Rekisteriote rumba yllätti

Tiedotusvälineissä otsikoitiin, että autojen rekisteriotteet ovat jäämässä pois. Mahtavaa, että tämä paperiviidakko olisi pian historiaa. Kuulosti näppärältä. Mutta ei se kuitenkaan näyttänyt niin yksinkertaiseksi kaikkien autojen osalta muuttuvan.

Törmäsin mielenkiintoiseen esimerkiksi kuorma-autoja koskevaan byrokratia-asiaan.  Nykyisin auto on hyvin näppärää ottaa liikenteeseen netin kautta.  Samoin liikennekäytöstä poisto käy suhteellisen vaivattomasti. Kun kuljetusalan yrittäjällä ei ole liikennöintä, hän voi tarvittaessa välillä ottaa ajoneuvon pois liikennekäytöstä.

Rekisterioterumba tulee olemaan kuitenkin mielenkiintoinen. Joka kerta Trafilta kotiin postitetaan rekisteröintitodistus, kun ajoneuvo poistetaan liikennekäytöstä. Kun auto otetaan taas liikenteeseen, tulee siitäkin postitse uusi rekisteröintitodistus. Sama myös seuraavalla kerralla. Paperirumbaa lisää myös jokaisen muutoksen jälkeen tulevat uudet dieselvero- ja vakuutusmuutoslaskut.

Mikäli autoilija pitää autoa liikenteessä vaikka yhden päivän viikossa, niin rekisteröintitodistuksia tulee jo yhden kuukauden aikana kahdeksan kappaletta kotiin. Yksi jokaisesta käyttöönotosta ja yksi jokaisesta liikenteestä poistosta. Helposti kertyy iso kansiollinen pelkkiä rekisteröintitodistuksia.

Hieman humoristista on, että rekisteröintitodistus yleensä täytyy tulla myös liikennekäytöstä poiston yhteydessä. Koomista on myös maininta, joka on liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon rekisteröintitodistuksessa. Siellä sanotaan, että tämä osa on pidettävä ajossa mukana.  Miksi rekisteriote pitäisi olla ajon aikana mukana autossa, joka on poistettu liikennekäytöstä ja jolla ei siten saisi kuitenkaan edes ajella?

Henkilöautoista rekisteriotebyrokratiaa on ansiokkaasti jo vähennettykin. Mielestäni olisi jo aika puuttua myös tähän asiaan. Olisi hyvä, jos rekisteröintitodistuksen liikennekäytöstä poistosta voisi saada tai tulostaa tarvittaessa. Mutta vain tarvittaessa, eikä automaattisesti joka ikinen kerta. Muutoin se vaikuttaa turhalta kuluerältä byrokratioineen ja postituksineen.