Hallitus aikoo parantaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. On huolestuttavaa, että hallituksen kustannusarviot kuluista ovat melko ylimalkaisen suuripiirteiset.
Lainsäädännön arviointineuvosto on huomioinut, että nyt esitetyissä kustannusarvioissa ei ole arvioitu tilanteiden mahdollisia muutoksia. Arvion mukaan vuosittain maahamme tulisi 4 000 turvapaikanhakijaa.
Viime aikaisten tapahtumiin peilaten Eurooppaan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä tulee mahdollisesti huomattavasti nousemaan. Jopa kymmeniätuhansia tai miljoonia ihmisiä arvioitaan olevan liikkeellä.
Hallituksen tulisi pikaisesti selvittää, mihin hallituksen arviot kustannuksista turvapaikan hakijoiden oikeusturvaan perustuvat. Käytettävän lisämäärärahan on arvioitu olevan tänä vuonna 0,8 miljoona euroa. Entä jos hallituksen arvio maahamme tulevasta 4 000 turvapaikanhakijasta ylittyy moninkertaisena? Unohtuiko hallitukselta arvioita realistisesti kulujen mahdollista kasvua?
Hallituksen on syytä kertoa, mistä hallitus on ajatellut osoittavansa rahat mahdolliseen turvapaikanhakijoiden oikeusturvan suureneviin kuluihin. Tämä tulisi tuoda ilmi selkeästi ja rohkeasti Suomen kansalaisille. Riittääkö kohta rahaa hoitajamitoitukseen? Vai mistä karsitaan?
On tosiseikka, että Suomella ei ole varaa ja mahdollisuutta toimia avoimena sosiaalitoimistona maailmalle. Perussuomalaisten selkeä linja on ollut, että oma maamme ja oman maan kansalaiset tulee laittaa etusijalle. Voisiko hallitus ajatella peruvansa turvapaikan hakijoiden oikeusturvan parantamista koskevat suunnitelmansa?
Kanttori
Tästä SDP:n, vasemmisto ja vihreiden toiminnasta hallituksessa lankeaa vielä suuri lasku pohjois-savon asukkaille.
Tosin saavat, mitä ovat vaaleissa antamillaan äänillä tilanneet.
Eino J. (maallikkona)
Ongelma on ilmeinen kun näin katsoo.
Suomen kehitysapupolitiikka oli vielä ’Kekkosen aikaan’ se, että Suomi avusti suoraan apua tarvitsevia valtioita. Ihmisiä ei rahdattu kotoaan tänne kylmään pohjolaan. Tämä suuntaus tulisi palauttaa, eikä koskisi kehenkään.