Ehkä surkein puhe ikinä

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksellaan Oneiron saanut Laura Lindstedt käytti tilaisuutensa ja piti puheen. Hesari oli puheen sisällöstä innoissaan, samoin Suomen taiteilijapiirit ja vasemmistolaiset. Ja kai kansasta se osa, joka ylipäätään tuollaisia palkinnonjakotilaisuuksia seuraa. Puheen voi kuunnella täältä.

Hyvä puhe, eikö niin? Nosti rikkaiden ja hallituksen metkut esiin. Ja Sipilä sai ruoskaa, saatana! Noin sitä pitää! Jospa kaikki olisivat yhtä rohkeita ja edistyksellisiä kuin Laura Lindstedt.

Tuota… oikeesti…

Se oli paskin puhe, mitä olen vuosiin kuullut. Taantumuksellisuudessaan lähes nekrofiilinen. Nolo taistolaisvuodatus 70-luvun hengessä.

Ei tarvitse olla kirjailija osatakseen tässä maassa nimetä rikkaat ja kulloisenkin hallituksen oman pahan olonsa aiheuttajaksi. Niinhän suuri osa kansalaisista tekee. On tehnyt jo 50 vuotta. Mene kahville mille huoltoasemalle tahansa, niin kuulet vastaavaa puhetta.

Kuulet sitä työpaikkasi kahvilassa, kuntosaleilla, kassajonossa: Rikkaat ovat ahneita riistäjäsikoja, jotka haluavat köyhät hengiltä ja Sipilän hallitus on heidän pyövelinsä. Lindstedtin puheen sisältö oli siis tuo. Esitin sen vain ymmärrettävässä muodossa.

uusliberalistisen ideologian narratiivissa rikkaiden pöydiltä varisevat murut putoavat köyhien suuhun.”

Noin siis Laura Lindstedtin sanoin. Käytti tietenkin narratiivi-sanaa, koska se on niin vitun trendikäs noin sivistyneessä kontekstissa. Uusliberalismi-termi on vielä trendikkäämpi. Se on korvannut entisen kapitalismi-termin, koska siihen voi ladata vielä inhottavampia syytöksiä menestyneitä kohtaan.

Sanastoa: narratiivi = kertomus, konteksti = asiayhteys, uusliberalismi = KVG (kato vittu googlesta)

Ok. Menestyneet ihmiset (rikkaat) ovat siis ahneita ja kieroja sikoja, jotka kiertävät veroja ja haluavat tarkoituksella kyykyttää köyhää. Tämä on se 50 vuotta vanha viesti, jota arvon kirjailija toisti. Miten se oikeasti tässä maassa on?

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan Suomen kovapalkkaisin 11% maksaa 45% Suomen suorista veroista. Progressio taas puree niin, että yli satatuhatta vuodessa hankkivaa verotetaan Suomessa n. 7 % ankarammin kuin muissa Euroopan maissa. Tuloerojen pienuudessa olemme yksi maailman kärkimaista. Siis lähes sosialistinen valtio.

Jos rikkaat (minäkin) maksavat jo nyt tuloistaan lähes puolet veroja ja niistä kassottuu puolet kansakunnan verotuloista, niin PALJONKO näiden rikkaiden pitäisi maksaa lisää, että tuollaiset puheenvuorot jäisivät pitämättä?

Antakaa minun arvata: kaikki loput.

Enkä usko, että sekään tyydyttäisi. Olisihan heidän (sikojen) saatava myös rangaistus kieroilustaan ja ökyilyistään. Neuvostovallankumouksessa heidät likvidoitiin. Houkutteleva ajatus, eikö vain?

Siitähän tässä on kysymys. Silkasta kateudesta ja pahasuopaisuudesta, jossa tällä maalla on maailmanennätys hallussaan.

Kun on pakko haukkua ja kadehtia rikkaita, niin miksei kukaan hauku vaikka lottovoittajia? Hehän eivät maksa euroakaan veroja voitostaan – niin kuin ei muuten maksa Laura Lindstedtkään 30 000 euron palkinnostaan. Tai Kimi Räikköstä, joka ei maksa miljoonatuloistaan senttiäkään Suomeen. Todella kiero tyyppi sellainen. Hakkaa Portugaliin menijät mennen tullen. He nimittäin maksoivat sikamäärän veroja aina eläkeikäänsä saakka Suomeen. Monet lähes puolet tuloistaan.

Kirjailija kertoo myös kuinka kurjista oloista hänen sukunsa on sentään urhoollisesti ponnistanut. Siinä ilmeisesti syy hänen yhteiskunnalliseen valveutuneisuuteensa: ”..isoisä oli torpan poika, isoisoäiti kiertävä sairaanhoitaja, isoäiti puhelinkeskuksen sentraalisantra..”

Voi helvetti, mikä porvarissuvun penska! Minun isänisäni eli loisena toisten nurkissa, äidinisäni kuoli vaivaistalon houruosastolla aivoihin edenneeseen kuppaan ja rakas äidinäitini makasi silmäpuolena köyhäinkodissa yli seitsemän vuotta puhe- ja liikuntakyvyttömäksi halvaantuneena. Ja silti minusta tuli ahne, kiero, rikas riistäjä. Miten siinä niin kävi? Olen ymmällä.

Ettei tullutkaan yhteiskunnallisesti valveutunutta sivistyssanapelleä, joka kalastaa sympatiaa haukkumalla omalla työllään menestyneitä suomalaisia? Eli niitä, jotka perustavat työpaikkoja ja maksavat tuloistaan puolet veroina, etteivät ukit enää joutuisi loisiksi eikä mummot kuolisi köyhäintaloissa.

Seuraavilla lauseilla tulen menettämään ne vähätkin lukijani, jotka vielä jostakin syystä blogiani lukevat:

Olen Rautavaaralta. Se rankattiin useina vuosina Suomen köyhimmäksi ja Suomen vasemmistolaisimmaksi kunnaksi. Siis molemmat mestaruustittelit samana vuonna.

Ymmärsin jo nuorena, ettei kunta ollut vasemmistolainen siksi, koska se oli niin köyhä, vaan sen vuoksi niin köyhä, koska oli niin vasemmistolainen.

Anteeksi rautavaaralaiset. Taas kerran.

Jussi Juhani

Lisää Lindstedtiä: ..mitä johtavat poliitikkomme ovat tunkeneet koulutuksen, sivistyksen, tieteen ja totuuden ideaalien paikalle? Sieltä löytyvät huiputus, sumutus, kulutus ja kuristus..”

Just joo.

 

Otsikkoa muutettu 30.11.2015 klo 13.46

Kommentit

 • Katariina

  ”Minun isänisäni eli loisena toisten nurkissa, äidinisäni kuoli vaivaistalon houruosastolla aivoihin edenneeseen kuppaan ja rakas äidinäitini makasi silmäpuolena köyhäinkodissa yli seitsemän vuotta puhe- ja liikuntakyvyttömäksi halvaantuneena. Ja silti minusta tuli ahne, kiero, rikas riistäjä. Miten siinä niin kävi? Olen ymmällä.”

  Ryysyistä rikkauksiin ponnistaneilla on usein orjan mentaliteetti; esimerkkitapauksia näistä on useita, lähes jokainen venäläinen oligarkki, muunsortin nousukas ja näemmä myös ao. blogisti.

  • Ribaldinho

   ”Ao. blogisti” sattuu kylläkin, Katariina, olemaan sinun kommenttisi yläpuolella. Sanan kaikissa merkityksissä.

 • oona

  Tää koko lindstedt-jupakka on jotenkin ällöttävä. Pitää olla eteerisen hollywood-näyttelijän (mm sharon stone) näköinen, suomalainen köyhä jolla ei kuitenkaan ole suomalainen nimi. Kirjaa en ole lukenut enkä aio lukea. Nimittäin kirjallisuuspiireissä sitä vouhotettiin jo ainakin puoli vuotta ennen finlandiaa ihan tarpeeksi. tää on nyt niinku tätä mitä me haluamme viedä ulkomaille (eli kääntää englanniksi, saksaksi, hollanniksi, espanjaksi, tanskaksi, arabiaksi, kiinaksi, venäjäksi, viroksi, unkariksi ja hyvässä lykyssä ruotsikis ja ranskaks. LL ja scifi myy! Mä oon köyhä verollisten tukien saaaja, mutta mun esi-isät ja -äidit olivat köyhiä viimeks 1500-luvulla. Huonosti kävi.

Kommentointi on suljettu.