Velkaa, velkaa, enemmän velkaa!

Kuopion valtuustossa käsittelimme viime vuoden tilinpäätöstä maanantaina.  Kuopion suureneva lainamäärä asukasta kohden todella huolestuttaa.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2014 sisältää arvokasta tietoa asioista, joihin tulee kiinnittää huomiota jatkossa. Arviointikertomuksessa on myös mukana kaavio Kuopion lainamäärien kehityksestä viime vuosien osalta.

Valtuuston kokouksessa moni valtuutettu kiinnitti puheenvuoroissaan huomiota lisääntyneeseen velan määrään.

Vuoden 2014 lainamäärä Kuopiossa asukasta kohden on 2843 euroa. Onhan se lainamäärä kasvanutkin kovasti. Sillä vuonna 2009 vastaava luku oli alle 1500.  Vuonna 2013 velkamäärä ylitti 2000 euron rajapyykin.

Jos lainamäärän nousu jatkuu samaa käyrää noudattaen, on se viiden vuoden kuluttua todella huiman korkealla. Ihan liian korkealla.

Mutta asukasta kohden oleva lainamäärä ei kerro täysin koko kunnan totuutta. Mielestäni eri kuntien lainamääriä ei voi täysin verrata toisiinsa. Kunnilla voi nimittäin olla konsernien lainaa. Kaikilla kunnilla ei ole samalla tavalla konserneja kuin toisilla. Konserneissa voi olla liikelaitoksia ja tytäryhtiöitä ja niin edelleen.

Kuopio-konsernin lainakanta oli viime vuonna 8194 euroa asukasta kohti. Vastaavasti vuonna 2009 sama luku oli reilut 4000 euroa. Lainokantojen nousu johtuu monesta asiasta.

Lainat ovat siis Kuopiossa lisääntyneet kovasti ja jotain tulee tehdä.

On otettava vakavasti myös tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen huomio koskien kaupunkikonsernin lainamäärää ja konsernitaseessa olevaa alijäämää. Emmehän toki halua, että Kuopiossa vuonna 2017 täyttyy kriisikunnan kriteetit?

Eli mietittävää riittää vielä kesänkin jälkeen. Hyvää ja Leppoisaa Juhannusta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

  • Matti Muukkonen

    Onko niin, että kuopioon on kuntaliitoksen seurauksena kasaantunut virkahenkilöitä niin paljon, että päät kolahtelevat vastakkain niin pahoin, että tekevät vain järjettömiä ja vielä järjettömämpiä esityksiä poliitikkojen päätettäväksi.

Kommentointi on suljettu.