaan ei tiedä oletko mikä,? Maija tai Oletko Pekka.Tai missä asut.Helppoa.Sukupuoltakaa ei voi nähdä.Kaikki turvassa ja rosvotkaa ei pääse jäljille.

Kommentointi on suljettu.