Valkoista hurmaa puutarhassa

Syreeni

Juhannuksena puutarhassa on keskikesän kukoistus parhaimmillaan. Tänä vuonna moni asia puutarhan kalenterissa elää hiukan toisenlaista aikaa. Omenapuut kukkivat nyt, vaikka useana vuonna kukinta on jo loppunut aikaa sitten.  Juuri nyt valkoiset kukat hurmaavat ja valloittavat!

Korinttipensas

Makeapihlaja

Korinttipensaan kukinta on minusta varsin kiva. Kukat ovat puhtaanvalkoiset, Korinttipensaan marjat valmistuvat syksyllä. Ne muistuttavat maultaan hieman mustikkaa. Maku on kuitenkin melko miedohko.

Makeapihlajan kukat ovat hieman vaalenpunaiseen vivahtavat. Marjan pitäisi olla makea, jos nimeä olisi uskominen. Todellisuudessa marjat ovat kuitenkin melko pihlajanmarjamaiset.

Kirsikkaluumu

Kirsikkaluumun kukkia

Puu, joka ihastuttaa muodollaan ja runsaalla kukinnollaan on kirsikkaluumu. Huono puoli kukinnassa on lyhyehkö kukinnan kesto. Kukinto on parhaimmillaan muutaman päivän ajan. Tällöin koko pikkupuun runko tuntuu peittyvän vaaleisiin pieniin kukkiin. Se kukkii ennen kirsikkapuita ja ennen omenapuita. Kukat ovat paljon pienempiä kuin kirsikassa tai omenapuussa.  Puu näyttää houkuttelevan pölyttäjiä hyvin. Jokainen kukka ei tee hedelmää. Puu on ollut joitain vuosia, mutta hedelmiä se on tehnyt aika heikosti. Puu on yksi suosikeistani ihanan kukinnon takia.

Omenapuu

Omenapuun kukkia

Omenapuu on puutarhaharrastajan kestosuosikki. Varma valinta, kunhan huolehtii, että talven kestoa löytyy ja että puun juurella ei ole seisovaa vettä. Ehdottomasti kannattaa muistaa suojata puu talveksi jäniksiltä. Näyttää siltä, että puu tykkää hiekkapitoisesta maaperästä. ( Perustuu omaan kokemukseen.)  Tavallisen omenapuun kukinta on yleensä melko valkoinen. Kukkien nupuissa on vaaleanpunaisia sävyjä. Omenapuu on erittäin hyväntuoksuinen kukkiessaan.

Alppiruusu

Tämän vuoden ensimmäinen kukinta alppiruusussa. Kukka on melko valkoinen. Vähän mukana punertavia sävyjä. Nämä avaavat kukintojaan vasta nyt. Valkoinen lajike kukkii minulla ensin, sitten vuorossa vaaleanpunaisempi lajike.

Kirsikka

Metsämansikka

Kirsikan kukka on lähes täysin valkoinen. Tänä vuonna kirsikat eivät kukkineet kovinkaan hyvin. Kukkameren sijaan siellä täällä oli yksittäisiä kukkia.

Metsämansikka on mahtava maanpeitekasvi puiden ja pensaiden juurella. Ja ihaninta niissä on makoisa sato myöhemmällä. Puutarhassa sinne tänne laittamalla jokusen metsämansikan taimen huomaakin muutaman vuoden päästä niiden levinneen ihanaksi valkoiseksi kukkamatoksi.

Runkoaronia

Runkoaronian kukinta on vasta kohta alkamassa. Kukinta kestää suhteellisen kauan. Pidän tästä rungollisesta versiosta, vaikka myös pensasversio on kaunis. Puu on talvehtinut hyvin jo yli 10 vuotta. Jänikset eivät ehkä pidä puusta. En ole suojannut sen runkoa, mutta siihen ei ole tullut  jyrsijöiden hampaiden jälkiä.

Syreeni

Syreenit aloittavat kohta kukinnan. Nuppuiset kukinnot tuoksuvat miedosti. Lajike on muistaakseni Isabellan syreeni. Kukinta on suurehko ja täysin valkoinen. Kukinta kestää suhteellisen pitkään.

Voikukka

Näitäkin puutarhasta löytyy. Tosin näistä valkoisista en lainkaan pidä. Voikukkia on ja pysyy puutarhoissa.

Juhannusruusu

Juhannus lähestyy. Mutta yksi normaalisti Juhannukseen liittyvä kukka ei kuki. Ei ainakaan minulla vielä. Se on juhannusruusu. Tänä vuonna sen kukinta jää myöhempään ajankohtaan. Sen kukka on täysin valkoinen ja tuoksu voimakas. Kukinta ei tosin kestä kauan aikaa. Juhannusruusun kuva on otettu vuosia sitten. Jäädään odottelemaan tämän kesän juhannusruusun kukintoa.

On todettava, että juuri nyt valkoiset kukinnot ovat runsaimmillaan ja valloittavimmillaan puutarhassa. Valkonen kukintojen väri puutarhassa on oikeastaan aika selkeä ja kaunis.

Leppoisaa kesää!