Toimiiko kotouttaminen?

Helsingin Sanomissa uutisoitiin 10.11.2020, että Helsingin keskustassa liikkuu erilaisissa joukoissa 100 – 150 nuorta, jotka ovat valmiit käyttämään väkivaltaa ja heillä on teräaseita. Näistä suurin osa on poliisin ja nuorisotyöntekijöiden mukaan ulkomaalaistaustaisia Lähi-idästä tai Somaliasta. Asiantuntijoiden mukaan tämä on yksi uusi maahanmuuttoon liittyvä ilmiö.

Myös poliisi on huolissaan

Poliisi on julkisuudessa sanonut, että Ruotsin kaltainen kehitys ulkomaalaistaustaisten rikollisuudessa, katujengiytymisessä ja alueiden eriytymisessä on täysin mahdollista myös Suomessa.

Suomessa on käytetty valtavasti rahaa erilaiseen kotouttamiseen ja maahanmuuton tukiin. Pääkaupunkiseudulla jo 50 % toimeentulotuensaajista on maahanmuuttajataustaisia. On tehty tutkimuksia, että huono-osaisuus on osittain periytyvää.

Toimiiko kotouttaminen?

Myös Suomesta on lähdetty maahanmuuttajiksi muihin maihin töihin ja opiskelemaan. Iso osa sopeutumista on ollut se, että Suomesta on lähdetty töihin, yrittämään tai opiskelemaan maassa. Onko mahdollista, että joillakin kotouttamistoimilla vain lisätäänkin eriytymistä, jos asetetaan vieraskieliset erityiseen ja erilaiseen asemaan. Toimivatko erilaiset maahanmuuttajille tarjotut tuet lamaannuttavana tekijänä?

Tein asiasta kirjallisen kysymyksen, mitä hallitus aikoo tehdä eri tavalla, että nykyisen kaltainen kehitys, jossa maahanmuuttajat käyttäytyvät väkivaltaisesti kaduilla, saadaan pysähtymään.