Saako ilmasta lääkettä?

Viikko sitten  (30.10.)  luin mielenkiintoisen artikkelin Savon Sanomista. Se laittoi miettimään käytännön asioita ministerin haastattelusta ja kauko-ohjattavista ilma-aluksista.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoi, että lennokki voidaan lähettää tietylle alueelle ja samalla voidaan toimittaa vaikkapa lääkkeitä ja postia.  Niin juuri, lääkkeitä.

Ministeri on kyllä oikeassa, että digitalisaatiota ja muitakin uudistuksia tulee kovaa vauhtia. Uudistuksia tarvitaankin, jotta myös haja-asutusalueet pärjäävät suurten kaupunkien kasvupaineessa.

Lennokkikuljetus ilmassa ei ehkä ole kovinkaan yksinkertainen ainakaan lääkkeiden osalta. Tuskin asiaa on mietitty vielä kovinkaan pitkälle. On syytä hieman pohtia, mitä jos lennokki oikesti toisi lääkkeesi ilmojen halki sinullekin.

Suomi ei ole mikään tasalämpöinen maa. Ennemmin puhuisin vaihtolämpöisestä.  Kuinkahan voitaisiin taata lääkkeen säilyvyys lennokissa?

Lääkkeet eivät saa jäätyä kuljetuksen aikana. On hyvin tärkeää myös etteivät lääkkeet lämpene liikaa. Kosteus voi myös vahingoittaa lääkkeitä. Mitenkähän tämä pitkällä lennokkimatkalla ratkaistaisiin?

Jäätyminen voi pilata nestemäisen lääkkeen ja sitä ei voi käyttää, vaikka se sitten sulaisikin. Kuinka olisi todistettavissa, että lääke ei olisi jäätynyt matkalla ja mennyt pilalle.  Liian kuumassakaan ei saa lääkkeitä säilyttää.

Miten voidaan varmistaa lääkekuljetuksen sisältävän lennokin menevän varmasti perille. On olemassa lääkkeitä, joita voidaan käyttää väärin. Entä, jos lääkkeet joutuvat vääriin käsiin? Entä jos lennokki putoaa tai jokin tai joku pudottaa sen?

Olikohan ministerillä nyt ihan ajantasaiset tiedot Suomessa olevista hyvin tarkoista lääkkeiden säilytyslämpötiloista? On turvattava, etteivät lääkkeet mene käyttökelvottomaksi kuljetuksessa tai säilytyksessä.

Lennokit varmasti tuovat kehitystä, mutta en pitäisi realistisena, että pian saa ilmasta käsin lääkettä lentopostina. No, en kyllä toisaalta usko, että lääkkeitä pullopostinakaan kannattaisi lähettää.