Jos olisin irakilainen nuori mies…

Jos olisin irakilainen nuori mies ja oleskelisin Euroopassa, tekisin kaikkeni päästäkseni mahdollisimman nopeasti takaisin kotimaahani Irakiin. Haluaisin ehdottomasti olla yhtenä mukana vapauttamassa isänmaatani Isis-hirviön ikeestä. Katsoisin sen kunniakseni ja velvollisuudekseni. Heittäisin välittömästi turvapaikkahakemukseni lähimpään roskakoriin, koska juuri nyt isänmaani tarvitsee minua.

Parasta aikaa Irakin asevoimat (shiiat ja sunnit yhdessä), kurdit sekä Yhdysvaltain ilmavoimat valtaavat Mosulia takaisin talo talolta ja vapauttavat maata hirmuvallan kahleista. Isis pakenee ja kalifaatti luhistuu. Sotilaallisen paineen alla islamilaisen valtakunnan irvikuva sortuu millä hetkellä hyvänsä omaan hirviömäisyyteensä.  Irakilaisena kokisin kunnia-asiakseni saada olla mukana pelastamassa kotimaatani takaisin inhimillisyydelle.

Taistelumenestyksen myötä maa on juuri nyt nousemassa taantumuksen pimeydestä ja raunioista kohti uutta alkua. Se tarvitsee kaikkien kansalaistensa yhteisiä ponnistuksia onnistuakseen – myös Eurooppaan Isistä ja keskinäisiä erimielisyyksiä paenneiden ponnistuksia. Ja juuri nuoria miehiään maa kaipaa eniten tullakseen jälleen vahvaksi ja yhtenäiseksi valtioksi. Siksi anoisin kiireen vilkkaa paluulippua nykyiseltä oleskeluvaltioltani päästäkseni rakentamaan rakasta synnyinmaatani ehjäksi lapsilleni ja lastenlapsilleni.

Haluaisin rauhan palattua ja vuosien vierittyä kertoa ylpeänä lapsilleni, että myös minä olin mukana, kun paha karkotettiin ja maa pelastettiin. Kertoisin heille suurista ponnisteluista ja uhrauksista, joita se vaati sukupolveltamme silloin. Kertoisin myös kuinka kiitollinen olen ajasta, jonka sain viettää pahimpina vainon vuosina turvassa Euroopassa. Kertoisin kuinka polttavaa halua silloin tunsin päästäkseni auttamaan isänmaatani uuteen nousuun heti, kun se oli mahdollista.

Jos olisin yhtä puhelias ja innokas kirjoittaja kuin nyt olen, keräisin ihmiset ympärilleni ja kertoisin heille eurooppalaisesta vieraanvaraisuudesta, rauhasta, hyvyydestä ja sivistyksestä. Kehottaisin kaikkia naapureitani ja heimoveljiäni ottamaan oppia siitä – toki kulttuuriimme soveltuvin osin.

Tekisin väsymätöntä valistustyötä perheeni ja ystävieni parissa. Kertoisin kiihkouskonnollisuuden vaaroista ja sen hirvittävistä seuraamuksista. Kertoisin, että juuri perin juurin tuhoamamme Isis oli maailman historian karmein esimerkki uskonnollisesta joukkopsykoosista. Kiittäisin Allahia, että sain kunnian ja etuoikeuden olla yhtenä mukana vapauttamassa maatani sen hirvittävästä ikeestä. Lukisin vähemmän Koraania ja enemmän tieteellisiä ja filosofisia julkaisuja.

Jussi Juhani

PS. Linkki Helsingin Sanomien ansiokkaaseen kirjoitukseen maan nykytilanteesta

Kommentit

 • tuulamyriam

  Kiitos Jussi kun uskallat tarttua vaikeisiin aiheisiin! Meidän puhuttava, jaettava mielipiteitä ja kokemuksiamme yhdessä. Tarkoitan yhdessä, me kantasuomalaiset, savolaiset ja tänne muuttaneet. Ihan sama, mikä on ihonvärimme. Kyse on ihmisyydestä.

  Minusta näyttää, että puhut monen suulla, niinkuin täällä ajattelemme ja niinkuin uskomme olevan järkevää.

  Mutta olemmeko ymmärtäneet, miten pakolaisuus edustaa erilaisia kohtaloita ja kokemuksia. Miten rikki voi ihminen mennä sodassa, kidutuksissa, pelossa elämisessä?

  Minulle avautui uusi maailma, kun luin Annamari Marttisen kirjan Vapaa. Kirja kertoo Jussi juuri samasta miehestä, jota kuvailet, irakilaisesta toimittajasta pakolaisena Suomessa.
  Kirja oli tosi koskettava, meni ihon alle. Sanoisin jopa, että jos et ole valmis muuttamaan asenteitasi, älä lue!

 • Kotkankantaja

  Jussi taitaa tehdä virheen ja luulee että heikäläiset ajattelevat kuin länsimaalaiset joille maa on tärkeä. Hiekkamaiden kansat taas ovat ensisijassa klaanikansaa, oma klaani ja perhe on tärkeä eikä valtio. Muutenkin Jussi tuntuu edellyttävän että heillä on samanlaiset arvot elämässä kuin meillä ehdottaessaan vähemmän koraania eikä tunnu tajuavan että koraani on heille kaikki kaikessa. Kiihko-uskonnollisuus on tuolla ainoa oikea tapa olla uskonnollinen.

  • Helsinbad

   Nämä Helsingissä notkuvat ,muodikkaasti pukeutuvat nuoret geelitukat tuskin Koraanista välittävät.

   Sensijaan näitä kiihkouskovaisia näyttäisi olevan päivä päivältä enemmän ja heidät on helppo tunnistaa parrasta, päähineistä ja pitkistä helmoista- siis miehillä. Mustiin kaapuihin puetut naiset kulkevat vieressä…. ei kun askeleen tai pari jäljessä. Eivät tosin taida olla irakilaisia.
   On täällä isolla kirkolla jo semmoinen seurakunta koolla että oksat pois! Kellään ei ole mitään kiirettä palata jälleenrakentamaan omaa maata, mutta sankoin joukoin käydään lomamatkoilla synnyinmaassa. Rahaa siis on vaikka päivät notkutaan ostoskeskuksissa.

   Ja sitten on nämä noin 300 Supon seuraamaa tyyppiä, joista emme tiedä mitään. Paitsi Nerg, joka tuntee jokaisen.

 • Karpe

  Palaaminen Irakiin on monelle suuri riski, vaikka halua olisikin. Meidän täällä Suomessa on vaikea sitä ymmärtää. Kannattaa lukea tämäkin artikkeli:
  http://www.hs.fi/kotimaa/a1479099888400

  • Loogisin valinta

   Jos eteläinen Suomi olisi täysin turvaton paikka elää, hyppäisin kapsäkit kainalossa junaan, ja asettuisin Keski- tai Pohjois-Suomeen .Pysyisin siellä niin kauan kuin olisi tarvis.

   Jos haluaisin vältellä asevelvollisuutta, ryhtyisin sivariksi ja auttelisin sairaaloissa tms.

   Mikäli kaipaisin huolentonta elämää, johon kuuluisi diskot, tyttöjä, kahviloissa hengaamista ja muuta kivaa, tyhjentäisin säästöpossun ja lähtisin kaukomatkalle.

 • O sancta simplicitas

  Mikäli vainolainen yrittää tämän maan lahmata, en lähde mihinkään eikä tule kohdaltani maailmaan pakolaisongelmaa. ”Voi voi, kyllä siellä voi olla turvatonta.” Tietenkin voi.

 • Makustelija

  Jos olisin irakilainen nuori mies pakolaisena Suomessa, pariutuisin suomalaisen naisen kanssa, hankkisin lapsia ja perustaisin perheen. Tästä olisi Suomellekin hyötyä:
  a) Suomessa väestöpyramidi on väärinpäin ja huoltosuhde huononee koko ajan.
  b) sisäsiittoisuus uhkaa, Suomi tarvii enemmän geneettistä diversiteettiä.
  c) maailmassa on sotahulluja jo ihan tarpeeksi.

 • Ttapani

  Jos muslimi pariutuu suomalaisen naisen kanssa, naisen pitää vaihtaa muslimiksi, tasa-arvosta viis sen jälkeen.

  a) Naisen paikka olisi kotona tekemässä muksuja ja mies nostaa tukiaisia. Huoltosuhde huononisi koko ajan.
  b) miten arabimaissa sukulaisia naivat parantavat geneettistä perintäämme ?
  c) Miksi maailmalta pitäisi tuoda sotahulluja Suomeen ?
  Eikös VOKeissa nämä sotapakolaiset jo tappele keskenään uskonnon takia ?

  • makustelija

   a) ’’Naisen paikka olisi kotona tekemässä muksuja ja mies nostaa tukiaisia. Huoltosuhde huononisi koko ajan.’’
   Tämä on ennakkoluulo, ei fakta. Maahanmuuttajien työllistymisen vaikeus johtuu suomalaisten asenteista ja suhtautumisesta ei-kantasuomalaisia kohtaan.

   b) ’’ miten arabimaissa sukulaisia naivat parantavat geneettistä perintäämme ?’’
   Tämäkin on mutu-ajattelua, eikä perustu mihinkään faktaan, että arabit naisivat lähisukulaisiaan sen enempää kuin suomalaiset. Jokatapauksessa, geeniperimämme rikastuisi, vaikkakin vähän, koska maahanmuuttajia on Suomessa niin vähän. Musta-/tummaihoinen on monilla pikkupaikkakunnilla edelleen nähtävyys.

   c) ’’ Miksi maailmalta pitäisi tuoda sotahulluja Suomeen ?’’
   Ristiriitainen kysymys. Sotapakolaiset ovat lähteneet sotaa pakoon koska eivät halunneet jäädä sotimaan.

 • Ttapani

  Ehkä pienillä paikkakunnilla etninen värinä on eksoottista,
  mutta pääkaupunkiseudulla ja Turun suunnassa
  sosiaalipuolen kulut ovat jo räjähtämässä käsiin.

  Maahanmuuttajien suuret työttömyysluvut ovat fakta.
  Kunpa töitä riittäisikin kaikille…halukkaille…

  Enimmäkseen nuoret miehet ovat lähteneet tänne.
  Ja monet ovat seikkailleet muissa Euroopan maissa vuosia ennen tänne tuloa. Maissa, joissa ei ole sotaa.

  • Loogisin valinta

   Ttapani, värinää totisesti löytyy myös täältä etelästä, mutta tummanpuhuvaa sekä sanamukaisesti että kuvaannollisesti.

   Nuo joutilaitten laumat lähinnä ärsyttävät, mutta kun istuu bussissa synkkäilmeisen reppumiehen lähellä, huomaa kelaavansa mielessään Supon viimeisintä tiedotetta turvallisuustasosta. Mistä näistä tietää , kuka kuuluu siihen 300:n joukkoon. Vai onko jollain vihamielisen näköisellä ihmisellä sotatraumojen seurauksena harhaisia ajatuksia ja puukko povella.

   Mutta ei anneta pelolle valtaa. Vietetään yhdessä vieraitten kanssa iloista kulutusjuhlaa ja äänestetään demarit ja Vihreät vallan kahvaan. Saadaan PALJON tervettä värinää.

   • H. Ahon ajattelija

    Niin, Supon mukaan terrorismin uhka on korkeimmillaan, mutta poliisi kouluttaa vihapuhevahtikoiria.
    Millä näiden päät saisi pois sieltä….

    • Loogisin valinta

     Juuri nyt Kauppakeskus Sello evakuoitu. Toistuuko Myyrmanni vai onko kyseessä se paljon puhuttu ensimmäinen kerta, tai yritys. :-(

     Musta Perjantai, 25.11. klo 19:45….

     • Loogisin valinta

      Toivotaan, että kyseessä on ns. väärä hälytys.

 • Vanha mies

  Sopimus pakolaisten oikeudellisesta asemasta eli Geneven pakolaissopimus on Yhdistyneiden kansakuntien vuonna 1951 laatima ja vuonna 1967 laajennettu sopimus pakolaisten oikeudellisesta asemasta. Sopimuksessa on määritelty yksityiskohtaisesti, kuka on pakolainen ja minkälaiset oikeudet ja velvollisuudet hänelle kuuluvat sopimuksen allekirjoittajavaltioissa. Ensimmäinen asiakirja keskittyi suojelemaan lähinnä eurooppalaisia pakolaisia toisen maailmansodan jälkeen, mutta vuonna 1967 sopimus laajennettiin kattamaan kaikki maailman pakolaiset.
  (Lähde Wikipedia). Kumpaankaan sopimukseen eivät ole liittyneet Syyria, Irak, Persianlahden öljyvaltiot, eikä Pohjois-Korea. Monet pakolaisia mielellään vastaanottavat saattavat kuvitella turvapaikanhakuun liittyvän vastavuoroisuutta. Näin asia ei todella ole.

Kommentointi on suljettu.