Alistettu, haukuttu mies

Sovinismivaroitus! Tekstini sisältää sovinismia. Olen hyvä siinä tyylilajissa. Itse asiassa sovinistinen puhe on äidinkieltäni. Siihen aikaan kun opin puhumaan, vain sellaista puhetta oli tarjolla. Kukaan ei osannut muuta. Isäni kuplavolkkarin kojelaudassa oli kyllä jo homompia aikoja enteilevä tarra. ”Kuuntele rouvasi ohjeita, aja silti oikein.”

Väestöliiton asiantuntija, parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen, sanoi totuuden, jonka olen nähnyt itseäni nuoremmissa jo kauan: Parisuhteissa mies ei päätä enää juuri mistään”.

Niin totta!

Kun katselen nuoria pariskuntia, tulee tunne, että siinä uratietoinen taluttaa vajaavaltaista holhokkia jonnekin, minne holhokki ei haluaisi. Useimmiten naistenvaateliikkeeseen. Uratietoinen sanoo topakasti: ”Istu tuossa ja odota.” Sitten sovitetaan ehkä tuhatta vaatekappaletta sillä aikaa kun holhokki räplää kännykkäänsä.

Jos uratietoinen tuo holhokkinsa ravintolaan syömään, hän valitsee ensin itselleen ja sitten holhokilleen. Holhokki hotkii ja ynähtelee. Todistaa sillä kuuntelevansa katkeamatonta pälpätystä terveysruokien resepteistä, instagramista ja koiranäyttelyn ihanasta homotuomarista.

Jos televisiossa haastatellaan jotakin pariskuntaa mistä tahansa asiasta, niin näky on koominen: Sillä aikaa kun mies vielä aukoo suutaan päästääkseen kohta ynähdyksen, vaimo on jo kertonut haastattelijalle kaiken tarvittavan. Lopuksi mies sulkee suunsa ilman ynähdystään, vilkaisee vaimoa ja nyökkää. Jos ei nyökkäisi, haastattelujännityksen aiheuttama iltaseisokki olisi turha.

Heli Vaaranen sanoo:

”Naiset puhuvat miehistään kuin nämä olisivat vähän vähemmän älykkäitä ihmisiä tai vallattomia lapsia, joita ei saada kuriin”.

Juuri noin tekevät. Nykyisin.

Ennen eivät tehneet. Miehillä oli itsetunto. Nykyisin sellaista, miehistä itsetuntoa, sanotaan sovinismiksi. Se määritellään rasismia pahemmaksi ja vain aavistuksen psykopaattisuutta lievemmäksi. Määritelmä on suorittanut vuosien myötä miehelle henkisen kastraation. Jos ette tiedä mikä on kastraatio, niin se tarkoittaa kivesten poistamista. Pallit ovat harvinaisia nykyisin.

Lisää Vaarasen huomioita: Miehet eivät puhu naisista vastaavalla tavalla juuri koskaan”.

Miksi puhuisivat? Se on kunnia- ja sydämensivistyskysymys. On alhaista haukkua muille ihmistä, jota rakastaa.

Heli Vaaranen on nähnyt työssään tuhansia suomalaisia pariskuntia. Hän puhuu kokemuksen ja puolueettoman tutkimuksen arvovallalla. Arvatkaapa kuka teilasi ensimmäisenä Vaarasen puheet? Rosa Meriläinen. Olipa yllätys. Haukotellessani odottelen Naisasialiitto Unionin vastaavaa yllätystä.

Suomalaiset miehet tarvitsevat esikuvia kasvattaakseen pallinsa takaisin. Ehdotan Sauli Niinistöä. Edellinen presidenttipari oli erilainen. Veikkaisin, ettei pariskunnan miesosapuoli saanut päättää edes yhteisen kissan nimestä.

Jussi Juhani

Linkki Hesarin juttuun, josta sitaatit: http://www.hs.fi/elama/a1452658874627?ref=hs-art-luetuimmat-#1

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Jussi, vielä on joitakin saarekkeita, joissa miehelläkin on miehiset puheet ja mielipiteet. Hirviporukka, joihin ei oteta naisia. Armeija ja kertausharjoitukset siellä miesten tupa, sillä naiset on sijoitettu eri tupaan. Uimahallin sauna ja pukeutumistila. Keksitkö vielä jonkun muun? Onko sinulla onni päästä joskus tuollaiseen porukkaan?

 • Jari Holopainen

  Minä taas luulen, että parisuhteiden aika on maassamme auttamattomasti ohitse. Immeiset eivät halua tai yksinkertaisesti kykene elämään parisuhteissa, koska vapautta on liiaksi. Väestöliiton tehtävä on olla huolissaan kansankunnan parisuhteiden ja miksei myös yksinasuvien tilasta – siinä tehtävässä liitto on onnistunut niin hyvin, että pian suurin osa kansasta haluaa asua omissa oloissaan ja parsuhteissaan.

 • Jörgen

  TVssä mainostetaan naisille näitä ”jormia” eli kumi mulkeroita, joka päivä. Eli niitä on tämän perusteella myyty suomeen tuhansia jopa kymmeniä tuhansia. Siis joka toisella naisella täytyy tämmönen olla. Miksi?
  Kuvitteleppa jos mainostettaisiin miehille suunnattua ”pimpinellaa”. Olisko vähän pervoa?

  Ja on meitä miehiä vielä jotka pärjäämme tässä ”homo” ”lepakko” sovonisti mitänäitäonkaan maailmassa. Ei ole ongelma, ei ollut Faijalle aikanaan eikä ole mulle.

 • lehtola

  Seitsemänkymmentäluvulla ja sen jälkeen syntyneillä miehillä olisi jämäköitymisen paikka.
  Olisikohan osuutta nuorten miesten ahdinkoon verkkokaupoista helposti, huomiota herättämättömästi tilattavat miehen korvikkeet? Muun muassa.

 • Kyllästynyt

  Seurustelun henkinen ja taloudellinen hyötysuhde alkaa olemaan yksinkertaisesti niin paska, et ei oo mitään järkee seurustella.
  Ei vaan toimi jos ainoastaan toisella osapuolella on jotain periaatteitakin, muukin kuin et kaikki on ihan sama ja antaa vaan kaikkien rikkaruohojenki kukkia, muiden kustannuksella, tai oot ahdasmielinen rasisti.. tai vaikkapa viimeisin mitä on kuultu naisen suusta: ”se ei voi satuttaa mitä ei tiedä” .. aa, okei, semmoset arvot..

 • a

  Artikkelissa on esitelty kaksi ääripäätä: naisille alistuva ja naisia alistava mies. Missä on omia asioitaan puolustava ja kumppaninsa asioita kunnioittava mies? Taitavat olla niin harvinaisia, että naisten on tyydyttävä näihin mikromanageroitaviin vätyksiin.

  • Esa

   Hienosti miehiä mollaamalla koittaa naiset saada miehensä ruotuun. Netti kuulemma täynnä naisvihaa?

 • Varpaalle astuja

  Hyvä Jussi!
  Vaikka näkökulmasi onkin aika yksipuolinen, niin tämä aihe on hyvä nostaa esille.
  Meitä kilteiksi koulutettuja 60-80 -luvulla syntyneitä perheenisiä on todellakin alistettu tässä viimeisinä vuosina aivan huomaamatta. Miehet tekevät entisten miesten hommien lisäksi ruokaa, siivoavat ja hoitavat lapsia. Siitä huolimatta perheen äideiltä sataa niskaan vain sitä itseään.
  Naiset käyvät terasseilla ja juhlivat kuin miehet ennen. Vieraissa käymisestä on tullut nykyisin enemmän naisten harrastus.
  Ei ihme, että monet miehet alistuneina vain koettavat pitää perheen kasassa.
  Sitten avioerotilanteessa miehen asema on täysi nolla. Raha kyllä kelpaa erossa näille alistajanaisille…
  Viranomaiset yms. uskovat vain naisten puheita.

  Onneksi onnellisuutta voi löytää muualta kuin alistetusta suhteesta!

 • Margarita

  Lopultakin otettu esille asia, jota olen ihmetellyt jo pitkään! Eihän asunnoissakaan ole miehelle enää oman näköistään tilaa, vaan kaikki huoneet ovat naisen vallassa ja naisen sisustamia, makuuhuone pahimmillaan pastellivärisiä hörhelöitä täynnä. Ja tuo miesten juoksuttaminen vaatekaupoissa on jotakin, mitä en ymmärrä. Naisen on sitä paitsi erittäin epämiellyttävää, kun alusvaateosastonkin sovituskoppien käytävällä parveilee miehiä. Miksi???

 • Tuula Kyyrönen

  Kiitos Jussi!
  Blogisi pisti minut avaamaan naisnäkökulmaa aiheesta omassa blogisani Tarina pikkiriikkisestä valtakunnasta, perheestä.
  Hyvä, että keskustellaan. Tiedä vaikka löytäisimme uusia näkökulmia. Tarve läheiseen ihmissuhteeseen on säilynyt. Niin uskon.

 • Paula Mehto

  Ensitreffit alttarilla ohjelmassa näkyi hyvin tämä sama ilmiö. Useat näista ohjelmassa esiintyneistä naisista olivat partneriaan vahvempitahtoisia. En ole ihan varma onko tämä uusi ilmiö vai ainoastaa tullut esiin kun yhteiskuntaan on tullut perhe- ja pariterapiat ja tilastot. Aina on ollut vahvoja naisia – alistaviakin. Näitahän on parodioitu vanhoissa suomalaisissa elokuvissa kuten esim Justiina ja Pekka Puupää. Tai nostettu jalustalle Niskavuori elokuvissa.

Kommentointi on suljettu.