Talo Kuopiossa, jota ihailen

Kaupungintalo Kuopiossa on todella upea rakennus.  Se edustaa mielestäni pysyvyyttä ja ajattomuutta keskellä Kuopiota.  Vuonna 2009 tämä huikea rakennus valittiin kunnantalojen kauneimpien joukkoon.

Vuodenaikojen vaihtelut saavat rakennuksen näyttämään erilaiselta. Valoisassa auringon paistaessa rakennus näyttäytyy erilaisin ilmein kuin hämärässä.  Kun katsot rakennusta eri kulmista, myös näkymä on erilainen.

Pidän aluetta ympäröivästä puistoalueesta. Komeita, isoja puita. Kauniita myös talviaikaan.

Puistoalueen istutukset ovat kesäisin vertaansa vailla. Ruusut, värikkäät kukkaistutukset ilahduttavat ohikulkijoita ja kaupungintalolla vierailevia henkilöitä. Runkoruusut koristavat erittäin näyttävästi etupihaa torin suuntaan.

                 

Kaupungintalon takapihaa koristaa vesiaihe patsaineen. Sekin on varsin viehättävä. Kuopion kaupungin nettisivuilta löytyy rakennuksen historiasta mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kuten, että se rakennettiin vuosina 1882-1885. Rakennus edustaa uusrenesanssia ja sen on suunnitellut arkkitehti F.A. Sjöström.

Rakennuksen käyttö on ollut monenkirjavaa. Se on toiminut huutokauppasalina, kirjastona ja palovartijakin on tornissa joskus päivystänyt.

Nykyisin talossa on hallintoa. Esimerkiksi kaupunginhallituksen kokoukset ovat siellä.

 

Olisi mielenkiintoinen tietokilpailukysymys: Mikä teksti lukee Kuopion kaupungintalon seinässä?

Vastaus on: Toisessa päädyssä lukee:”Oikeus kansaa ohjelevi”  ja toisessa päädyssä: ”Wapautta laki vartioivi”

Talo on viimeksi remontoitu 70-luvulla. Remontin aika alkaa olla pian käsillä.

Jatkuuko rakennuksen käyttö hallintorakennuksena, vai onko se tulevaisuudessa enemmän kaupunkilaisten käytössä? Kaupunginjohtaja on avannut keskustelua myös tästä aiheesta.

Talon väritys on mielestäni hieno. Väritys erottuu katukuvassa edukseen. Sisätiloissa huokuu myös museomainen arvokkuus.

Toivon, että tämä rakennus ilahduttaa vielä vuosikymmenien ja vuosisatojenkin kuluttua paikallisia ihmisiä ja kaupungissa vierailevia henkilöitä.

Puitteet rakennuksessa ja sen paikassa ainakin ovat hienot.