Sampo Terho huolestui Tahkosta

Timo Soini ei jatka perussuomalaisten puheenjohtajana. Uutinen sai valtaisaa kohua mediassa ja somessa. Uutta puheenjohtajaa ja puheenjohtajaehdokkaita arvailtiin heti.

Uskon, että ehdokkaita tulee useita. Mutta valinta on sitten kesän kokouksen asia.

Eräs mahdollinen ehdokas voi olla Sampo Terho.

Aika tarkalleen seitsemän vuotta sitten Sampo Terho kyseli minulta huolestuneena Tahkon asioista. Hän oli tuolloin Suomalaisuuden Liiton puheenjohtajana ja Euroopan parlamentin varajäsen.

Tuolloin Super-Tahko aihe oli ns. kuuma peruna. Super-Tahko olikin melko absurdilta kuulostava hanke. Tahkovuorta olisi korotettu huomattavasti ja muitakin satumaiselta kuulostavia rakennelmia tehty. Hankkeen rahoituksen saaminen tuntui melkoisen oudolle. Sinne tunnuttiin himoitsevan jopa maailmanluokan olympialaisia!

Sampo Terho oli huolestunut kansallismaisemaamme uhkaavasta rakennushankkeesta. Kerroin hänelle näkemyksiäni asiasta, sen etenemisestä ja mahdollisista seurauksista. Tilanteen seuraaminen olikin paikallisena kaupunginvaltuutettuna melkoisen mielenkiintoista.

Valtuustossa koettiin mielenkiintoinen poliittinen jakautuminen. Tämä kahtiajako ei suoranaisesti mennyt puolueittain.  Oli valtuutettuja, jotka kannattivat Tahkon korotusta.  Ja oli valtuutettuja, jotka vastustivat Tahkon korotusta. Oli puolueita, joissa osa henkilöistä kannatti korotusta ja osa vastusti.

Itse kuuluin tämän satumaiselta kuulostavan hankkeen vastustajiin. Kokoonnuimme ja pohdimme  asioita ja tulevaisuutta. Aiheesta kirjoitettiin paljon lehdissä mielipidekirjoituksia.

Välillä hanke oli nousussa ja välillä vastatuulessa. Kaupunginhallitus käsitteli ja valtuusto käsitteli. Asiaa puitiin televisiossa. Kuntalaiset tuntuivat jännittävän, kuinka tässä käy.

Sitten tuli valtuustonkokous, jossa oli esityksenä puitesopimuksen hyväksyminen. Oli kesäkuu 2010. Ennen kokousta esillä oli pienoismalli Super-Tahko hankkeesta. Kysyin, mitä pienoinmallilla tehdään, ellei ympäristölupia tule. En oikein saanut vastausta.

Kokouksessa oli paljon kuuntelijoita. Kiivaita ja vähemmän kiivaita puheita. Lehdistö seurasi.

Se kokous oli sellainen, että oli tiedossa, jotta äänestyshän tässä taitaa tulla. Mutta kuinka sitten äänestyksessä kävisi? Äänestyksen tulos ei ollut tiedossa etukäteen.

Tämä kokous näytti, että yksikin ääni on merkityksellinen. Se yksi ääni tällä kertaa torppasi hankkeen täpärästi. Mielestäni se oli hyvä asia, että hanke silloin kaatui.

Se kokous oli minusta jännittävimmän tuntuinen kokous, jossa olen kaupunginvaltuutettuna ollut.

Luulen, että kansallismaisemaamme mahdollisesti uhkaavan rakennushankkeen kariutumisesta myös Sampo Terhokin oli mielissään.

Tahkovuori on kehittynyt perhematkailun suuntaan. Se on mielestäni asiallisempi suuntaus.

Jälkeenpäin Savon Sanomat julkaisi hauskan piirroksen. Se jäi mieleeni. Se on vieläkin jossain tallessa. Kuvassa Puijoa oli korotettu niin, että Puijon torni jäi korotuksen jalkoihin. Kuvassa Puijon tornista näkyi enää vain yläosa. Maastoa oli korotettu, mutta tornirakennus jäi korotuksen sisään.

Kuva hymyilytti. Ehkä Kuopion Puijoa ei kuitenkaan siten kehitetä!

 

 

 

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Kauniita kirjoituksia tarvitaan, laitoin peukun.

    Tahtomatta heikentää postauksen tyliä ja viestiä, omat tuon ajan kommenttini täytyy tarkistaa, mutta muistelen olleeni Tahkon korotuksesta samaa mieltä.
    – Kun aikasi antaa, voitaisiin pohtia, miten Kinahmi entisöidään ja maisemoidaan sen jälkeen kun sen kvartsihiekka on kaivettu ja mäki rosoinen? Kävisikö siihen tarkoitukseen ”täytteeksi” tuo Tahkon korotukseen aiottu Kemiran (tai mikä yritys nykyisin onkaan) louhejäte. Kinahmihan on perinnemaisemaa ..

Kommentointi on suljettu.