Raittiuslautakunnan paluuko?

Kuinkahan käy muutaman vuoden sisällä? Sote-uudistus laittaa uusiksi kuntien rahahanoja. Näyttää siltä, että kuntien huolehdittavaksi ei enää jää terveyden- ja sosiaalipuolen palveluista paljoakaan. Ne asiat ovat tulevaisuudessa itsehallintoalueiden reviiriä. Sen sijaan  kunnille näyttäisi jäävän terveyden edistäminen.

Mitä se sitten rahoituksessa tarkoittaa? Kunnat eivät siten rahoittaisi terveydenhoitoa, vaan  se hoituisi itsehallintoalueiden kautta. Kunnat ilmeisesti saisivat kuitenkin rahoitusta terveydenedistämiseen. Kunnallahan tulisi olla jonkinlaista motivaatiota edistää terveyttä. Ja jos terveyden edistäminen kunnassa onnistuisi,siitä pitäisi kyseistä kuntaa jotenkin palkita. Kunnassa voitaisiin muutoin ajatella, että terveyden edistämisen hyöty menisi vain itsehallintoalueiden hyödyksi.

Palaako kuntiin raittiuslautakunnat takaisin? Näin kuulin erään kuntavaikuttajan pohdiskelevan. En kuitenkaan realistisesti usko, että raittiuslautakunnat palaisivat takaisin.

Kysymyksiä herää. Kuinka terveydenedistämistä sitten mitataan?

Sote-uudistus on menossa. Paljon on kysymyksiä ja ne ratkeavat aikanaan. Kysymyksiä uudistuksessa nousee esille myös henkilöstön, palvelujen, demokratian, johtamisen ja monen muun asian osalta.

Nyt on pohdintojen paikka, jotta tuloksia syntyisi. Se on varmaa, että uutta kohti menemme.