Paras poliitikko

Sytyttääkö ajattelutavoista änkyrältä vai kumileimasimelta tuntuva enemmän? Onko poliittinen ajattelumaailma sidoksissa geeneihin?

Sinäkin olet varmaan joskus miettinyt, millainen on hyvä poliitikko.  Hyvän poliitikon ominaisuudet voivat olla täysin erilaiset, riippuen siitä keneltä tätä asiaa kysyy. Siihen vaikuttaa luonnollisesti omat lähtökohtasi ja oma ajattelumaailmasi.

Joku voi ajattella, ettei maahanmuuttoasioista ole soveliasta puhua. Toinen ihminen haluaa aiheesta keskustelua asiallisesti. Ihminen voi ajatella, ettei kansanäänestystä ainakaan EU:sta eroamisen pelossa kannata järjestää. Eräs toinen pitäää äänestystä parhaimpana kansanvallan kertojana.

Eri asioista löytyy erilaisia mielipidevariaatioita. Niin myös on mielipiteitä liittyen hyvään poliitikkoon.

Erilaisia poliitikkotyyppejä löytyy varmasti pilvin pimein.

Onko ihanteellinen poliitikko sellainen, joka ei sano koskaan mitään vastaan? Ei ole ikinä erimieltä asioista ja ei enemmälti kritisoi mitään. Ja jos kritisoikin, niin tekee sen vähemmän näkyvästi tai kuuluvasti. Yleensä vasta päätöksenteon jälkeen toteaa, että oikeastaanhan olin kyllä asiasta  toista mieltä, mutta kun muutkaan eivät mitään sanoneet, niin en minäkään tohtinut.

Kun puhutaan kumileimasimesta toimimisesta, tarkoitetaan usein sellaista, että hyväksytään esitykset muitta mutkitta. Mitään ei kyseenalaisteta.

Olisiko parempi, että poliitikko olisi se vastarannan kiiski, joka vastustaa kaikkea? Vastustaa ihan vain vastustamisen ilosta. Vastustaa, vaikka ei voi osoittaa perusteluita vastustamiseensa tai parempaa vaihtoehtoa.

Pitäisikö poliitikon olla päsmäröijä? Tuo esille omia ideoita, mutta ei kuuntele toisia. Pitää omia ajatuksiaan maailman parhaina ja muiden mietteitä typerimpänä. Hyötyykö päsmäröijä, jos muut ovat taustalla hiljaa mielipiteineen?

Onko totta, jos joku sanoo, ettei ymmärrä poliitiikasta mitään? Millaiset asiat vaikuttavat poliittiseen mielipiteeseen?

Tuntuu siltä, että jokaisessa asuu sisäinen pieni poliitikko, sillä useasta asiasta ihmisellä on mielipide. Hyvä niin, että on mielipide. Sananvapaus on tärkeää.

Poliittisiin arvoihin varmasti vaikuttavat monet asiat. Elämän varrella voi nousta uusia arvoja toisia tärkeämmäksi. Ikä voi vaikuttaa. Ammatti, sukupuoli ja asuinpaikka sekä kokemukset voivat vaikuttaa. Periytyykö poliittiset arvot, voi joku kysyä. Usein tuntuu siltä, että kiinnostus yhteiskunnallisiin voi olla suurempaa lapsilla, joiden vanhemmat ovat mukana politiikassa. Joskus tuntuu, että varsinkaan näin ei ole.

Mielestäni poliitikon tulisi nostaa esille epäkohtia ja tuoda myös esille uusia ideoita. On asiallista ottaa huomioon toisten mielipiteet, sillä joku toinen on voinut huomioida asian, jolla  voi olla  merkitystä päätöksenteon kannalta.

Politiikka on kuin puutarhanhoito. Se ei tule koskaan valmiiksi. Aina on vaihtoehtoja. Aina tarvitaan uusia ideoita, järjen ääntä ja erilaisia kantoja asioihin. Kriittisyyttäkään ei sovi unohtaa.

Mielesteni hyvä politiikko on sellainen, joka ei vähästä lannistu. Ei lannistu, vaikka yritettäisiin lannistaa. Ei luovuta, vaikka ei aina onnistukaan. Ei heitä rukkasia kehään ensimmäisessä vastoinkäymisessä. Mutta uskaltaa sanoa mielipiteensä.

Poliittisesti varsin mielenkiintoinen sana, sillä teksteistä netissäkin löytyy kahta kirjoitusasua. I-kirjaimen paikka vaihtelee. Poliitikko vai politiikko?

Mutta millainen poliitikko on Sinun mielestäsi paras poliitikko?

Jätä kommentti

*