Bongasin narsistin

Bongasin narsistin. Ja jopa aika pahanlaatuisen. Esiintyi eräässä haastattelussa. Silmää miellyttävä, sanavalmis, vakuuttava… päälle päin jopa lempeä – mutta todellisuudessa vain oman egonsa vanki.

Hän kuuluu niin sanottuihin yhteisöllisiin narsisteihin. Niihin, jotka naamioituvat hyväntekijöiksi ja saavuttavat sitä kautta narsistiset tavoitteensa. Laji on useimmille todella vaikeasti tunnistettavissa. Jopa mahdoton.

Tiedän nimittäin kokemuksesta, ettei suurin osa ihmisistä kykene tunnistamaan edes röyhkeää päsmärinarsistia, saatikka näitä yhteiskunnallisesti jonkinmoiseen asemaan nousseita. Mutta vannon: Minulla on se kyky. Olen narsistibongari. Väitän, etten erehdy juuri koskaan, vaikka tunnistaminen tapahtuu yleensä minuuteissa.

Mistä muka on tällainen kyky siunautunut tavalliselle savolaisjuntille?

Ensiksi: Yli kolmenkymmenen vuoden kokemus ja pitkät keskustelut tuhansien narsistien kanssa – joista monet ovat lähes psykopaatteja – opettaa. Olen mukana yhdistyksessä, jonka jäsenistä käytännöllisesti katsoen lähes kaikki kärsivät narsistisesta persoonallisuushäiriöstä. Minäkin.

Toiseksi: Kukaan ei kykene kunnolla tunnistamaan lähimmäisensä narsistisia piirteitä ja pyrkimyksiä, ellei ensin ole tutkinut niitä tarkoin itsessään. Määrätynlaista ankaraa ja pelotonta oman egon psykoanalyysia siis.

No, on sillä aivan arkinen nimikin: Itsetutkiskelu. Siinä pyritään rehellisesti kartoittamaan kuka minä oikeasti olen. Kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä. Väitän, että se jää tekemättä lähes kaikilta – ellei ole aivan pakko.

Mutta palatakseni bongaamaani yhteisölliseen narsistiin…

Hän on aivan oppikirjatapaus. Vertasin häntä haastattelijaan, joka myös on narsistinen luonne, mutta kuitenkin normaalirajoissa. Tässä tapauksessa normaalius suorastaan loisti: Hän oli asiallisen johdonmukainen, korostamatta itseään. Haastateltava taas väläytteli hurmaavia hymyjä. Jopa kohdissa, joissa ei ollut mitään nauramista. Ja tuhersi välillä itkua. Niin aina.

Ainoastaan silmät eivät hymyilleet kertaakaan. Ne skannasivat. Narsisti ei katso sinua, hän mittaa. Hän porautuu aivoihisi silmiesi kautta ja skannaa tunteesi ja yrittää asettaa seuraavat sanansa niiden mukaiseksi.

Hän on yhtä aikaa ylimielinen, lämmin, rento, jännittynyt, avoin ja ujo. Nokkela tai jurottava, hauska tai hyökkäävä. Mitä vain. Tavoitteena on tehdä vaikutus. Manipuloida kuulija ihailemaan narsistin egon erinomaisuutta. Keinoista ja sanoista viis, mutta siihen hän pyrkii.

Tämä tapaus halusi tehdä vaikutuksen sekä haastattelijaan, että katsojiin. Olen varma, että ainakin jälkimmäisiin onnistui täydellisesti. Niin aina.

Liioitellut tunteet ovat hyvä keino vaikutuksen tekemiseen. Silloin narsisti on ylihuolehtiva, yli-iloinen, yliempaattinen… ylijotain. Hän liikuttuu omista sanoistaan. Ja sitten hän liikuttuu lisää omasta liikutuksestaan – ja pian taas nauraa. Niin teki tämäkin.

Hänen juttunsa sisältävät faktaa juuri sen verran, että ne kuulostavat todelta. Silloin hän usein alentaa ääntään merkitykselliseksi, lähes luottamukselliseksi. Ja tarvittaessa muka kärsii kärsivien puolesta. Se on tehokasta.

Kun ”fakta” on surullinen, shokeeraava, vahvasti tunteeseen käyvä – ja aina on – olet kiikissä. Liikutut hänen liikutuksestaan ja asetut hänen puolelleen. Uskot häntä, jopa ihailet. Narsisti on päässyt päämääräänsä. Tehnyt itsestään merkityksellisen.

Varsinainen asia on tälle narsismin alalajille sivuseikka. Se on kulissi, jonka sisällä narsisti saa näytellä himoitsemaansa pääroolia.

Jussi Juhani

PS. Onko narsistinen ihminen sitten jotenkin vieroksuttava, paha tai jotain? Ei tietenkään. Heidän psykologinen rakenteensa on vain keskivertoa huomattavasti itsekkäämpi, eli lapsellisempi, kehittymättömämpi. Mutta energiaa heillä pisaa. Ja se on hyvä asia tässä nuutuneiden jurpojen maassa.

Kommentit

 • Asiaa!

  Upeasti kirjoitettu! Ja todella tyylikästä, että kenenkään nimiä ei mainittu.

  Kiitos hienosta jutusta, taas kerran!

 • Pystykorva

  Hyvä ja paikkansa pitävä kirjoitus tuosta totuuden
  Julistajasta.Oli se onni ettei polliisi tappanut häntä
  yliajamalla vaan hän säilyi hengissä kuten videolta näkyy.

 • siipirikkonäkymätön

  Olen narsistin palveluksessa ollut naisihminen. Tämä nainen määritteli minut persoonista puhuttaessa näkymättömäksi -ja itsensä taakankantajaksi. Pitkän aikaa vei toipua seurauksista pois lähtemisen jälkeen. Niin myös persoonatulkintojen täysin nappiin osuminen. Taakankantaja narsisti todellaon, kantaessaan rikottua persoonaansa. Olen todella surullinen narsistien puolesta, kun he monesti ovat lapsena hylättyjä, eivät itse päättäneet olla mitään pahaa. Apu ei taida kohdata umpeutuneiden lukkojen ohjaamaa “uhria” ja kasvattajat ovat avainasemassa lapsiaan kohdatessa oikealla tavalla.Kierros jatkuu isältä pojalle, jos katkaisua kierteelle ei tule. Surullista, mutta niin totta.

 • Ei_joukkohysterialle

  Toivottavasti tähän sinun diagnoosiin ei liittynyt haastateltavan (sinun mielestä) väärät mielipiteet tai et muuten pitänyt persoonasta?
  Voisi olla hyvä jättää tällaiset diagnoosit ihan ammattilaisille tai tietty helpomminhan tämä luonnistuu jos ei tartvitse kuin vähän vilkaista silmiin.

  • pena

   Tuskin vaikutti itse sanoma. Kyllähän tuosta videosta nyt näki että kyseinen henkilö valehteli monessa kohtaa. Eikai nyt kukaan usko noita haastattelun räikeimpiä juttuja.

 • Ei_jiäoukkohysterialle

  Mistähän haastattelusta on kyse? Jokaisessa varmaan on narsistisia piirteitä enemmän tai vähemmän ja valehtelijat ei varmaan kaikki ole narsisteja. Minua vaan ihmetyttää kun eronneiden puolisoista 35% on ollut narsisteja ja samoin lähipiiristä löytyy yllättävän paljon ihmisiä joiden pomot on narsisteja. Saati jos on jonkun kanssa huonoissa väleissä
  .. toinen on narsisti. Pankonpoikakin sanoo että nähnyt tuhansia. Arvio on että noin 2% voidaan arvioda narsistiksi. Pankolka on pitänyt käydä tosi huono tuuri. Alkaa tuntua että koko suomelle pitää saada joku diagnoosi. Jos otetaan yhteen vaikkapa muotitermit suvakit rasisti ja narsisti niin eiköhän noihin lokeroihin ainakin someraivin mukaan ala mahtumaan barmaan suurin osa suomalaisista… ainakin jonkun yksilön mukaan.

  • Ake

   Näyttää, siltä että et ymmärtänyt asiaa, tai sinun on tosiaan katsottava peiliin “pari kertaa”!

 • Joillakin on otsaa

  Toivonpa todella hartaasti, että joku saattaa tämän erinomaisen analyysin sekä toimittajan että haastateltavan luettavaksi.
  Itse en pystynyt koko juttua edes katsomaan, koska olen nähnyt tarpeeksi tätä laskelmoivaa säälin/tuen kerjäämistä erinäisistä videoista netistä jo.
  Silmät ovat sielun peili. Niistä todella voi nähdä, jos vain osaa katsoa. Tässä tapauksessa ei paljoa nähtävää ole, katse on paha ja vastenmielisen laskelmoiva. Ihminen täysin hukassa.

 • Lehtiskä

  Kiitos hienosta kirjoituksesta! Meidän naapurissa asuu narsisti joka on juuri noihin tuntomerkkeihin sopiva. Teksti oli osin kirjoitettu aivan kuin tuosta meidän naapuristamme. Todellakin osuvaa!!!

 • EroanKirkostaPian

  Jussin analyysi osui taas 100% oikeaan! Eikä tuo punapappi edes aikonut lähteä sinne Tansaniaan, kunhan vain halusi tuolla lausumallaan julkisuutta. Ketä siellä olisi kiinnostanut yksi linssilude punapastori? Punapappihan on myös itse kertonut olevansa “mielenterveyskuntoutuja”. Jätetään siitä riekkuminen vähemmälle, mutta tämäkin valaisee lisää asiaa.

  PS. Miksi tuomiokapituli ei erota häntä? Tuoreiden lukujen mukaan hänen toimintansa on saanut aikaan kaikkien aikojen eroennätyksen kirkosta. Kohta kirkoltakin loppuvat rahat.

 • Qvist

  Mutta jos yritysmaailma pyörii perusnarsistien voimin, eikö hyvän tekemis – ja auttamisjärjestöihin tällaiset yhteisönarsistit ole passeleita? Jospa he ovat sellaisina tehokkaita omalla “alallaan”?

 • Hiljennetyt uhrit

  Entäpä kun tuollainen Laurinolli on rakentanut asemansa ympärille kultin joka seuraa sokeana armasta vapahtajaansa. Tuollainen Kinnunen maksattaa potilaillaan elostelunsa ja iilimatoilunsa ja hinta joka maksettavaksi muille lankeaa, ei ikinä ole liian suuri. Ja jos, taivas varjele, virheen tekee, ei tämä Vatjus ota vastuuta mistään vaan Kinnusen tavoin osoittaa määräämiään lääkkeitä eikä itseään. Miten nuo muka voivat pelastaa muita kun eivät pysty parantamaan edes itseään. Onneksi suojatyöpaikka pitää kiinni leivässä vaikka koko loppuelämän ja vika on tehtyjen virheiden kera muiden ongelma.

Kommentointi on suljettu.