Ovelaa, Väyrynen, ovelaa…

Viime päivinä olemme saaneet kuulla, kuinka ei-täysin-tyytyväinen-puolueeseensa  poliitikko voi  toimia. On totta, että jokaisessa puolueessa voi tuntea olevan hyviä ja vähemmän hyviä puolia. On silti äärimmäisen harvinaista toimia, kuten Paavo Väyrynen.

Luulisi siis, että itsensä perustamassa puolueessa olisi vain positiivisia ominaisuuksia. Kuka lähtisi perustamaan puoluetta, ellei se omasta mielestää olisi täydellinen. Mutta mielenkiintoiselta vaikuttavat useat asiat.

Mainittakoon esimerkiksi jäsenyys. Kuka voisi olla jäsen? Ilmi tulleen tiedon mukaan europarlamentaarikot ja kansanedustajat voisivat liittyä. Eikö kansalaispuolue siis toimisikaan kuntalaistasolla tai entä tulevien maakuntavaalien puitteissa? On melko tavallista, että puolueen säännöissä on mainittu, ettei voi samalla olla toisen puolueen jäsen. Kuitenkin, kuuleman mukaan, Väyrynen on kehoittanut keskustalaisia kannattajiaan pysymään keskustassa. Nyt perustettavaan puolueeseen kerrotaan tulevan säännöt, että voi olla samalla muun puolueen jäsen. Mutta mitä se toinen mahdollinen puolue siihen sanoisi?

Puolueen nimeksi kai tulisi Kansalaispuolue.  Puolueen eräs tavoite taisi olla erota Eu:sta. Nimiasiat saavat mielikuvituksen laukkaamaan.  Kuvaisiko joku toisenlainen nimi paremmin puolueen tavoitteita?

Luulen, että asia on suunniteltu tulevaisuutta ajatellen.   Väyrynen on kuitenkin konkaripoliitikko. Vaaleja tulee aina. On eurovaaleja ja on presidentinvaaleja.

Toisaalta tuntuu siltä, että keskustalaisten keskuudessa on ollut harmitteluakin. Kunniapuheenjohtaja on kuitenkin tärkeä merkkihenkilö puolueelleensa. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, myös Väyrysellä.

Olen sitä mieltä, että Väyrysen ajatusmaailmassa on hiukan perussuomalaisiakin vivahteita. Eurokriittisyys on järkevää.

Pääsin äänestämään aikoinaan kuin kysyttiin EU:sta. Äänestin silloin, että ei. En olisi halunnut EU:hun. Mikä olisi ollut Suomen tilanne nyt, jos olisikin silloin oltu menemättä Eurodiiliin? Ehkä yhteistyö muiden pohjoisen alueen maiden kanssa olisi ollut järkevämpää. Mutta kun nyt jo siellä ollaan, niin ei sieltä pois lähteminen ole ihan yksinkertaista. Ei edes Paavo Väyryselle. Arvostan perussuomalaista eurokriittisyyttä.